grudnia 02, 2016

Mikołajkowy konkurs z Dr.Oetker

    U Was też taka zimna ? Fajnie, fajnie... Mikołaj będzie miał ułatwione zadanie w tym roku. Jego sanie gładko sunąć będą po puchatym śniegu.

U nas panuje taka tradycja, że wieczorem 5 grudnia, stawiamy kubek mleka i talerzyk z ciasteczkami. Nocą z 5 na 6 grudnia Mikołaj przybywa do naszego domu, zjada ciasteczka, wypija mleko i zostawia prezenty pod poduszką lub obok łóżka.

Jeśli i Wy przygotowujecie słodki poczęstunek dla Mikołaja, zapraszam do udziału w konkursie.

Przygotujcie ciasteczka, babeczki, muffinki, ciasto, a nawet i ...tort ! Pięknie je udekorujcie, używając minimum jednego produktu Dr.Oetker.

Zróbcie przyjemność Mikołajowi, ale także i sobie. Macie szansę wygrać bardzo fajny i niezwykle przydatny w okresie przedświątecznym, zestaw produktów marki Dr.Oetker.




REGULAMIN KONKURSU:




1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/.

2. Konkurs trwa od 02.12. 2016 do  10.12.2016, do godziny 23.59.


3. Fundatorem nagród jest marka Dr.Oetker.

4. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu słodkiego wypieku dla Mikołaja - ciastka, ciasto, babeczki, muffiny, tort - panuje dowolność. Słodki wypiek obowiązkowo trzeba udekorować używając minimum 1 produktu Dr.Oetker. Przepisy zamieszany w kimentarzach pod postem konkursowym. Zdjęcia obrazujące udekorowane wypieki wysyłać należy na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikować na fan pagu kolorowo-torcikowo Jedna osoba może wysłać tylko jedno zgłoszenie.
  

6. W konkursie wygrywają trzy osoby.
Nagrodami są: trzy zestawy produktów Dr.Oetker.

7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.  Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 2 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu. Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com

8. Wzięcie udziału w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.

9. Będzie mi miło jeśli polubisz kolorowo-torcikowo 





























Powodzenia ! 


*************************

WYNIKI !  WYNIKI !  WYNIKI ! 



Mikołaj miał nie lada problem, by Wybrać tylko trzy smakowitości. Chętnie zjadł by po kawałku każdego z wypieków...bo łasuch z niego niesamowity.

Zdecydował jednak, że jako pierwsze trzy zje te oto pyszności:
* tort makowy z masą piernikową i żurawiną
* piernikowe Mikołaje (... i nie - Mikołaj nie jest kanibalem ;) )
* imbirowe ciasteczka

Gratuluję zatem:
* Magdalenie J.
* Marcie Matusiewicz
* Annie J.

Czekam na Wasze adresy i niezwłocznie ślę paczki.
  

24 komentarze:

  1. Super konkurs na pewno wezme w nim udzial.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super konkurs na pewno wezme w nim udzial.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja propozycja jako słodki wypiek dla Mikołaja to

    Ciasteczka choinki:

    300g mąki pszennej
    200g margaryny
    50g cukru pudru
    50g cukru kryształ
    2 łyżki cukru waniliowego Dr.Oetker.
    1 jajko
    Cukier puder do posypania

    Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować i wykrawać za pomocą foremek ciasteczka. Ciasteczka układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, piec ok 10 min w 200 st C. Ciasteczka obsypać cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Błyskawiczny sernik

    Świetny w smaku, niewymagający użycia jajek i szybki w przygotowaniu sernik na kakaowych herbatnikach, z delikatną mleczną czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera.

    Składniki:

    Masa serowa:
    1,5kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego)
    300g masła extra
    1,5 szklanki cukru
    400ml mleka
    3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)
    9ml olejku rumowego

    Dodatkowo:
    500g herbatników kakaowych
    Polewa:
    150g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka

    Dekoracja:
    białe gwiazdki,2 rodzaje posypki Dr Oetker kolor niebieski

    Wykonanie:
    1. Masa serowa:
    W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, olejek rumowy, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu. Podzielić na 3 części.
    2. Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie 1/3 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać drugą część masy, ułożyć kolejną warstwę herbatników wylać pozostałą masę i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Pozostawić do wystudzenia.
    3.Polewa:
    Do mleka dodać kostki czekolady, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej
    aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać niebieską posypką i udekorować białymi gwiazdkami.
    4. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  6. 6 - 10 SZTUK
    1 duże jajko
    1/4 szklanki* drobnego cukru brązowego
    1 łyżka cukru wanilinowego
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    1 szklanka mąki pszennej (144 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 g roztopionego masła
    starta skórka z cytryny
    olejek cytrynowy
    tabliczka białej czekolady, posypki do dekoracji dr. oetker
    PRZYGOTOWANIE

    Babeczki jogurtowe: jajka i jogurt ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i białą masę. Dodać jogurt, roztopione masło, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli olejku cytrynowego. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników na jednolitą masę lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach. Na wyłożone ciasto w foremkach zetrzeć skórkę z cytryny. Wyłożyć do 6 lub 10 foremek i piec przez 20 - 22 minuty. Białą czekoladę rozpuszczamy kąpieli wodnej i dekorujemy muffiny. Posypujemy dla dekoracji posypkami. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kremówki z ciasta francuskiego.


    Składniki:
    - 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
    - 2 litry mleka
    - 1 szklanka cukru kryształu
    - 2 cukry waniliowe
    - 4 budynie śmietankowe
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 40 dag masła lub margaryny
    - cukier puder do posypania - budyń śmietankowy lub waniliowy
    Kremówki z ciasta francuskiego - sposób przygotowania:
    Ciasto francuskie w rulonie rozłożyć, kupowane w kwadratach wyjąć z opakowania. Ułożyć na blaszce do pieczenia posmarowanej małą ilością masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. To samo zrobić z drugim ciastem.

    Następnie należy przygotować krem: mleko zagotować w garnku o grubym dnie, żeby się nie przypaliło. Odlać 3 szklanki. Do gotującego się mleka w garnku dodać cukier, cukier waniliowy i masło, całość dokładnie wymieszać, zagotować. W odlanym mleku rozprowadzić budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszać póki nie znikną wszystkie grudki.

    Mleko zdjąć z ognia, dodać mleko z budyniem i mąką, dokładnie wymieszać aż budyń zgęstnieje. Postawić na ogniu, gotować przez kolejne 2 minuty. Cały czas mieszać, żeby budyń się nie przypalił. Następnie zdjąć garnek z ognia, zostawić do ostudzenia.

    Chłodny budyń rozsmarować na jednej warstwie ciasta francuskiego, wyrównać brzegi i wierzch. Następnie przykryć drugim kawałkiem ciasta. Wierzch kremówki z ciasta francuskiego posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Boski czekoladowo-czekoladowy tort oblany polewą czekoladową ;) Mikołaj się nie oprze :)

    Biszkopt ( trzeba 3 upiec )

    3 jajka
    ok 100 g cukru pudru
    100 g mąki tortowej
    łyżeczka od herbaty cukru waniliowego
    łyżka kakao
    łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia

    masa

    mleko 2 szklanki
    2 budynie śmietankowe
    2 kostki masła
    4 łyżki cukru pudru

    polewa

    2 sztuki polewy deserowa Dr. Oetker

    Biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy-mikserem na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru, po jednym żółtku ciągle mieszając. Następnie dodajemy cukier waniliowy, kolejno mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Gdy wszystko wymieszamy wykładamy ciasto na tortownicę wysmarowaną margaryną i oproszoną bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp.160 stopni i pieczemy 30 min. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi biszkoptami. Po upieczeniu niech ostygną.

    Masa. Gotujemy budyń, z przepisu na opakowaniu, tyle że zmniejszamy proporcje mleka by był gęstszy do masy. Odstawiamy by ostygł. Masło o temp.pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu ciągle ucierając.

    Przygotowujemy między czasie polewę. Do garnuszka z gorącą woda wkładamy polewę by stała się płynna. Potem wyciągamy. Przekładamy biszkopty masą, Po przełożeniu polewamy polewą, rozprowadzając ją tak by pokryła cały placek wraz z bokami. Na sam wierzch dla dekoracji posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

    OdpowiedzUsuń

  9. Witam i przesyłam mój słodki wypiek dla Mikołaja :)

    Piernikowa choinka w lukrze

    Składniki na 1 choinkę:

    3 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mleka
    2 jaja
    3/4 szklanki oleju
    6 łyżek płynnego miodu
    4 pełne łyżki powideł śliwkowych
    2 pełne łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    3-4 łyżeczki esencji waniliowej
    szczypta soli


    1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy.
    2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.
    3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60 minut, formę napełniamy do 3/4 wysokości.

    Lukier:
    Składniki:


    1 białko
    cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania
    zielony barwnik spożywczy
    2 woreczki


    1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.

    2. Do 3/4 gęstego ubitego lukru dodajemy zielony barwnik, następnie przekładamy do woreczka i wypełniamy wierzch choinki. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm. Do drugiego woreczka dajemy biały lukier i robimy kontury choinki.

    Łańcuch choinkowy powstał ze srebrnych perełek Dr.Oetkera.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknych prezentów od Mikołaja :),

    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla Mikołaja przygotowałam słodkie lukrowane pierniczki w sam raz do kubeczka pysznego mleczka ....myślę ,że się Mikołajowi spodobają :)
    Pierniczki lukrowane

    Składniki:

    Ciasto:40 dag mąki
    10 dag karmelu
    10 dag cukru
    10 dag masła
    5 łyżeczek śmietanki
    1 łażeczka cynamonu(mielony)
    1 łyżeczka imbiru(mielony)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Do dekoracji:lukier biały ,barwniki Dr. Oetkera, ozdoby cukrowe Dr.Oetkera
    Sposób przygotowania:
    Ciasteczka:karmel,cukier,imbir,cynamon,masło rozpuszczone wymieszać razem.Śmietankę lekko ubić.Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody.Do płynnych składników dodać sodę,śmietankę i przesianą mąkę.Zagnieść dokładnie ciasto.Włożyć do lodówki na 5-6 godz. Następnie rozwałkować na psypanej mąką stolnicy na grubość ok.3 mm,powykrawać dowolne kształty foremkami.Poukładać na blaszce w odstępach.Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok.190-200 stopni i piec przez ok.12-13 min.Ostudzić. Lukrować przygotowanym lukrem według przepisu na opakowaniu ciasteczka za pomocą pędzelka.Posypać cukrowymi ozdobami.Pozostawić do wyschnięcia lukru.

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja propozycja to piernikowo- czekoladowe ciasto z dżemem morelowym :)


    Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm)

    Ciasto:
    100 g gorzkiej czekolady
    4 duże jajka
    1 i 1/4 szkl cukru
    2 i 2/3 szkl mąki pszennej
    1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
    3 łyżki kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 i 1/2 szkl kefiru
    1/2 szkl oleju
    2 łyżki dżemu morelowego

    Polewa czekoladowa:
    4 łyżki mleka
    4 łyżki cukru pudru
    130 g masła
    4 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    słoiczek dżemu morelowego
    kolorowa posypka cukrowa Dr. Oetkera do dekoracji


    Przygotowanie:

    Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Takie składniki jak jajka, olej czy kefir należy wyjąć z lodówki na dwie godziny przed użyciem.

    Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kapieli wodnej, ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona.

    Jajka ubić z cukrem do jasnosci i puszystosci. Gdy zwiększą objętość, strumyczkiem wlewać olej, na przemian z kefirem i wymieszanymi suchymi składnikami. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz dwie łyżki dżemu morelowego. Całość zmiksować, aż powstanie jednolite gęste ciemne ciasto.

    Ciasto przelac do blaszki o wymiarach 35×25 cm, którą uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia, wyrównać ciasto szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a gdy ciasto ostygnie przekroić wzdłuż na dwa blaty. W razie potrzeby, gdyby ciasto uciekło sie z górka, można górny blat przyciąć z wierzchu. Placki przełożyć dżemem morelowym.

    Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i zostawić do zgęstnienia. Polewą oblać ciasto. Wierzch udekorować kolorową posypką Dr. Oetkera. Smacznego!


    Zdjęcie wysłałam mailem :)
    Pozdrawiam!
    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierniczki bożonarodzeniowe :
    500g miodku
    1kg mąki tortowej
    2 jajka większe lub 3 mniejsze
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    Przyprawa do piernika
    Pół szklanki cukru
    250 g masla
    0,5 szklanki mleka
    Mieszamy składniki wyrabiając ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki im dłużej leży tym lepiej moje leżało około 2.5 tygodnia. Po wyjęciu walkujemy wycinamy i pieczemy. Do dekoracji użyłam lukier który zrobiłam z twojego przepisu podbijając dwa białka dodając soku cytryny i pół. Kilo cukru pudru ubijania dłuższą chwilę by był błyszczący. Kolory uzyskałam dodając barwniki spożywcze dr oetkera. :) Mikołaj na pewnie będzie zadowolony czekamy!!! Paulina_t3@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Najsmaczniejszy wypiek dla świetego mikołaja przygotowuje moja córcia Ola, który oczywiście sama dekoruje, są to jej ulubione ciasteczka Pieguski
    Składniki:
    2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    200 g masła
    2/3 szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżka cukru waniliowego
    100 g kropelek czekoladowych dr oetker (ciezko je dostac wiec wykorzystujemy kropelki które są w sprzedazy z babeczkami)
    50 g czekolady gorzkiej


    Czekoladę posiekać w drobną kostkę. Miękkie masło utrzeć z cukrami. Następnie dodać jajko i delikatnie połączyć. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę dosypać do masy maślanej i wymieszać ręcznie. Dodajemy czekoladę i połowę kropelek. Z powstałego ciasta formujemy wałek, który kroimy na paski grubości 1 cm.Układamy na wyłożonej papierem blaszce, z wierzchu dekorujemy pozostałą częścią kropelek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez ok 15 minut.

    OdpowiedzUsuń
  14. Tort makowy z masą piernikową i żurawiną
    Składniki:

    Biszkopt:

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    4 łyżeczki octu
    1 szklanka mąki
    1 szklanka maku
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    szczypta soli
    Żurawina:
    500 g żurawiny świeżej (może być mrożona)
    sok z 1/2 pomarańczy
    4-5 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    Masa piernikowa:
    500 ml śmietany 36%
    200 g czekolady gorzkiej
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 op. cukru z prawdziwą wanilią
    Beza makowa:
    4 białka
    1 łyżka cukru pudru
    1 szklanka maku
    szczypta soli
    Dekoracja:
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    garść żurawiny
    perełki ozdobne
    Wykonanie:

    Biszkopt:

    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, mak i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 45 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.

    Żurawina:
    Żurawinę wrzucamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy, cukier puder i przyprawę do piernika. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie i konsystencją będzie przypominała dżem. Studzimy.

    Masa piernikowa:
    Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy przyprawę do piernika. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce.
    Do mocno schłodzonej piernikowej śmietanki dodajemy cukier z wanilią i ubijamy mikserem na sztywną masę.

    Beza makowa:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 100-120 stopni i suszymy min. 1 godzinę, najlepiej z termoobiegiem. Studzimy.

    Polewa:
    Czekoladę gorzką rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.

    Wykonanie tortu:
    Biszkopt przecinamy na 3 blaty, mniej więcej równej grubości. Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy połowę żurawiny i rozsmarowujemy. Na żurawinę wykładamy 1/3 porcji masy piernikowej, rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym rozsmarowujemy pozostałą część żurawiny. Na żurawinie ponownie rozsmarowujemy 1/3 porcji masy piernikowej. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy piernikowej. Przykrywamy bezą makową. Boki oblewamy rozpuszczoną czekoladą. Dekorujemy czekoladą, żurawiną i perełkami.
    Wkładamy do lodówki. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
    Magdalena J. => magdulka1700@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Choinki i domek z piernika
    Składniki na ciasto:

    230 g masła
    ¾ szklanki cukru pudru
    1 szklanka miodu
    1 jajko
    5 szklanek mąki ( odjąć 4 łyżki, dodając w to miejsce 4 łyżki kakao)
    1 płaska łyżeczka sody
    20 g przyprawy do pienika

    Dekoracja od Dr Oetker:

    lukier klasyczny
    perełki błyszczące
    mix dekoracyjny Neon
    barwnik niebieski

    Wykonanie:

    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Dodać miód i zmiksować. Dodać jajko, nadal miksować.

    Mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika przesiać przez sito do osobnej miski.

    Do masy dodawać partiami suche składniki i miksować. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które następnie schłodzić przez całą noc.

    Następnego dnia podzielić ciasto na części i na blacie podsypanym lekko mąką wałkować na grubość około 3 cm. Wykrawać zadowalające nas kształty. Piec w temp. 200 °C przez około 8 minut. Czas pieczenia dostosujcie bezpośrednio do kształtów pierniczków. Mniejsze gwiazdki piekłam przez około 4 minuty.
    http://kolorysmakow.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  16. PIERNIKOWE MIKOŁAJE
    Takie Mikołaje z pewnością zachwycą i posmakują Mikołajowi i zostawi nam w zamian piękny prezent :)

    Składniki:
    -60 dag mąki
    -25 dag margaryny
    -2 jajka
    -15 dag cukru
    -7 łyżek miodu
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka cynamonu
    -3 łyżeczki przyprawy do piernika

    Wykonanie:
    1.W garnku rozpuszczamy miód, margarynę i cukier, studzimy.
    2.Do miski przekładamy pozostałe składniki dodajemy płynne i mieszamy.
    Gdy składniki się połączą ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Schładzamy ok. 30 min. w lodówce.
    3.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i foremką lub z szablonu wycinamy mikołaje, z pozostałego ciasta wycinamy mniejsze pierniczki.
    Pieczemy ok.15-20 min. uważając aby się nie przypaliły. Studzimy na kratce.
    4.Wystudzone pierniczki dekorujemy.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam grać w gry planszowe i wiem, że jest to również pasją mojego Mikołaja ;) Dlatego w tym roku przygotowałam dla niego maślane ciasteczka z syropem klonowym w kształcie meepli - czyli standardowych pionków w nowoczesnych grach planszowych :)

    A oto przepis:

    Siekamy nasze ulubione orzechy: mogą być laskowe, włoskie, mogą to być migdały. Ja wybrałam ukochane orzechy pekan.
    Masło ubijamy z cukrem, aż masa będzie odpowiednio puszysta. Dodajemy żółtka i syrop klonowy, a także odrobinę startej laski wanilii. Ubijamy dalej i dodajemy orzechy oraz mąkę. Po dobrym wymieszaniu, ciastko wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu trzeba odczekać kilkanaście minut, żeby zmiękło. Wałkujemy i wycinamy ciastka, w moim przypadku własnoręcznie zrobioną z blachy foremką ;) Pieczemy przez około 15-20 minut, po ostudzeniu są już właściwie gotowe go jedzenia, ale czeka nas jeszcze dekorowanie ;)
    Ciasteczka dekorowałam roztopioną czekoladą i różnymi posypkami dr Oetkera :)

    PS: Trud włożony w taką bardzo osobistą foremkę się opłacił, Mikołaj był bardzo wzruszony :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pączki dla Mikołaja

    SKŁADNIKI:
    50 dag mąki
    4 dag drożdży
    4 żółtka
    szklanka ciepłego mleka
    80 g cukru
    pół łyżeczki soli
    150 g stopionego masła
    sok z 1 cytryny
    słoik dżemu

    WYKONANIE
    Drożdże wkruszyć do mleka,dodać po 2 łyżki mąki i cukry, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem. Do dużej miski przesiać sitkiem mąkę, dodać ubite żółtka, rozczyn z drożdży i mleka,sól, sok z cytryny, zagnieść ciasto. Dodać masło i zagniatać aż zostanie całkowicie wchłonięte przez mąkę. Odstawić miskę pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu odrywać porcje ciasta, kłaść dżem i formować pączki. Smażyć w temperaturze ok. 170 stopni (można również piec w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni).

    OdpowiedzUsuń
  19. Moja propozycja to Wilgotny Murzynek Bez Jajek, Mleka I Masła Ze Złotymi Perełkami Cukrowymi ;)
    Ciasto jest mega proste, a przyozdobić je możemy nawet z dziećmi. Ja postawiłam na minimalizm, czyli złote perełki.

    Składniki na małą formę keksową:

    1 i 1/2 szkl mąki pszennej ( ja dałam szklankę pszennej i pól szkl gryczanej )
    1/2 szkl cukru ( może być inny np. trzcinowy, lub kokosowy )
    2 łyżki kakao ( lub 2 i 1/2 łyżki karobu )
    1 płaska łyżeczka sody + 3-4 łyżeczki soku z cytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego )
    1/4 lub 1/3 szkl oleju ( w zależności od gęstości ciasta )
    1 szkl wody lub soku ( ja dałam jabłkowy )
    orzechy, wiśnie lub banan do środka ( niekoniecznie )

    Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa czekoladowa (niekoniecznie)




    1. Wszystkie składniki oprócz sody, soku z cytryny i oleju, dajemy do miski i mieszamy.
    2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta, dodajemy owoce, orzechy, olej, sprawdzając przy tym gęstość ciasta (czasami wystarczy tylko 1/4 szkl oleju) mieszamy i szybko wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-60 min.
    Patyczek wbity do ciasta musi być suchy !

    OdpowiedzUsuń
  20. Moja propozycja słodkiego wypieku dla Mikołaja to pyszne piaskowe, czekoladowo - kasztanowe babeczki z małymi gruszkami:
    Potrzebujemy:
    - 4 jajka
    - szczypta soli
    - 2/3 szklanki cukru
    - 200 g roztopionego masła
    - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
    - 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    - 1/2 szklanki mąki kasztanowej
    - 100 g dobrego kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do nich kakao. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki. Masę wylać do foremek na muffinki lub babeczki (do połowy wysokości foremek) i do każdej babeczki włożyć jedną obraną, małą gruszkę z ogonkiem. Babeczki piec około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Każdą babeczkę udekorować serduszkiem z czekolady Dr. Oetkera.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dobry wieczór, przesyłam mój ukochany przepis na pierniczki - bez nich Święta się nie liczą. A że zabiegana ze mnie bestia, zwykle robię je w ostatniej chwili, korzystając z tej receptury - dzięki niej można je jeść niemal od razu, bez leżakowania. I cudownie smakują! :)

    PIERNICZKI DLA NIECIERPLIWYCH

    Składniki:

    300 g mąki tortowej
    100 g mąki żytniej (najlepiej pełnoziarnistej, choć nie jest to konieczne)
    2 jaja
    13 dag cukru pudru
    10 dag roztopionego i wystudzonego masła
    10 dag miodu
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu (dodatkowo, bo uwielbiam ten zapach)
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Idealnie biały lukier:

    500 g cukru pudru
    1 czubata łyżka masła
    2-3 łyżki mleka

    Przygotowanie:

    Nie ma tu wielkiej filozofii - ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto. Będzie się lekko kleić, ale ten efekt da się zniwelować podczas wałkowania - wystarczy oprószyć je mąką. Ciasta nie trzeba chłodzić - można od razu rozwałkować je na około 5 mm i wycinać foremkami to, co się tylko chce. :-) Pieczenie powinno odbywać się w temperaturze około 180 stopni Celsjusza i trwać nie dłużej niż 10 minut. Pierniczki nie rozrastają się zanadto, więc można układać je na blaszce w niewielkich odstępach.

    Lukier to też żadna filozofia. Cukier i masło wkładamy do garnuszka. Mleko podgrzewamy i dodajemy po łyżce, ucierając, aż lukier osiągnie wymaganą gęstość. Ja użyłam bardzo gęstego i bawiłam się później kilka godzin, zdobiąc pierniki za pomocą strzykawki. Tak, zwykłej strzykawki - do nabycia w aptece (choć panie za ladą niekiedy dziwnie patrzą, gdy przychodzę na takie nietypowe zakupy...). ;-)

    Polecam, pierniczki są zjadliwe od razu po upieczeniu i pięknie pachną. :-)

    A fotkę wyślę zaraz mailem. :)
    anulawawrzyniak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Widzę, że mój komentarz z przepisem się nie dodał :( Mam nadzieje, że chociaż zdjęcie dotarło? No nic, przesyłam jeszcze raz, może bym razem się uda.

    Imbirowe ciasteczka dla Mikołaja:

    Składniki /ok. 15 szt/:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki zmielonego imbiru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    150 g miękkiego masła
    2/3 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    cukier do obtoczenia ciastek
    lukier Dr. Oetkera



    Wykonanie:

    Do miski przesiać mąkę, dodać imbir, cynamon, sodę i sól. Wymieszać.
    W misie robota masło utrzeć z cukrem pudrem i brązowym cukrem. Następnie dodać jajko, ekstrakt i połączyć. Do masy wsypać suche składniki i utrzeć razem. Powstałą masę wstawić na godzinę do lodówki.
    Obsypanymi mąką dłońmi robić z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze, spłaszczać i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka rosną, więc należy układać je w sporej odległości od siebie.
    Piec w temperaturze 180 st.C przez ok 12 minut. Ciastka będą lekko złote. Studzić na kratce.
    Lukier przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dekorować ciasteczka już ostygnięte.
    Ja swoje ciasteczka udekorowałam dodatkowo posypką w postaci śnieżynek.

    Pozdrawiam
    Anna J.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo