października 07, 2012

Jest niedziela - musi być ciasto !

Oczywiście korzystamy z darów jesieni i sezonowych owoców.
Tradycyjne ciasto ze śliwkami, postanowiłam nieco wzbogacić. I tak powstało:





CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ



Składniki na dużą tortownicę

śliwki około 1,5 kg
cukier - 3/4 szkl.

Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok.

CIASTO:

1 margaryna lub masło
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
mąka - ile się wgniecie

Ciasto schłodzić w lodówce min. 30 min.

Czekolada gorzka - tabliczka
Czekoladę zetrzeć na tarce




WYKONANIE:
3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć tortownicę.
Śliwko odsączyć - ułożyć na cieście. Posypać czekoladą.
Pozostałe ciasto rozwałkować i nakryć nim śliwki.

Piec około 45 min. w 180 stopniach C





Smacznego !






Zapraszam na ciasto.......


Dziś dzień pochmurny, więc odrobina słodyczy poprawi humorek :)


14 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda bardzo smakowicie. A ten pomysł z czekoladą. Aż chyba będe musiałarozejrzeć się jeszcze za sliwkami. Dla mnie rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta ze śliwkami a tutaj jeszcze z czekoladą! mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tą czekoladą, narobiłaś mi smaka, przepis "podbieram" i robię w następny weekend

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliwki już mam. Tylko chciałam zapytać jakiej wielkości jest Twoja tortownica, bo chcę dostosować ilość ciasta do rozmiarów. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miraga ja robiłam w takiej o średnicy 28 cm, jednak powiem, że ciasta było ciut cienko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sliwki i czekolada - duet idealny! Na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak - warto. Delicje dla podniebienia !

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo