Sezon na "zimowe herbatki" uważam za rozpoczęty !
Jeśli tak samo jak ja, lubisz aromatyczne herbatki popijane wieczorami, koniecznie spróbuj tego przepisu.
Zwykle popijamy herbatkę z cytryną i miodem, ewentualnie sokiem. Czasem dodajemy ulubione przyprawy, jak np. cynamon. Ale możliwości na urozmaicenie zwykłej herbaty jest wiele, a nawet bardzo wiele.
Dziś proponuję Wam aromatyczną herbatkę z tymiankiem i czarną porzeczką. Jest niezwykle smaczna, a dodatek czarnej porzeczki dodaje jej właściwości zdrowotnych.
Do herbatki dodałam mrożone czarne porzeczki Poltino. Przed wrzuceniem ich do naparu, owoce rozmroziłam w temperaturze pokojowej.
Pamiętajcie, mrożone owoce zachowują niemalże pełnię swoich wartości odżywczych.
PRZEPIS
NA AROMATYCZNĄ HERBATKĘ
( na 1 porcję)
Składniki:
- 1 torebka czarnej herbaty
- 3 plasterki cytryny
- gałązka świeżego tymianku
- 1 łyżka mrożonych porzeczek Poltino
- 1 łyżeczka miodu
- 3-4 ziarna kardamonu
- około 300 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
Torebkę herbaty zalać wrząca wodą, dodać nasiona kardamonu. Naczynie z naparem przykryć talerzykiem i odstawić do zaparzenia na około 3 minuty.
Do kubka z uchem/szklanki wrzucić 2 plasterki cytryny, trzeci plaster cytryny pozostawić do dekoracji.
Czarne porzeczki, uprzednio rozmrożone wsypać do kubka/szklanki. Dodać także gałązkę tymianku.
Zaparzoną herbatę posłodzić miodem.
Napar przelać do kubka z cytryną, tymiankiem i porzeczkami.
Delikatnie zamieszać, żeby smaki się połączyły.
Smacznego !
jeszcze kolendra rozbita sie sprawdza
OdpowiedzUsuń