A gdyby tak celebrować również śniadania ? Może nie na co dzień, gdy czas zwykle nas goni i często sięgamy po mleko i płatki lub przygotowujemy szybką owsiankę albo tosty... Pomyślcie o leniwym weekendzie. To dobry czas na śniadanie w nowym wydaniu, spokojne i nie tak oczywiste.
Koniec z wymówkami ! To nie prawda, że musisz zrobić wszystko, że tylko tu i tylko teraz, że tylko Ty i nikt inny... Dość ! Daj sobie chwilę wytchnienia, nie goń, przystopuj. Pomyśl ... o sobie. Ty też potrzebujesz odpoczynku.
Pamiętaj, Twój organizm to nie maszyna. Na co dzień, gdy obowiązki domowe i praca wypełniają Ci godziny, gdy czas goni jak szalony, a zadań ciągle przybywa staraj się znaleźć choć chwilkę. Może rano, wstaniesz tylko 15 minut wcześniej. Zdążysz spokojnie wypić kawę, przygotujesz pożywny posiłek...dopiero potem zbudzisz domowników i zacznie się ten codzienny ruch i zamęt.
A w weekend - w weekend przygotujesz coś specjalnego. Nakryjesz pięknie stół, poprosisz partnera o kwiaty, dzieci o ustawienie naczyń i zjecie razem - wyjątkowe śniadanie.
Dziś mam dla Was propozycję na śniadanie w formie deseru. Chrupiące tarty, których spód przygotowałam z kruszonych płatków Lubella, a wypełniłam je puddingiem jogurtowym z chia. Jako dodatek świeże lub mrożone owoce.
Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą ! Bo śniadanie to nie tylko obowiązek, śniadanie to przyjemność.
Składniki:
- 1 szklanka płatków pszennych Lubella
- 50 g masła
- 1 łyżka rodzynek
- 1/2 łyżeczki kakao
- 120 g jogurtu greckiego
- 2 pełne łyżki nasion chia
- dowolne owoce lub mus owocowy
Wykonanie:
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie rodzynki odcedzić.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Płatki wymieszać z rodzynkami, kakao i masłem. Następnie całość rozdrobnić malakserem lub przy użyciu blendera.
Powstałą masą wypełnić foremki do tartaletek, wylepiając dno i ranty. Tak przygotowane kokilki wstawić do lodówki ( najlepiej czynność tę wykonać wieczorem dnia poprzedniego ).
Jogurt grecki wymieszać z nasionami chia. Wstawić do lodówki na czas chłodzenia spodów do tartaletek.
Gdy spody do tartaletek stężeją, wypełnić je puddingiem z chia. Na wierzchu ułożyć owoce lub mus owocowy.
A wiecie, że śniadanie w formie deseru to dobry pomysł na przetrwanie zimnych dni ? Bo tylko pomyślcie... za oknem śnieg, Wy w szlafroku wygodnie usadowieni w fotelu. Podziwiacie biały krajobraz, słuchacie odprężającej muzyki, a w ręku trzymacie kokilkę z pyszną śniadaniową tartą.
Jest cudownie... prawda ?
nie tylko dziś, nie tylko jutro i nie tylko w weekendy dbajcie, by panowała u Was jedna zasada - codziennie ustanawiajcie Dzień Zdrowego Śniadania !
Smacznego !
Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJaki uroczy i cudowny pomysł! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/