listopada 15, 2018

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

   Została Ci ugotowana kasza gryczana ? No to zrobimy CIASTO !


Ciasto z gotowanej kaszy gryczanej, to świetny sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości ugotowanej kaszy.
Ciasto jest wilgotne, ma ciekawy smak i jest względnie zdrowe.

Przygotowanie ciasta z kaszy gryczanej zajmuje niewiele czasu. Ciasto jest nieskomplikowane, także udaje się zawsze i każdemu.


Do gryczanego ciasta można dodać różne dodatki. W moim są w orzechy włoskie, rodzynki i skórka pomarańczowa. Można dodać też inne bakalie, takie jak orzechy laskowe, nerkowce, żurawina. Dobrym dodatkiem będzie też gorzka czekolada.



ciasto z kaszy gryczanej gotowanej





PRZEPIS NA CZEKOLADOWE CIASTO 
Z KASZY GRYCZANEJ




Składniki:

  • 320 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki słodkiego kakao lub czekolady do picia ( proszek )
  • 1 płaska szklanka mąki tortowej
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej 
  • 1/4 szklanki coca coli







Przygotowanie



1. Ugotowaną kaszę gryczaną ostudzić.  Do zimnej kaszy gryczanej dodać 2 jajka i całość dobrze zmiksować blenderem.



2. Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z proszkiem kakaowm/czekoladowym na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku.


Dodać zmiksowaną kaszę gryczaną oraz  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wlać colę i dokładnie połączyć składniki.


Na koniec dodać bakalie - wymieszać.



3. Ciasto przełożyć do keksówki o długości około 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut.



Upieczone i ostudzone ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami.




czekoladowe ciasto gryczane



czekoladowe ciasto z kaszy



Smacznego !

5 komentarzy:

  1. W przepisie podano że płaska szklanka mąki. Czy na pewno? Proszę o odpowiedź bo nie wiem czy to nie pomyłka. FAJNY PRZEPIS:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) W weekend na pewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo