grudnia 29, 2016

Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem

   Święta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok, bo i po co tak się męczyć ?
Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce w gronie znajomych.

Trufle piernikowe cudownie pachną przyprawą do piernika, pomarańczą i rumem. Nie są zbyt słodkie, raczej wytrawne. Przechowywane w lodówce mogą leżeć kilka dni...ale zdecydowanie tyle nie leżą, gdyż szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach.


trufle z mascarpone



Składniki:
( na około 20 sztuk )


  • 120 g biszkoptów szampańskich
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 250 g serka mascarpone
  • otarta skórka z 1 pomarańczy ( uprzednio sparzonej )
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 ml rumu
  • kakao do obtaczania trufli



Wykonanie:

Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Miskę umieścić na garnku z parującą wodą – pozostawić do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną czekoladę odstawić.

Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub blenderem. Do okruszków biszkoptowych dodać przyprawę do piernika oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy – wymieszać.

Dodać serek mascarpone, rum i lekko przestygniętą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki.

Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą truflę obtaczać w kakao.

Trufle przechowywać w lodówce.


trufle czekoladowe

trufle z serka mascarpone


Smacznego !
zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Robiłam praktycznie takie same, tylko, że bez rumu :). Bardzo nam smakowały.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo