listopada 29, 2017

Owoce zapiekane pod migdałową kruszonką

   Czy to zima, czy lato - zapiekane owoce pod kruszonką są deserem idealnym.
Latem, podane z lodami stanowią cudowny kontrast pomiędzy ciepłym, a zimnym. zimą, wzbogacone korzennymi przyprawami, cudownie rozgrzewają.

.Owoce zapiekane pod kruszonką, czyli crumble, przygotuje każdy kuchenny laik. Także, zakasać rękawy i do dzieła.

Weekendowy deser macie zaplanowany. Wybierzcie ulubione mrożone owoce i pieczcie.
Ja polecam mix truskawek, malin i jagód od Poltino. Ale Wy możecie wykorzystać też inne mrożone owoce z oferty Poltino. Do wyboru macie jeszcze porzeczki czarne i wiśnie.



owoce-pod-kruszonką




PRZEPIS NA OWOCE ZAPIEKANE
POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ


Składniki:

  • 400 g mrożonych truskawek Poltino
  • 100 g mrożonych malin Poltino
  • 100 g mrożonych jagód Poltino
  • 100 g zimnego masła
  • 120 g mąki
  • 50 g migdałów
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu



Przygotowanie crumble:


Mrożone owoce wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania lub kilku mniejszych naczynek ceramicznych.

Zimne masło pokroić w nieduże kawałki. Migdały drobno posiekać.

W miseczce umieścić mąkę i cynamon - wymieszać. Dodać 4 łyżki cukru trzcinowego, posiekane migdały i zimne kawałki masła. Wszystkie składniki szybko połączyć, rozcierając palcami, tak by utworzyły małe grudki. Kruszonkę wstawić na 20-30 minut do lodówki.

Schłodzoną kruszonkę wyłożyć na owoce.

Owoce zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20-25 minut.




zapiekane-owoce-pod-kruszonką

crumble-owocowe

crumble-migdałowe


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo