października 22, 2017

Kokosowa panna cotta z herbatą matcha i galaretką

       Łatwy, szybki w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowny deser. Taka właśnie jest kokosowa panna cotta z herbatą matcha i z owocową galaretką.

Przygotowanie takiego deseru nie zajmie Wam dużo czasu...więcej  zajmie czekania, aż deser stężeje i będzie gotowy do zjedzenia.


Dodatek sproszkowanej herbaty matcha, nadaje kokosowej panna cotta niebanalnego koloru, a galaretka przełamuje smak i wprowadza nutkę kwasowości do deseru.

Deser ten przygotowałam w ramach konkursu  Tajlandia Challenge organizowanego dla blogerów przez House of Asia.
Do deseru wykorzystałam mleczko kokosowe House of Asia.



panna-cotta-matcha




PRZEPIS NA KOKOSOWĄ PANNA COTTĘ Z HERBATA MATCHA 
I GALARETKĄ




Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego House of Asia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku "matcha"
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka o smaku owoców tropikalnych ( lub inna żółta lub zielona )




Przygotowanie panna cotty:



1. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Zimną rozlać do szklanek lub pucharków. Wstawić do lodówki.


2. Żelatynę zalać nie wielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia.


3. Proszek herbaty "matcha" rozrobić w odrobinie wody.


4. W rondelku podgrzać mleko kokosowe z cukrem - nie gotować. Do gorącego mleczka wlać herbatę matcha - dobrze wymieszać.
Mleczko kokosowe z matchą pozostawić do ostygnięcia.
Zimne wlewać do pucharków, na stężałą galaretkę.


5. Deser pozostawić w lodówce na kilka godzin - aż dobrze stężeje.

Gotową panna cottę ozdobić świeżym owoce, bitą śmietaną lub tartą czekoladą.



panna-cotta-z-galaretką


deser-z-matcha


panna-cotta-matcha


Smacznego !

2 komentarze:

  1. To okropne, że zawsze trzeba tak długo czekać, aż taki deser stężeje! Wspaniały przepis i piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki przepis! I pomyśleć, że od wczoraj przeszłam na dietę :((

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo