marca 25, 2017

Truskawkowa tarta bez pieczenia

    Jeśli tęsknicie za latem, tak bardzo jak ja, dzisiejszy przepis jest dedykowany właśnie Wam.

Moja propozycja to truskawkowa tarta bez pieczenia. Czekoladowy ciasteczkowy spód i puszysta truskawkowa pianka, przygotowana na bazie owoców mrożonych. Fakt, truskawki pojawiają się już w marketach, ale polecam ich użyć jedynie do dekoracji. Do pianki truskawkowej użyjcie owoców mrożonych. Mają one więcej smaku i aromatu, gdyż są to owoce zbierane w sezonie.

Przygotowanie truskawkowej tarty nie powinno sprawić Wam trudności. Jest to przepis prosty, nieskomplikowany.

Czekoladowy spód do tarty przygotować możecie na bazie różnych ciastek. Poszperajcie w szafkach i wykorzystajcie "resztki" kruchych ciastek i biszkoptów. Polecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę je i blenduję. Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta.

truskawkowa-pianka-z-mrożonych-owoców



Składniki:


Spód do tarty bez pieczenia:
  • 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła



Truskawkowa pianka:
  • 300 g mrożonych truskawek Poltino
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • 300 g śmietanki 30%



Wykonanie:

Ciastka rozkruszyć w blenderze.
Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Dodać kawałki masła.
Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i ogrzewać, aż czekolada i masło się rozpuszczą.  Ewentualnie - rozpuścić masło i czekoladę w mikrofali.

Płynną czekoladę wlać do pokruszonych ciastek - wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do blachy na tartę, o średnicy około 26 cm. Dokładnie wylepić masą dno i boki formy, mocno dociskając.

Tak przygotowany spód włożyć do lodówki.


Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić.

W garnku umieścić truskawki, cukier oraz sok z cytryny. Całość ogrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce lekko rozgotują.
Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus.

Do gorącego musu dodać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać.

Mus truskawkowy odstawić do ostygnięcia. Gdy mus będzie zimny, ale jeszcze płynny, ubić schłodzoną śmietankę.
Do ubitej śmietanki dodać zmiksowane owoce i delikatnie wymieszać.

Truskawkową piankę wyłożyć na czekoladowy spód.
Tartę chłodzić, aż masa stężeje.

Przed podaniem można tartę udekorować świeżymi owocami.


tarta-bez-pieczenia-z-owocami

tarta-na-czekoladowym-spodzie

tarta-owocow-czekoladowa-bez-pieczenia



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo