lipca 12, 2018

Orkiszowa tarta z jabłkami

      Sezon na papierówki - czas start !
Oczywiście pierwsze musi być CIASTO. Wyobrażasz sobie lato bez ciasta z jabłkami ? Ja zdecydowanie nie.
Jabłoń z papierówkami jest już tak stara jak ja...a nawet jeszcze starsza. I co roku darzy nas jabłuszkami. W tym roku obrodziła wyjątkowo obficie...niestety jabłka przez to są drobne, ale tak samo pyszne, choć obieranie ich może przysporzyć małego nerwa ;)

Miała być szarlotka, ale z racji tego, że więcej jabłek nie byłam w stanie obrać i pokroić ( lenistwo zwyczajne ), obrałam ich mniej, czyli tak w sam raz na kruchą tartę z jabłkami.

Ciasto do tarty przygotowałam z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię kruche - pełnoziarniste. Moje dzieci też bardzo lubią.


Tarta z jabłkami genialnie wygląda "przykryta" ciastem wykrawanym foremkami. Ja wybrałam kwiaty, ale ale wszelkie inne wzory również wskazane. Może listki, albo ... jabłuszka ?




orkiszkowa-tarta-z-jabłkami



PRZEPIS NA ORKISZOWĄ TARTĘ 
Z JABŁKAMI




Składniki na ciasto:


  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody



Dodatkowo:

  • około 1,5 kg jabłek papierówek ( lub innych kwaśnych )
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu





Przygotowanie:




Jabłka umyć, obrać ze skóry i pokroić w kawałki.
Jabłka posypać cukrem trzcinowym i cynamonem i posiekać nożem na drobniutkie kawałeczki.



Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i zimną wodę - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.
Ewentualnie przygotować ciasto w malakserze - ja tak właśnie robię.



Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy około 25-27 cm, mocno dociskając brzegi.
Nadmiar ciasta odciąć.


Na ciasto wyłożyć jabłka z cynamonem.


Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać kwiatki lub inne kształty ciasteczek.
Ciasteczka ułożyć na wierzchu tarty z jabłkami.

Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 35-40 minut.

Upieczoną pozostawić do ostygnięcia.



*** Do tarty polecam formę z wyjmowanym dnem.





szarlotka-orkiszowa

krucha-tarta-z-jabłkmai

orkiszowa-tarta


Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo