czerwca 29, 2017

Czekoladowe mini świderki z sosem waniliowym i truskawkami

    Zaskoczę Was, jeśli napiszę, że mama dla Was przepis na proste a zarazem cudownie pyszne dania ? Danie, które z pewnością pokochają wszystkie dzieci, zarówno te duże, jak i te małe. Nie pozwolę jednak, by żaden dorosły został pozbawiony przyjemności zjedzenia czekoladowych mini świderków od Lubelli, dlatego polecam to danie wszystkim bez wyjątku.

Czekoladowy mini makaron to nowość w rodzinie produktów Lubella. Swój czekoladowy smak zawdzięcza dodatkowi czekolady w proszku oraz mojego ulubionego kakao - DecoMorreno.

Jak podawać czekoladowy makaron ?
Myśl nasuwa się od razu - na słodko. Z owocami, zapiekane z sosem, w letniej sałątce czy nawet deserze. Ale ja uważam, że czekoladowy makaron doskonale sprawdzi się także dod dań wytrawnych, nadając im nietuzinkowy charakter. Co powiecie na makaron z gruszką, tymiankiem i sosem gorgonzola ? Brzmi dobrze, prawda ?

Czekoladowy makaron Lubella dedykowany jest szczególnie naszym milusińskim, bo to one potrafią najwięcej grymasić. Myślę, że to strzał w dziesiątkę. Latem do takiego makaronu wystarczy dodać ulubione owoce, ewentualnie trochę białego twarogu i szybki obiad gotowy !

Ja dziś poszalałam nieco bardziej i podałam czekoladowe mini świderki z klasycznym sosem waniliowym, truskawkami ( jako, że sezon w pełni ) oraz orzechami w miodzie. Możecie wybrać dowolne orzechy, jak na przykład: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, czy tak jak ja - orzeszki ziemne.


sos-waniliowy-do-makaronu







PRZEPIS NA CZEKOLADOWY MAKARON Z SOSEM WANILIOWYM I TRUSKAWKAMI

 


Składniki:
  • 1 opakowanie mini świderków Lubella
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 żóltka
  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • garść orzechów ( dowolne orzechy )
  • świeże truskawki




Przygotowanie:


1. Zaczynamy od przygotowania sosu.
Do rondelka przelać mleko oraz słodką śmietankę, dodać przeciętą laskę wanilii - gotować na wolnym ogniu. {Po zagotowaniu wyjąć laskę wanilii.

W międzyczasie, w drugim rondelku, ubić żółtka z cukrem.


Do ubitych żółtek, wolnym strumieniem, cały czas miksując, wlewać zagotowane mleko. Rondelek ponownie ustawić na małym ogniu i cały czas mieszając ( teraz wystarczy już mieszać rózgą ), podgrzewać, aż sos zacznie gęstnieć. Sosu nie gotować !

2. Czekoladowe świderki ugotować według przepisu na opakowaniu. Moja rada - nie dodawać cukru, danie i tak będzie wystarczająco słodkie.
Ugotowany makaron odcedzić na sicie.

3. Na małęj patelni rozpuścić 2 łyżki miodu. Do płynnego miodu dodać orzechy. Całość chwilę podgrzewać, aż orzechy oblepią się miodem.

4. Na talerzyk wylać porcję sosu, na sos wyłożyć makaron. Dodać kilka pokrojonych truskawek i orzechów w miodzie.


makaron-z-sosem-i-owocami

czekoladowy-makaron-z-owocami

waniliowy sos-do-makaronu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo