Wczoraj uzupełniła domową spiżarnię o kilka słoiczków grzybków.
Pieczarki marynowane:
1 kg pieczarek
Zalewa:
1 szkl. octu
2 szkl. wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
marchew, cebula
Pieczarki oczyścić, obgotować ( przez 10 min. ) w osolonej wodzie.
Ugotować zalewę.
Do każdego słoiczka włożyć plastry marchewki i cząstki cebuli, liścia laurowego, ziele angielskie, gorczycę.
Obgotowane pieczarki układać luźno w słoikach i zalać gorącą zalewą.
Zamknięte słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Polecam robić z większej ilości pieczarek. Ja zużyłam około 2,5 kg, a rezultat to 8 słoiczków.
Może spróbuję zrobić kilka słoiczków. Planowałam z leśnych grzybków, ale niestety mój zbiór wystarczył tylko na jeden złoiczek i jeden sosik.
OdpowiedzUsuńu mnie w lesie grzybki nie obrodziły :(
UsuńA pasteryzować nie trzeba.
OdpowiedzUsuńnie pasteryzuję. Wystarczy zalać gorącą zalewą i zakręcić. Po pasteryzacji grzybki by zmiękły, a nie lubię takich. Przechowują się bardzo dobrze.
Usuń