maja 17, 2017

Najlepszy kompot jabłkowo-rabarbarowy

    W poszukiwaniu kompotu idealnego, trafiliście pod dobry adres.
Kompot jabłkowo-rabarbarowy to napój doskonały na ciepłe dni, gdyż wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie. Dobry również na dni chłodne, podawany na ciepło - rogrzeje.

Dodatek aromatycznych przypraw, czyli kardamonu, anyżu i cynamonu wcale nie czyni kompot ciężkim i zimowym. Przyprawy dodane z umiarem, nadadzą kompotowi charakteru i smaku.

Czy kompot to napój typowo stołówkowy ?
Zapewne wielu osobom kojarzy się on z barem mlecznym czy szkolną stołówką. U innych wywołuje wspomnienia z dzieciństwa i tęsknotę za najlepszym babcinym kompotem.
Ja polecam Wam gorąco gotować kompoty. To świetna i zdrowa propozycja, a zarazem alternatywa dla słodzonych napojów.

najlepszy kompot


PRZEPIS NA  KOMPOT JABŁKOWO-RABARBAROWY




Składniki na kompot jabłkowo-rabarbarowy:
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 ziaren kardamonu
  • 2,5 litra wody





Przygotowanie kompotu:

Jabłka umyć, nie obierać, wykroić tylko gniazda nasienne.
Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Do dużego garnka przełożyć owoce, dodać kardamon, anyż i cynamon. Zalać wodą i postawić na ogniu.
Od momentu zagotowania, kompot gotować jeszcze 5 minut.



Ugotowany kompot odstawić do ostygnięcia ( nie odcedzać od razu ).
Zimny zlać, odcedzając owoce i przyprawy.

W razie potrzeby, kompot dosłodzić cukrem lub miodem.


kompot z rabarbarem

kompot-z-rabarbarem

kompot-jabłkowo-rabarbarowy


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo