Chcę Wam przedstawić nowy produkt marki Lubella, a mianowicie mini makaron z warzywami. Mini rurki przygotowane zostały z dodatkiem pięciu warzyw - szpinaku, brokuła, groszku, marchewki oraz dyni. Dzięki warzywnemu dodatkowi, makaron świetnie smakuje, a dodatkowo pięknie prezentuje się w daniach na ciepło i zimno, jak zapiekanki czy sałatki oraz klasyczne dania makaronowe z sosem.
Jeśli szukacie szybkiej, lekkiej i smacznej przekąski z warzywami i makaronem, zróbcie spring rolls. To świetny wybór na lekką kolację, a nawet obiad. Sprawdzają się także jako przekąska do pracy, szkoły czy na piknik lub wycieczkę.
Spring rolls przygotujecie szybko, a do ich środka dodać możecie dowolne warzywa i inne dodatki. Ja wybrałam marchew, cukinię, rzodkiewkę i sałatę oraz mini rurki z warzywami. Całość doprawiłam lekko pikantnie.
PRZEPIS NA SPRING ROLLS Z MAKARONEM I WARZYWAMI
Składniki na spring rolls:
- 100 g makaronu mini rurki z warzywami Lubella
- 1 nieduża marchewka
- 1/2 młodej cukinii
- 5-7 podłużnych rzodkiewek
- kilka liści sałaty
- około 7 arkuszy papieru ryżowego
- 1 łyżeczka ostrego sosu chińskiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Przygotowanie spring rolls:
W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.
Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie paseczki "julienne". Cukinię i rzodkiewkę pokroić w ten sam sposób.
W garnku zagotować wodę, lekko osolić, Na wrzącą wodę wrzucić pokrojoną w paski marchew, po minucie dodać cukinię. Odczekać maksymalnie pól minuty i odcedzić warzywa na sicie. Przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
W miseczce wymieszać zimny makaron z blanszowanymi warzywami i rzodkiewką. Dodać sok z cytryny i pikantny sos chiński. Całość wymieszać i w razie potrzeby, doprawić do smaku solą.
Papier ryżowy zwilżyć wodą ( ja smaruję go pędzelkiem ). Na środku układać mały liść sałaty oraz porcję makaronu z warzywami. Gdy papier zmięknie zamknąć złożyć brzegi papieru ryżowego do środka, a następnie zwijać spring rolls, zaczynając od dołu.
Tak przygotowane spring rollsy są gotowe do spożycia. Można podawać je z sosem sojowym lub innym ulubionym sosem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz