Łatwy, szybki w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowny deser. Taka właśnie jest kokosowa panna cotta z herbatą matcha i z owocową galaretką.
Przygotowanie takiego deseru nie zajmie Wam dużo czasu...więcej zajmie czekania, aż deser stężeje i będzie gotowy do zjedzenia.
Dodatek sproszkowanej herbaty matcha, nadaje kokosowej panna cotta niebanalnego koloru, a galaretka przełamuje smak i wprowadza nutkę kwasowości do deseru.
Deser ten przygotowałam w ramach konkursu Tajlandia Challenge organizowanego dla blogerów przez House of Asia.
Do deseru wykorzystałam mleczko kokosowe House of Asia.
PRZEPIS NA KOKOSOWĄ PANNA COTTĘ Z HERBATA MATCHA
I GALARETKĄ
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego House of Asia
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku "matcha"
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1 galaretka o smaku owoców tropikalnych ( lub inna żółta lub zielona )
Przygotowanie panna cotty:
1. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Zimną rozlać do szklanek lub pucharków. Wstawić do lodówki.
2. Żelatynę zalać nie wielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
3. Proszek herbaty "matcha" rozrobić w odrobinie wody.
4. W rondelku podgrzać mleko kokosowe z cukrem - nie gotować. Do gorącego mleczka wlać herbatę matcha - dobrze wymieszać.
Mleczko kokosowe z matchą pozostawić do ostygnięcia.
Zimne wlewać do pucharków, na stężałą galaretkę.
5. Deser pozostawić w lodówce na kilka godzin - aż dobrze stężeje.
Gotową panna cottę ozdobić świeżym owoce, bitą śmietaną lub tartą czekoladą.
Smacznego !
To okropne, że zawsze trzeba tak długo czekać, aż taki deser stężeje! Wspaniały przepis i piękne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńTaki przepis! I pomyśleć, że od wczoraj przeszłam na dietę :((
OdpowiedzUsuń