Jest niedziela - musi być ciasto !
Oczywiście korzystamy z darów jesieni i sezonowych owoców.
Tradycyjne ciasto ze śliwkami, postanowiłam nieco wzbogacić. I tak powstało:
CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
Składniki na dużą tortownicę
śliwki około 1,5 kg
cukier - 3/4 szkl.
Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok.
CIASTO:
1 margaryna lub masło
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
mąka - ile się wgniecie
Ciasto schłodzić w lodówce min. 30 min.
Czekolada gorzka - tabliczka
Czekoladę zetrzeć na tarce
WYKONANIE:
3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć tortownicę.
Śliwko odsączyć - ułożyć na cieście. Posypać czekoladą.
Pozostałe ciasto rozwałkować i nakryć nim śliwki.
Piec około 45 min. w 180 stopniach C
Smacznego !
Zapraszam na ciasto.......
Dziś dzień pochmurny, więc odrobina słodyczy poprawi humorek :)
To ciasto wygląda bardzo smakowicie. A ten pomysł z czekoladą. Aż chyba będe musiałarozejrzeć się jeszcze za sliwkami. Dla mnie rewelacja.
OdpowiedzUsuńpolecam - smak - rewelacyjny !
UsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami a tutaj jeszcze z czekoladą! mniam...
OdpowiedzUsuńByło pysznie :)
UsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńŚwietny pomysł z tą czekoladą, narobiłaś mi smaka, przepis "podbieram" i robię w następny weekend
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚliwki już mam. Tylko chciałam zapytać jakiej wielkości jest Twoja tortownica, bo chcę dostosować ilość ciasta do rozmiarów. :)
OdpowiedzUsuńMiraga ja robiłam w takiej o średnicy 28 cm, jednak powiem, że ciasta było ciut cienko :)
OdpowiedzUsuńDzięki, jakoś dam sobie radę. :)
UsuńSliwki i czekolada - duet idealny! Na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńO tak - warto. Delicje dla podniebienia !
OdpowiedzUsuń