Latem, podane z lodami stanowią cudowny kontrast pomiędzy ciepłym, a zimnym. zimą, wzbogacone korzennymi przyprawami, cudownie rozgrzewają.
.Owoce zapiekane pod kruszonką, czyli crumble, przygotuje każdy kuchenny laik. Także, zakasać rękawy i do dzieła.
Weekendowy deser macie zaplanowany. Wybierzcie ulubione mrożone owoce i pieczcie.
Ja polecam mix truskawek, malin i jagód od Poltino. Ale Wy możecie wykorzystać też inne mrożone owoce z oferty Poltino. Do wyboru macie jeszcze porzeczki czarne i wiśnie.
PRZEPIS NA OWOCE ZAPIEKANE
POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Składniki:
- 400 g mrożonych truskawek Poltino
- 100 g mrożonych malin Poltino
- 100 g mrożonych jagód Poltino
- 100 g zimnego masła
- 120 g mąki
- 50 g migdałów
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie crumble:
Mrożone owoce wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania lub kilku mniejszych naczynek ceramicznych.
Zimne masło pokroić w nieduże kawałki. Migdały drobno posiekać.
W miseczce umieścić mąkę i cynamon - wymieszać. Dodać 4 łyżki cukru trzcinowego, posiekane migdały i zimne kawałki masła. Wszystkie składniki szybko połączyć, rozcierając palcami, tak by utworzyły małe grudki. Kruszonkę wstawić na 20-30 minut do lodówki.
Schłodzoną kruszonkę wyłożyć na owoce.
Owoce zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20-25 minut.
Smacznego !
o taaaak, uwiebiam owoce pod kruszonką :)
OdpowiedzUsuńtak sie robi ciastka!
OdpowiedzUsuń