marca 22, 2018

Beza z kremem cytrynowym

   Któż nie lubi bezy. Nie znam osobiście osoby, która wzgardziła by kawałkiem tego rarytasu.

Puszysta, słodka i kusząca...taka właśnie jest beza z kremem cytrynowym. Cytrynowy krem nadaje jej kwasowości, dzięki czemu deser nie jest mdły.
Bezę z kremem cytrynowym możecie przygotować na wielkanocny stół. Będzie nie tylko smacznym deserem ,ale także piękną dekoracją stołu. Kilka listków mięty, świeże lub mrożone owoce ułożone na kremie i deser jak z bajki gotowy.

Nie bójcie się bezy, ona wcale nie jest taka kapryśna, na jaką wygląda.



pavlova z kremem






PRZEPIS NA BEZE Z KREMEM CYTRYNOWYM



Składniki na bezę:


  • 5 białek ( jajko "M" )
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny


Składniki na krem cytrynowy:

  • 1/3 szklanki soku z cytryny ( szklanka o pojemności 250 ml )
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 pełne łyżeczka mąki pszennej
  • 1 jajko "M"
  • 1 łyżka masła
  • 250 g serka mascarpone





Przygotowanie:



1. Białka jaja ubijać początkowo na małych obrotach miksera. Gdy lekko się spienią, dodawać po łyżce cukru, nie przerywając ubijania.
Zwiększyć obroty miksera i ubijać do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a piana stanie się gęsta i szklista.
Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.



2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Dla ułatwienia, narysować okrąg o średnicy około 20 cm.
Pianę z białek wyłożyć na papier, formując w miarę równy okrąg. Na środku zrobić zagłębienie.

Bezę piec w piekarniku nastawionym do temperatury 150 stopni C przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i suszyć beże jeszcze 90 minut.

Upieczoną bezę pozostawić w uchylonym piekarniku do zupełnego ostygnięcia.



3. Sok z cytryny, wodę i cukier puder umieścić w rondelku. Całość zagotować.
Jajko roztrzepać z mąką pszenną. Zahartować jajko z mąką, wlewając cienkim strumieniem zagotowany sok cytrynowy. 
Wszystko raz jeszcze przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, do stężenia. Na koniec dodać mało i połączyć składniki.
Cytrynowy budyń odstawić do zupełnego ostygnięcia.



4. Zimny budyń cytrynowy zmiksować z serkiem mascarpone.

Wgłębienie w bezie wypełnić kremem cytrynowym. Udekorować dowolnymi owcami - ja użyłam mrożonych malin, oraz listkami mięty.



beza z kremem i owocami

krem cytrynowy do bezy

cytrynowa beza


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo