Sałatka wymaga wymieszania tylko kilku składników, nie wymaga dużo krojenia, siekania i stania przy kuchennym blacie.
Poza zieloną fasolą szparagową i surimi, w sałatce znajdziecie tylko jajko i szczypior. Obowiązkowo majonez - ja użyłam Majonez Kielecki, który przełamałam niewielką ilością jogurtu naturalnego.
Polecam Wam także makaronową sałatkę z surimi. A jeśli nie surimi ... to może inna sałatka ?
Zajrzyjcie koniecznie do działu SAŁATKI.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z ZIELONĄ FASOLĄ SZPARAGOWĄ I SURIMI
Składniki na sałatkę:
- 300g zielonej fasoli szparagowej ciętej ( używam mrożonej )
- 4 jajka
- 150 g paluszków surimi
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki Majnonezu Kielecki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie sałatki:
1. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia.
2. W garnku zagotować wodę, lekko osolić oraz dodać szczyptę cukru. Na wrząca wodę wrzucić fasolę szparagową - bez rozmrażania. Gotować kilka minut, pilnując by nie przegotować zbytnio fasoli.
Ugotowaną fasolę odcedzić na sicie, a następnie przelać zimną wodą i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
3. Paluszki surimi pokroić w około 1 cm kawałki.
4. Ugotowane i ostygnięte jaja obrać i pokroić w dość dużą kostkę.
5. Szczypiorek posiekać.
6. W misce umieścić wszystkie składniki, dodać majonez i jogurt naturalny. Wymieszać.
Sałatkę doprawić pieprzem i solą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz