października 06, 2012

Z cyklu - zapasy na zimę

Wczoraj uzupełniła domową spiżarnię o kilka słoiczków grzybków.








Pieczarki marynowane:

1 kg pieczarek


Zalewa:
1 szkl. octu
2 szkl. wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
marchew, cebula

Pieczarki oczyścić, obgotować ( przez 10 min. ) w osolonej wodzie.

Ugotować zalewę.

Do każdego słoiczka włożyć plastry marchewki i cząstki cebuli, liścia laurowego, ziele angielskie, gorczycę.
Obgotowane pieczarki układać luźno w słoikach i zalać gorącą zalewą.
Zamknięte słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.




Polecam robić z większej ilości pieczarek. Ja zużyłam około 2,5 kg, a rezultat to 8 słoiczków.




4 komentarze:

  1. Może spróbuję zrobić kilka słoiczków. Planowałam z leśnych grzybków, ale niestety mój zbiór wystarczył tylko na jeden złoiczek i jeden sosik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. nie pasteryzuję. Wystarczy zalać gorącą zalewą i zakręcić. Po pasteryzacji grzybki by zmiękły, a nie lubię takich. Przechowują się bardzo dobrze.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo