czerwca 10, 2017

Spring rolls z warzywami i makaronem

   Piękna, słoneczna i ciepła pogoda sprzyja zmianie nawyków żywieniowych. Coraz częściej sięgamy po lekkie dania na bazie warzyw.

Chcę Wam przedstawić nowy produkt marki Lubella, a mianowicie mini makaron z warzywami. Mini rurki przygotowane zostały z dodatkiem pięciu warzyw - szpinaku, brokuła, groszku, marchewki oraz dyni. Dzięki warzywnemu dodatkowi, makaron świetnie smakuje, a dodatkowo pięknie prezentuje się w daniach na ciepło i zimno, jak zapiekanki czy sałatki oraz klasyczne dania makaronowe z sosem.

Jeśli szukacie szybkiej, lekkiej i smacznej przekąski z warzywami i makaronem, zróbcie spring rolls. To świetny wybór na lekką kolację, a nawet obiad. Sprawdzają się także jako przekąska do pracy, szkoły czy na piknik lub wycieczkę.

Spring rolls przygotujecie szybko, a do ich środka dodać możecie dowolne warzywa i inne dodatki. Ja wybrałam  marchew, cukinię, rzodkiewkę i sałatę oraz mini rurki z warzywami. Całość doprawiłam lekko pikantnie.


lekkie-springrolls-z-warzywami


PRZEPIS NA SPRING ROLLS Z MAKARONEM I WARZYWAMI




Składniki na spring rolls:
  • 100 g makaronu mini rurki z warzywami Lubella
  • 1 nieduża marchewka
  • 1/2 młodej cukinii
  • 5-7 podłużnych rzodkiewek
  • kilka liści sałaty
  • około 7 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chińskiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól





Przygotowanie spring rolls:

W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.

Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie paseczki "julienne". Cukinię i rzodkiewkę pokroić w ten sam sposób.

W garnku zagotować wodę, lekko osolić, Na wrzącą wodę wrzucić pokrojoną w paski marchew, po minucie dodać cukinię. Odczekać maksymalnie pól minuty i odcedzić warzywa na sicie. Przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.



W miseczce wymieszać zimny makaron z blanszowanymi warzywami i rzodkiewką. Dodać sok z cytryny i pikantny sos chiński. Całość wymieszać i w razie potrzeby,  doprawić do smaku solą.

Papier ryżowy zwilżyć wodą ( ja smaruję go pędzelkiem ). Na środku układać mały liść sałaty  oraz porcję makaronu z warzywami. Gdy papier zmięknie zamknąć złożyć brzegi papieru ryżowego do środka, a następnie zwijać spring rolls, zaczynając od dołu.

Tak przygotowane spring rollsy są gotowe do spożycia. Można podawać je z sosem sojowym lub innym ulubionym sosem.


warzywne-rollsy-z-papieru-ryzowego

rolsy-z-warzywami


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo