lipca 06, 2017

Kokosowy jogurtowIec z mango i chia

   Lato to czas wszelakich ciast i deserów przygotowywanych na zimno. Bazą do takich słodkości są najczęściej twaróg, serek homogenizowany czy jogurt. W ciastach "fit" i "healthy" pojawia się mleko kokosowe. Oczywiście nie może zabraknąć też owoców, bo czymże jest letni deser bez owoców ?

Dziś kuszę wspaniałym ciastem na zimno. Jest to nieco inny jogurtowiec. Mój jogurtowiec połączyłam z mlekiem kokosowym, nasionami chia i pure z mango.

Nie jest to klasyczne fit ciasto. Spód jogurtowca zrobiony jest z biszkoptów i masła. W wersji mniej kalorycznej i bardziej zdrowej,  możecie zrobić ciasto bez spodu lub na spodzie owsiano-bakaliowym.

Muszę przyznać, że nie spodziewałam się tak spektakularnego efektu smakowego. Ale po pierwszym kawałku wiem, że to ciasto stanie się hitem !




kokosowo-jogurtowe-ciasto-na-zimno


PRZEPIS NA KOKOSOWY JOGURTOWIEC Z MANGO I CHIA



Składniki na jogurtowiec:

Kokosowy spód:
  • 200 g biszkoptów
  • 150 g masła
  • 3 łyżki wiórek kokosowych 

Masa jogurtowo-kokosowa:
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 350 g purre z mango ( 2 owoce )
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki nasion chia
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny

Posypka:
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki płatków migdałowych 
  • 1 płaska łyżka miodu




Wykonanie


1. Biszkopty rozkruszyć. Pokruszone wymieszać z wiórkami kokosowymi.
W rondelku rozpuścić masło, lekko przestudzone wlać do pokruszonych biszkoptów - wymieszać.

Tortownicę średnicy około 23-25 cm wyścielić folią spożywczą. Na dno tortownicy wyłożyć równą warstwę biszkoptów z masłem. Dobrze docisnąć.

2. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - odstawić do napęcznienia.


Do miski przelać mleko kokosowe, jogurt i pure z mango. Dodać cukier puder - dobrze połączyć składniki.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej.  Płynną żelatynę dodać do masy jogurtowej - wymieszać.
Na koniec wsypać nasiona chia i raz jeszcze wymieszać.

Masę jogurtową wylać na wcześniej przygotowany spód.
Ciasto wstawić do lodówki.

3. Gdy ciasto stężeje przygotować posypkę.
Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Podgrzewać 2-3 minuty, aż lekko się zrumienią. Następnie dodać miód i dobrze wymieszać.
Ciepłą posypkę równomiernie wyłożyć na masę jogurtową.

4. Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić jeszcze minimum 2-3 godziny.


ciasto-na-zimno-z-nasionami-chia

jogurtowiec-mango--chia

ciasto-mango-lassi

kokosowo-jogurtowe-ziasto-na-zimno


Smacznego !

1 komentarz:

  1. Chia świetnie się prezentuje w masie. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo