Niedawno odkryłam, że kawa Inka nie musi być tylko czarna lub tylko biała - z mlekiem. Z kawy tej, wyczarować można cudowne zimowe napoje. Ba ! NA jej bazie stworzyć można także wspaniałę desery i ciasta...Ale to później. Dziś kawa jako napój.
Co pasuje do zbożowej Inki ? Ogranicza nas tylko fantazja i preferencje smakowe. Do kawy klasycznie dodawać możemy czekoladę, karmel, pasty orzechowe, syropy, przyprawy, a nawet konfitury.
Ja dziś serwuję "Sezaminkę", czyli kawę Inkę z pastą tahini, pianką i kruszonymi sezamkami. I powiem Wam, że sezam doskonale uzupełni i wzbogaca smak zbóż w kawie.
Składniki:
( na 1 szklankę )
- 2 łyżeczki kawy INKA klasyczna
- 2 łyżeczki tahini ( pasty sezamowej )
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 150 ml gorącej wody
- 150 ml mleka
- sezamki
Wykonanie:
Kawę Inkę wymieszać z cukrem, dodać łyżeczkę pasty tahini i zalać gorącą, gotowaną wodą. Całość dobrze zamieszać. Do kawy dolać 100 ml mleka.
Pozostałe mleko podgrzać i spienić, używając spieniacza do mleka lub spienić mleko w ekspresie do kawy. Jeśli nie macie, ani tego, ani tego - wystarczy przelać podgrzane mleko do słoiczka, dobrze zakręcić i potrząsać, do momentu uzyskania piany.
Na dno szklanki wyłożyć łyżeczkę pasty tahini, następnie ostrożnie wlać napar kawowy. Na wierzch kawy wyłożyć mleczną piankę i posypać kruszonymi sezamkami.
Smacznego !
Przepis bierze udział w akcji: "Wejdź z nami do świata Inki"
deser do kawy
OdpowiedzUsuń