Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce w gronie znajomych.
Trufle piernikowe cudownie pachną przyprawą do piernika, pomarańczą i rumem. Nie są zbyt słodkie, raczej wytrawne. Przechowywane w lodówce mogą leżeć kilka dni...ale zdecydowanie tyle nie leżą, gdyż szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach.
Składniki:
(
na około 20 sztuk )
- 120 g biszkoptów szampańskich
- 100 g czekolady gorzkiej
- 250 g serka mascarpone
- otarta skórka z 1 pomarańczy ( uprzednio sparzonej )
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 50 ml rumu
- kakao do obtaczania trufli
Wykonanie:
Czekoladę
połamać, przełożyć do miseczki. Miskę umieścić na garnku z
parującą wodą – pozostawić do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną
czekoladę odstawić.
Biszkopty
rozdrobnić w malakserze lub blenderem. Do okruszków biszkoptowych
dodać przyprawę do piernika oraz otartą skórkę ze sparzonej
pomarańczy – wymieszać.
Dodać
serek mascarpone, rum i lekko przestygniętą czekoladę. Wszystko
dokładnie wymieszać.
Powstałą
masę przykryć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki.
Ze
schłodzonej masy formować kulki. Każdą truflę obtaczać w kakao.
Trufle
przechowywać w lodówce.
Smacznego !
Robiłam praktycznie takie same, tylko, że bez rumu :). Bardzo nam smakowały.
OdpowiedzUsuń