Zrób tartę ! Taką tartę raz...dwa...trzy !
Do przygotowania tarty potrzebne jest gotowe ciasto filo, które z powodzeniem możesz zastąpić ciastem francuskim lub kruchym - też będzie pysznie.
Tarta na cieście filo z pomidorami i pesto to świetna propozycja na letnią kolację w gronie rodziny lub/i przyjaciół. Doskonała jako zakąska i przystawka, zarówno jako solo, jak i do dań z grilla.
Koniecznie wybierzcie do tarty różnokolorowe pomidorki, o różnej wielkości, a nawet różnych kształtów. Zobaczycie, że im większa różnorodność, tym tarta piękniejsza ! A przecież jemy też oczami...
PRZEPIS NA TARTĘ Z POMIDORAMI NA CIEŚCIE FILO
Składniki:
- 4 arkusze gotowego ciasta filo
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki zielonego pesto ( np. Primo Gusto )
- 1 jajko
- 1 mała młoda cebulka
- kilka oliwek
- około 3 łyżek mleka
- różnokolorowe pomidorki
*****
Przygotowanie tarty z pomidorami:
1. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenie położyć pierwszy arkusz ciasta filo - złożony na pół. Całość dobrze posmarować mlekiem, położyć kolejny arkusz. Postąpić tak samo z kolejnymi warstwami.
2. W miseczce zmiksować serek mascarpone z pesto i jajkiem. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto filo.
3. Na masę położyć krążki cebulki, pokrojone w plasterki pomidorki i pokrojone oliwki.
4.Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz