Przygotowanie tych rogalików zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Bazę stanowi ciasto francuskie, a rogaliki wypełnia gotowa masa makowa od Bakalland.
Świąteczne wypieki charakteryzują się tym, że muszą być mniej lub bardziej zdobione. Moje rogaliki polałam więc białą polewą od Delecty.
Jeżeli lubicie piec i przygotowywać świąteczne ciasta i desery, mam dla Was informację. Na stronie Delektujmy.pl trwa świąteczny konkurs. Wystarczy, że podzielicie się swoim przepisem na ulubione świąteczne słodkości, a jeden ze 100 porcelanowych serwisów do kawy może być Wasz.
Swoje wypieki koniecznie ozdóbcie pikiem z wyznaniem. Piki pobierzecie na stronie konkursowej.
Ja na pewno wezmę udział, bo zarówno kawa, jak i słodkości to moje dwie wielkie miłości !
PRZEPIS
NA ROGALIKI Z MAKIEM
Składniki na rogaliki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- około 200 g masy makowej, np. Bakalland
- polewa o smaku białej czekolady Delecta
Przygotowanie rogalików:
1. Ciasto francuskie rozwinąć, nie zdejmować z pergaminu.
Przeciąć ciasto wzdłuż na dwie części. Każdy pasek pokroić w trójkąty, około 8-10 kawałków.
2. Masę makową wykładać na trójkąty z ciasta francuskiego. Kłaść po łyżeczce masy makowej i zwijać rogaliki.
3. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
4. Upieczone rogaliki pozostawić do ostygnięcia.
5. Polewę rozgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej - według zaleceń z opakowania.
Płynną polewą polać rogaliki z makiem.
Smacznego !
nie ma to jak takie przepisy
OdpowiedzUsuńA kiedy zdejmujemy pergamin?;);)
OdpowiedzUsuń