Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami pachnie jesienią.... Orzechowy zapach przeplata się tu z zapachem jabłek kawy zbożowej i cynamonu.
Doskonałe do popołudniowej herbatki.
W cieście tym, część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową. Mąka ta dodatkowo podkreśliła orzechowy smak ciasta.
PRZEPIS NA ORKISZOWE CIASTO Z
ORZECHAMI I JABŁKAMI
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki kawy zbożowej
- 80 g orzechów laskowych
- 4 kwaśne jabłka
Przygotowanie ciasta:
1. Orzechy drobno zmielić lub użyć gotowych mielonych orzechów laskowych.
2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę około 2 cm.
3. Obie mąki wymieszać razem z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kawą zbożową.
4. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj dodać roztopione masło - wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki i raz jeszcze dobrze wymieszać.
5. Na koniec wsypać do ciasta pokrojone w kostkę jabłka i za pomocą łyżki połączyć je z ciastem.
6. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach około 25x25 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45-50 minut.
Smacznego !
Zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńMa niesamowicie kuszący kolor... Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć masła klarowanego albo oleju kokosowego?
OdpowiedzUsuń