PIGWA - gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Pochodzi z obszarów Azji: Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu, południowo-wschodniej Arabii, Azji Mniejszej. Rozprzestrzeniła się też w innych regionach. Do Europy Południowej prawdopodobnie została sprowadzona. W Polsce jest uprawiana.
Pokrój Duży krzew lub niewielkie drzewko osiągające 5 m (w naszych warunkach rzadko do 3 m), z cienką łuskowatą korowiną, stale odpadającą płatami o zmiennym ubarwieniu zależnym od odmiany (czerwonawa, popielata lub prawie czarna). Liście Jajowate do owalnych, całobrzegie, wierzchnia strona naga, lekko błyszcząca, spodem kutnerowato filcowate, z owłosionym ogonkiem. Kwiaty Osadzone pojedynczo, ukazujące się po rozwoju liści, o kolorze białym, bladoróżowym do różowego. Obcopylne, pięciokrotne o 15-25 pręcikach i jednym słupku. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Owoce Tzw. owoce jabłkowate, żółte, u większości odmian o średnicy 6 cm (u nowych odmian owoce bywają większe i osiągają nawet 1 kg), z pięcioma komorami nasiennymi, zawierającymi pestki. Pokryte są kutnerem. Nasiona czerwono-brązowe, odwrotnie jajowate, nieregularnie kanciaste, o silnie śluzowiejącej łupinie. MTN 24-45 g. Miąższ owoców twardy i mocno cierpki, aromatyczny, z dużą ilością komórek kamiennych
A co z nią robić?
Polecam soki, konfitury oraz nalewki :)
Zawiera dużo pektyn, substancji żelujących, dlatego warto dodawać ją do owoców o niższej pektyn i w ten sposób przygotowywać pyszne dżemy.
Ja przygotowałam niewiele, bo tylko po 1 słoiczku soku i dżemu. Więcej owoców na razie się nie dojrzało na krzaczkach w ogrodzie...
PRZEPIS:
Pigwę umyć, wydrążyć gniazda nasienne.
Pokroić w cienkie plastry i zasypać cukrem - ile? nie mierzyłam - wsypałam tyle, by dobrze pokrył owoce.
Odstawić na minimum 12 godzin, aż puszczą sok.
Sok zlać do słoiczka. Jesli chcemy przedłużyć jego trwałość - za pasteryzować, jeśli zużyjemy szybciej, przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.
Warto dolewać go do herbaty.
Pozostałe owoce rozsmażyć i włożyć do słoiczków.
Wykorzystywać do np. kruchych rogalików, ciasteczek itd..
Ja robię z pigwy cudną naleweczkę według tajemnej receptury, moja babcia z kolei robi pyszny sok do herbaty i konfiturę ..pigwa jest super na zimowe wieczory ;)
OdpowiedzUsuń