grudnia 22, 2016

Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów

   Jedni go kochają, inni nienawidzą. Mowa o karpiu, czyli nieodzownym "elemencie" świątecznego stołu. Nie lubimy go zazwyczaj za mulisty smak - tego można w łatwy sposób uniknąć, kupując ryby ze sprawdzonej hodowli, i te nie przerośnięte, takie w rozmiarze powiedzmy "M" ;) Drugi wielki minus - ości. No i tych nie zlikwidujemy, chyba, że dobrze poszukamy i znajdziemy rybę filetowaną, lub sami pokusimy się o jej wyfiletowanie. Niemniej jednak, karp ości ma duże i wcale nie trudno jes usunąć, podczas spożywania dania gotowego.
Trzeci minus - ciężki smażony karp...nuuuuda !

Dziś nudę rozgonimy na cztery wiatry. Danie lekkim i dietetycznym nie będzie, ale za to będzie w nim głębia smaku i aromat. Soczysty karp, pachnące leśne grzyby, słodkie rodzynki i żywiczny rozmaryn. Brzmi dobrze, prawda ?


karp w sosie grzybowym



Składniki:
  • około 600 g płatów z karpia
  • 1 duża cebula
  • 2 duże garści suszonych leśnych grzybów
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • garść rodzynek
  • 1 szklanka bulionu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki



Wykonanie:

 Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlać wodę, wlać świeżą i gotować grzyby przez 30-40 minut.
Ugotowane grzyby odcedzić na sicie.

Rybę opłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na mniejsze kawałki.

Na patelni, na odrobinie oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.  Do cebuli dodać "igiełki" rozmarynu i grzyby ( część można pokroić na drobniejsze kawałki ). Całość smażyć 2-3 minuty, następnie przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż mniej więcej 1/3 bulionu odparuje.
Wlać śmietankę, dodać miód, ocet winny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze około 5 minut.



Kawałki karpia obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć karpia z obu stron, po 2 minuty.

Podsmażonego karpia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem grzybowym i piec przez 25 minut w 170 stopniach C.


karp pieczony

karp z grzybami


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo