grudnia 16, 2016

Uszka z grzybami

   Na pewno każdy z Was ma swoje ulubione wigilijne danie. Moim faworytem zdecydowanie jest barszczyk z uszkami. A uszka koniecznie z leśnymi grzybkami.

Farsz do uszek robię z dodatkiem pieczarek. Takie uszka bardziej nam smakują.

Uszka do barszczu wigilijnego śmiało można przygotować wcześniej, gdy bieganiny przedświątecznej jeszcze niewiele. Ugotowane i ostygnięte uszka, wkładamy do woreczków i zamrażamy. W dniu wigilii uszka rozmrażamy i rozmrożone wrzucamy na chwilę na wrzątek.


uszka wigilijne


Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki poznańskiej ( typ 500 )
  • szczypta soli
  • około 100 ml ciepłej wody

Farsz:
  • 100 g grzybów leśnych suszonych 
  • 1 cebula
  • 5 niedużych pieczarek
  • sól, pieprz
  • olej/masło do smażenia



Wykonanie:

Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać wodę i wlać świeżą, tak by przykryła grzyby. Grzyby gotować około 30 minut. Odcedzić i pozostawić na sicie do ostygnięcia.

Ostygnięte grzyby leśne pokroić w bardzo drobną kosteczkę. W podobną kosteczkę pokroić cebulę i pieczarki.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszkli cebulkę, następnie dodać grzyby i pieczarki. Całość smażyć kilka minut.

Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.




Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Mąkę przesypać na stolnice lub blat. Zrobić dołek i wlewać powoli wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.
Ciasto przykryć miską i odstawić na 20-30 minut.

Po tym czasie ciasto cienko wałkować , podsypując mąką. Z ciasta wykrawać nieduże placki, najlepiej małą literatką.

Na każdy placek kłaść pół łyżeczki farszu z grzybów. Sklejać jak pierogi, po czym skleić razem oba rogi.

Uszka gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.


uszka z grzybami

uszka z grzybami


Smacznego !

1 komentarz:

  1. już bliżej niż dalej :) to będą smaczne święta z takimi uszkami to napewno :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo