grudnia 10, 2017

Najłatwiejsze rogaliki z makiem

    Świąteczne wypieki już zaplanowane ? Koniecznie dopiszcie do listy rogaliki z makiem.

Przygotowanie tych rogalików zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Bazę stanowi ciasto francuskie, a rogaliki wypełnia gotowa masa makowa od Bakalland.

Świąteczne wypieki charakteryzują się tym, że muszą być mniej lub bardziej zdobione. Moje rogaliki polałam więc białą polewą od Delecty.


Jeżeli lubicie piec i przygotowywać świąteczne ciasta i desery, mam dla Was informację. Na stronie Delektujmy.pl trwa świąteczny konkurs. Wystarczy, że podzielicie się swoim przepisem na ulubione świąteczne słodkości, a jeden ze 100 porcelanowych serwisów do kawy może być Wasz.
Swoje wypieki koniecznie ozdóbcie pikiem z wyznaniem. Piki pobierzecie na stronie konkursowej.

Ja na pewno wezmę udział, bo zarówno kawa, jak i słodkości to moje dwie wielkie miłości !



świąteczne-rogaliki


PRZEPIS 
NA ROGALIKI Z MAKIEM



Składniki na rogaliki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • około 200 g masy makowej, np. Bakalland
  • polewa o smaku białej czekolady Delecta




Przygotowanie rogalików:


1. Ciasto francuskie rozwinąć, nie zdejmować z pergaminu.
Przeciąć ciasto wzdłuż na dwie części. Każdy pasek pokroić w trójkąty, około 8-10 kawałków.


2. Masę makową wykładać na trójkąty z ciasta francuskiego. Kłaść po łyżeczce masy makowej i zwijać rogaliki.


3. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.


4. Upieczone rogaliki pozostawić do ostygnięcia.


5. Polewę rozgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej - według zaleceń z opakowania.
Płynną polewą polać rogaliki z makiem.



łatwe-rogaliki-francuskie

rogaliki-makowe

świąteczne-rogaliki-z-makiem

najłatwiejsze-rogaliki-z-makiem


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo