U nas panuje taka tradycja, że wieczorem 5 grudnia, stawiamy kubek mleka i talerzyk z ciasteczkami. Nocą z 5 na 6 grudnia Mikołaj przybywa do naszego domu, zjada ciasteczka, wypija mleko i zostawia prezenty pod poduszką lub obok łóżka.
Jeśli i Wy przygotowujecie słodki poczęstunek dla Mikołaja, zapraszam do udziału w konkursie.
Przygotujcie ciasteczka, babeczki, muffinki, ciasto, a nawet i ...tort ! Pięknie je udekorujcie, używając minimum jednego produktu Dr.Oetker.
Zróbcie przyjemność Mikołajowi, ale także i sobie. Macie szansę wygrać bardzo fajny i niezwykle przydatny w okresie przedświątecznym, zestaw produktów marki Dr.Oetker.
REGULAMIN KONKURSU:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/.
2. Konkurs trwa od 02.12. 2016 do 10.12.2016, do godziny 23.59.
3. Fundatorem nagród jest marka Dr.Oetker.
4. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu słodkiego wypieku dla Mikołaja - ciastka, ciasto, babeczki, muffiny, tort - panuje dowolność. Słodki wypiek obowiązkowo trzeba udekorować używając minimum 1 produktu Dr.Oetker. Przepisy zamieszany w kimentarzach pod postem konkursowym. Zdjęcia obrazujące udekorowane wypieki wysyłać należy na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikować na fan pagu kolorowo-torcikowo Jedna osoba może wysłać tylko jedno zgłoszenie.
6. W konkursie wygrywają trzy osoby.
Nagrodami są: trzy zestawy produktów Dr.Oetker.
7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu. Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 2 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu. Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com
8. Wzięcie udziału w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.
9. Będzie mi miło jeśli polubisz kolorowo-torcikowo
Powodzenia !
*************************
WYNIKI ! WYNIKI ! WYNIKI !
*************************
WYNIKI ! WYNIKI ! WYNIKI !
Mikołaj miał nie lada problem, by Wybrać tylko trzy smakowitości. Chętnie zjadł by po kawałku każdego z wypieków...bo łasuch z niego niesamowity.
Zdecydował jednak, że jako pierwsze trzy zje te oto pyszności:
* tort makowy z masą piernikową i żurawiną
* piernikowe Mikołaje (... i nie - Mikołaj nie jest kanibalem ;) )
* imbirowe ciasteczka
Gratuluję zatem:
* Magdalenie J.
* Marcie Matusiewicz
* Annie J.
Czekam na Wasze adresy i niezwłocznie ślę paczki.
Super konkurs na pewno wezme w nim udzial.
OdpowiedzUsuńSuper konkurs na pewno wezme w nim udzial.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoja propozycja jako słodki wypiek dla Mikołaja to
OdpowiedzUsuńCiasteczka choinki:
300g mąki pszennej
200g margaryny
50g cukru pudru
50g cukru kryształ
2 łyżki cukru waniliowego Dr.Oetker.
1 jajko
Cukier puder do posypania
Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować i wykrawać za pomocą foremek ciasteczka. Ciasteczka układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, piec ok 10 min w 200 st C. Ciasteczka obsypać cukrem pudrem.
Błyskawiczny sernik
OdpowiedzUsuńŚwietny w smaku, niewymagający użycia jajek i szybki w przygotowaniu sernik na kakaowych herbatnikach, z delikatną mleczną czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera.
Składniki:
Masa serowa:
1,5kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego)
300g masła extra
1,5 szklanki cukru
400ml mleka
3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)
9ml olejku rumowego
Dodatkowo:
500g herbatników kakaowych
Polewa:
150g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
Dekoracja:
białe gwiazdki,2 rodzaje posypki Dr Oetker kolor niebieski
Wykonanie:
1. Masa serowa:
W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, olejek rumowy, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu. Podzielić na 3 części.
2. Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie 1/3 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać drugą część masy, ułożyć kolejną warstwę herbatników wylać pozostałą masę i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Pozostawić do wystudzenia.
3.Polewa:
Do mleka dodać kostki czekolady, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej
aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać niebieską posypką i udekorować białymi gwiazdkami.
4. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
6 - 10 SZTUK
OdpowiedzUsuń1 duże jajko
1/4 szklanki* drobnego cukru brązowego
1 łyżka cukru wanilinowego
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki pszennej (144 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g roztopionego masła
starta skórka z cytryny
olejek cytrynowy
tabliczka białej czekolady, posypki do dekoracji dr. oetker
PRZYGOTOWANIE
Babeczki jogurtowe: jajka i jogurt ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i białą masę. Dodać jogurt, roztopione masło, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli olejku cytrynowego. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników na jednolitą masę lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach. Na wyłożone ciasto w foremkach zetrzeć skórkę z cytryny. Wyłożyć do 6 lub 10 foremek i piec przez 20 - 22 minuty. Białą czekoladę rozpuszczamy kąpieli wodnej i dekorujemy muffiny. Posypujemy dla dekoracji posypkami. Smacznego!
Kremówki z ciasta francuskiego.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
- 2 litry mleka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 cukry waniliowe
- 4 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 dag masła lub margaryny
- cukier puder do posypania - budyń śmietankowy lub waniliowy
Kremówki z ciasta francuskiego - sposób przygotowania:
Ciasto francuskie w rulonie rozłożyć, kupowane w kwadratach wyjąć z opakowania. Ułożyć na blaszce do pieczenia posmarowanej małą ilością masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. To samo zrobić z drugim ciastem.
Następnie należy przygotować krem: mleko zagotować w garnku o grubym dnie, żeby się nie przypaliło. Odlać 3 szklanki. Do gotującego się mleka w garnku dodać cukier, cukier waniliowy i masło, całość dokładnie wymieszać, zagotować. W odlanym mleku rozprowadzić budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszać póki nie znikną wszystkie grudki.
Mleko zdjąć z ognia, dodać mleko z budyniem i mąką, dokładnie wymieszać aż budyń zgęstnieje. Postawić na ogniu, gotować przez kolejne 2 minuty. Cały czas mieszać, żeby budyń się nie przypalił. Następnie zdjąć garnek z ognia, zostawić do ostudzenia.
Chłodny budyń rozsmarować na jednej warstwie ciasta francuskiego, wyrównać brzegi i wierzch. Następnie przykryć drugim kawałkiem ciasta. Wierzch kremówki z ciasta francuskiego posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Boski czekoladowo-czekoladowy tort oblany polewą czekoladową ;) Mikołaj się nie oprze :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt ( trzeba 3 upiec )
3 jajka
ok 100 g cukru pudru
100 g mąki tortowej
łyżeczka od herbaty cukru waniliowego
łyżka kakao
łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
masa
mleko 2 szklanki
2 budynie śmietankowe
2 kostki masła
4 łyżki cukru pudru
polewa
2 sztuki polewy deserowa Dr. Oetker
Biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy-mikserem na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru, po jednym żółtku ciągle mieszając. Następnie dodajemy cukier waniliowy, kolejno mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Gdy wszystko wymieszamy wykładamy ciasto na tortownicę wysmarowaną margaryną i oproszoną bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp.160 stopni i pieczemy 30 min. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi biszkoptami. Po upieczeniu niech ostygną.
Masa. Gotujemy budyń, z przepisu na opakowaniu, tyle że zmniejszamy proporcje mleka by był gęstszy do masy. Odstawiamy by ostygł. Masło o temp.pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu ciągle ucierając.
Przygotowujemy między czasie polewę. Do garnuszka z gorącą woda wkładamy polewę by stała się płynna. Potem wyciągamy. Przekładamy biszkopty masą, Po przełożeniu polewamy polewą, rozprowadzając ją tak by pokryła cały placek wraz z bokami. Na sam wierzch dla dekoracji posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
OdpowiedzUsuńWitam i przesyłam mój słodki wypiek dla Mikołaja :)
Piernikowa choinka w lukrze
Składniki na 1 choinkę:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
2 jaja
3/4 szklanki oleju
6 łyżek płynnego miodu
4 pełne łyżki powideł śliwkowych
2 pełne łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3-4 łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy.
2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60 minut, formę napełniamy do 3/4 wysokości.
Lukier:
Składniki:
1 białko
cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania
zielony barwnik spożywczy
2 woreczki
1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.
2. Do 3/4 gęstego ubitego lukru dodajemy zielony barwnik, następnie przekładamy do woreczka i wypełniamy wierzch choinki. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm. Do drugiego woreczka dajemy biały lukier i robimy kontury choinki.
Łańcuch choinkowy powstał ze srebrnych perełek Dr.Oetkera.
Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknych prezentów od Mikołaja :),
Agnieszka
Dla Mikołaja przygotowałam słodkie lukrowane pierniczki w sam raz do kubeczka pysznego mleczka ....myślę ,że się Mikołajowi spodobają :)
OdpowiedzUsuńPierniczki lukrowane
Składniki:
Ciasto:40 dag mąki
10 dag karmelu
10 dag cukru
10 dag masła
5 łyżeczek śmietanki
1 łażeczka cynamonu(mielony)
1 łyżeczka imbiru(mielony)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do dekoracji:lukier biały ,barwniki Dr. Oetkera, ozdoby cukrowe Dr.Oetkera
Sposób przygotowania:
Ciasteczka:karmel,cukier,imbir,cynamon,masło rozpuszczone wymieszać razem.Śmietankę lekko ubić.Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody.Do płynnych składników dodać sodę,śmietankę i przesianą mąkę.Zagnieść dokładnie ciasto.Włożyć do lodówki na 5-6 godz. Następnie rozwałkować na psypanej mąką stolnicy na grubość ok.3 mm,powykrawać dowolne kształty foremkami.Poukładać na blaszce w odstępach.Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok.190-200 stopni i piec przez ok.12-13 min.Ostudzić. Lukrować przygotowanym lukrem według przepisu na opakowaniu ciasteczka za pomocą pędzelka.Posypać cukrowymi ozdobami.Pozostawić do wyschnięcia lukru.
Moja propozycja to piernikowo- czekoladowe ciasto z dżemem morelowym :)
OdpowiedzUsuńSkładniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm)
Ciasto:
100 g gorzkiej czekolady
4 duże jajka
1 i 1/4 szkl cukru
2 i 2/3 szkl mąki pszennej
1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szkl kefiru
1/2 szkl oleju
2 łyżki dżemu morelowego
Polewa czekoladowa:
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
130 g masła
4 łyżki kakao
Dodatkowo:
słoiczek dżemu morelowego
kolorowa posypka cukrowa Dr. Oetkera do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Takie składniki jak jajka, olej czy kefir należy wyjąć z lodówki na dwie godziny przed użyciem.
Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kapieli wodnej, ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona.
Jajka ubić z cukrem do jasnosci i puszystosci. Gdy zwiększą objętość, strumyczkiem wlewać olej, na przemian z kefirem i wymieszanymi suchymi składnikami. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz dwie łyżki dżemu morelowego. Całość zmiksować, aż powstanie jednolite gęste ciemne ciasto.
Ciasto przelac do blaszki o wymiarach 35×25 cm, którą uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia, wyrównać ciasto szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a gdy ciasto ostygnie przekroić wzdłuż na dwa blaty. W razie potrzeby, gdyby ciasto uciekło sie z górka, można górny blat przyciąć z wierzchu. Placki przełożyć dżemem morelowym.
Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i zostawić do zgęstnienia. Polewą oblać ciasto. Wierzch udekorować kolorową posypką Dr. Oetkera. Smacznego!
Zdjęcie wysłałam mailem :)
Pozdrawiam!
akrobatka@spoko.pl
Pierniczki bożonarodzeniowe :
OdpowiedzUsuń500g miodku
1kg mąki tortowej
2 jajka większe lub 3 mniejsze
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
Przyprawa do piernika
Pół szklanki cukru
250 g masla
0,5 szklanki mleka
Mieszamy składniki wyrabiając ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki im dłużej leży tym lepiej moje leżało około 2.5 tygodnia. Po wyjęciu walkujemy wycinamy i pieczemy. Do dekoracji użyłam lukier który zrobiłam z twojego przepisu podbijając dwa białka dodając soku cytryny i pół. Kilo cukru pudru ubijania dłuższą chwilę by był błyszczący. Kolory uzyskałam dodając barwniki spożywcze dr oetkera. :) Mikołaj na pewnie będzie zadowolony czekamy!!! Paulina_t3@tlen.pl
Najsmaczniejszy wypiek dla świetego mikołaja przygotowuje moja córcia Ola, który oczywiście sama dekoruje, są to jej ulubione ciasteczka Pieguski
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
100 g kropelek czekoladowych dr oetker (ciezko je dostac wiec wykorzystujemy kropelki które są w sprzedazy z babeczkami)
50 g czekolady gorzkiej
Czekoladę posiekać w drobną kostkę. Miękkie masło utrzeć z cukrami. Następnie dodać jajko i delikatnie połączyć. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę dosypać do masy maślanej i wymieszać ręcznie. Dodajemy czekoladę i połowę kropelek. Z powstałego ciasta formujemy wałek, który kroimy na paski grubości 1 cm.Układamy na wyłożonej papierem blaszce, z wierzchu dekorujemy pozostałą częścią kropelek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez ok 15 minut.
Tort makowy z masą piernikową i żurawiną
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżeczki octu
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
szczypta soli
Żurawina:
500 g żurawiny świeżej (może być mrożona)
sok z 1/2 pomarańczy
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Masa piernikowa:
500 ml śmietany 36%
200 g czekolady gorzkiej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
Beza makowa:
4 białka
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka maku
szczypta soli
Dekoracja:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
garść żurawiny
perełki ozdobne
Wykonanie:
Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, mak i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 45 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
Żurawina:
Żurawinę wrzucamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy, cukier puder i przyprawę do piernika. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie i konsystencją będzie przypominała dżem. Studzimy.
Masa piernikowa:
Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy przyprawę do piernika. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce.
Do mocno schłodzonej piernikowej śmietanki dodajemy cukier z wanilią i ubijamy mikserem na sztywną masę.
Beza makowa:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 100-120 stopni i suszymy min. 1 godzinę, najlepiej z termoobiegiem. Studzimy.
Polewa:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.
Wykonanie tortu:
Biszkopt przecinamy na 3 blaty, mniej więcej równej grubości. Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy połowę żurawiny i rozsmarowujemy. Na żurawinę wykładamy 1/3 porcji masy piernikowej, rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym rozsmarowujemy pozostałą część żurawiny. Na żurawinie ponownie rozsmarowujemy 1/3 porcji masy piernikowej. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy piernikowej. Przykrywamy bezą makową. Boki oblewamy rozpuszczoną czekoladą. Dekorujemy czekoladą, żurawiną i perełkami.
Wkładamy do lodówki. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Magdalena J. => magdulka1700@interia.pl
Choinki i domek z piernika
OdpowiedzUsuńSkładniki na ciasto:
230 g masła
¾ szklanki cukru pudru
1 szklanka miodu
1 jajko
5 szklanek mąki ( odjąć 4 łyżki, dodając w to miejsce 4 łyżki kakao)
1 płaska łyżeczka sody
20 g przyprawy do pienika
Dekoracja od Dr Oetker:
lukier klasyczny
perełki błyszczące
mix dekoracyjny Neon
barwnik niebieski
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Dodać miód i zmiksować. Dodać jajko, nadal miksować.
Mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika przesiać przez sito do osobnej miski.
Do masy dodawać partiami suche składniki i miksować. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które następnie schłodzić przez całą noc.
Następnego dnia podzielić ciasto na części i na blacie podsypanym lekko mąką wałkować na grubość około 3 cm. Wykrawać zadowalające nas kształty. Piec w temp. 200 °C przez około 8 minut. Czas pieczenia dostosujcie bezpośrednio do kształtów pierniczków. Mniejsze gwiazdki piekłam przez około 4 minuty.
http://kolorysmakow.blog.pl/
PIERNIKOWE MIKOŁAJE
OdpowiedzUsuńTakie Mikołaje z pewnością zachwycą i posmakują Mikołajowi i zostawi nam w zamian piękny prezent :)
Składniki:
-60 dag mąki
-25 dag margaryny
-2 jajka
-15 dag cukru
-7 łyżek miodu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
-3 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
1.W garnku rozpuszczamy miód, margarynę i cukier, studzimy.
2.Do miski przekładamy pozostałe składniki dodajemy płynne i mieszamy.
Gdy składniki się połączą ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Schładzamy ok. 30 min. w lodówce.
3.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i foremką lub z szablonu wycinamy mikołaje, z pozostałego ciasta wycinamy mniejsze pierniczki.
Pieczemy ok.15-20 min. uważając aby się nie przypaliły. Studzimy na kratce.
4.Wystudzone pierniczki dekorujemy.
Uwielbiam grać w gry planszowe i wiem, że jest to również pasją mojego Mikołaja ;) Dlatego w tym roku przygotowałam dla niego maślane ciasteczka z syropem klonowym w kształcie meepli - czyli standardowych pionków w nowoczesnych grach planszowych :)
OdpowiedzUsuńA oto przepis:
Siekamy nasze ulubione orzechy: mogą być laskowe, włoskie, mogą to być migdały. Ja wybrałam ukochane orzechy pekan.
Masło ubijamy z cukrem, aż masa będzie odpowiednio puszysta. Dodajemy żółtka i syrop klonowy, a także odrobinę startej laski wanilii. Ubijamy dalej i dodajemy orzechy oraz mąkę. Po dobrym wymieszaniu, ciastko wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu trzeba odczekać kilkanaście minut, żeby zmiękło. Wałkujemy i wycinamy ciastka, w moim przypadku własnoręcznie zrobioną z blachy foremką ;) Pieczemy przez około 15-20 minut, po ostudzeniu są już właściwie gotowe go jedzenia, ale czeka nas jeszcze dekorowanie ;)
Ciasteczka dekorowałam roztopioną czekoladą i różnymi posypkami dr Oetkera :)
PS: Trud włożony w taką bardzo osobistą foremkę się opłacił, Mikołaj był bardzo wzruszony :)
Pączki dla Mikołaja
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
50 dag mąki
4 dag drożdży
4 żółtka
szklanka ciepłego mleka
80 g cukru
pół łyżeczki soli
150 g stopionego masła
sok z 1 cytryny
słoik dżemu
WYKONANIE
Drożdże wkruszyć do mleka,dodać po 2 łyżki mąki i cukry, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem. Do dużej miski przesiać sitkiem mąkę, dodać ubite żółtka, rozczyn z drożdży i mleka,sól, sok z cytryny, zagnieść ciasto. Dodać masło i zagniatać aż zostanie całkowicie wchłonięte przez mąkę. Odstawić miskę pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu odrywać porcje ciasta, kłaść dżem i formować pączki. Smażyć w temperaturze ok. 170 stopni (można również piec w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni).
Moja propozycja to Wilgotny Murzynek Bez Jajek, Mleka I Masła Ze Złotymi Perełkami Cukrowymi ;)
OdpowiedzUsuńCiasto jest mega proste, a przyozdobić je możemy nawet z dziećmi. Ja postawiłam na minimalizm, czyli złote perełki.
Składniki na małą formę keksową:
1 i 1/2 szkl mąki pszennej ( ja dałam szklankę pszennej i pól szkl gryczanej )
1/2 szkl cukru ( może być inny np. trzcinowy, lub kokosowy )
2 łyżki kakao ( lub 2 i 1/2 łyżki karobu )
1 płaska łyżeczka sody + 3-4 łyżeczki soku z cytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego )
1/4 lub 1/3 szkl oleju ( w zależności od gęstości ciasta )
1 szkl wody lub soku ( ja dałam jabłkowy )
orzechy, wiśnie lub banan do środka ( niekoniecznie )
Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa czekoladowa (niekoniecznie)
1. Wszystkie składniki oprócz sody, soku z cytryny i oleju, dajemy do miski i mieszamy.
2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta, dodajemy owoce, orzechy, olej, sprawdzając przy tym gęstość ciasta (czasami wystarczy tylko 1/4 szkl oleju) mieszamy i szybko wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-60 min.
Patyczek wbity do ciasta musi być suchy !
Moja propozycja słodkiego wypieku dla Mikołaja to pyszne piaskowe, czekoladowo - kasztanowe babeczki z małymi gruszkami:
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki kasztanowej
- 100 g dobrego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do nich kakao. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki. Masę wylać do foremek na muffinki lub babeczki (do połowy wysokości foremek) i do każdej babeczki włożyć jedną obraną, małą gruszkę z ogonkiem. Babeczki piec około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Każdą babeczkę udekorować serduszkiem z czekolady Dr. Oetkera.
Dobry wieczór, przesyłam mój ukochany przepis na pierniczki - bez nich Święta się nie liczą. A że zabiegana ze mnie bestia, zwykle robię je w ostatniej chwili, korzystając z tej receptury - dzięki niej można je jeść niemal od razu, bez leżakowania. I cudownie smakują! :)
OdpowiedzUsuńPIERNICZKI DLA NIECIERPLIWYCH
Składniki:
300 g mąki tortowej
100 g mąki żytniej (najlepiej pełnoziarnistej, choć nie jest to konieczne)
2 jaja
13 dag cukru pudru
10 dag roztopionego i wystudzonego masła
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu (dodatkowo, bo uwielbiam ten zapach)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Idealnie biały lukier:
500 g cukru pudru
1 czubata łyżka masła
2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Nie ma tu wielkiej filozofii - ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto. Będzie się lekko kleić, ale ten efekt da się zniwelować podczas wałkowania - wystarczy oprószyć je mąką. Ciasta nie trzeba chłodzić - można od razu rozwałkować je na około 5 mm i wycinać foremkami to, co się tylko chce. :-) Pieczenie powinno odbywać się w temperaturze około 180 stopni Celsjusza i trwać nie dłużej niż 10 minut. Pierniczki nie rozrastają się zanadto, więc można układać je na blaszce w niewielkich odstępach.
Lukier to też żadna filozofia. Cukier i masło wkładamy do garnuszka. Mleko podgrzewamy i dodajemy po łyżce, ucierając, aż lukier osiągnie wymaganą gęstość. Ja użyłam bardzo gęstego i bawiłam się później kilka godzin, zdobiąc pierniki za pomocą strzykawki. Tak, zwykłej strzykawki - do nabycia w aptece (choć panie za ladą niekiedy dziwnie patrzą, gdy przychodzę na takie nietypowe zakupy...). ;-)
Polecam, pierniczki są zjadliwe od razu po upieczeniu i pięknie pachną. :-)
A fotkę wyślę zaraz mailem. :)
anulawawrzyniak@gmail.com
Widzę, że mój komentarz z przepisem się nie dodał :( Mam nadzieje, że chociaż zdjęcie dotarło? No nic, przesyłam jeszcze raz, może bym razem się uda.
OdpowiedzUsuńImbirowe ciasteczka dla Mikołaja:
Składniki /ok. 15 szt/:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki zmielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
150 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
cukier do obtoczenia ciastek
lukier Dr. Oetkera
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać imbir, cynamon, sodę i sól. Wymieszać.
W misie robota masło utrzeć z cukrem pudrem i brązowym cukrem. Następnie dodać jajko, ekstrakt i połączyć. Do masy wsypać suche składniki i utrzeć razem. Powstałą masę wstawić na godzinę do lodówki.
Obsypanymi mąką dłońmi robić z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze, spłaszczać i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka rosną, więc należy układać je w sporej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180 st.C przez ok 12 minut. Ciastka będą lekko złote. Studzić na kratce.
Lukier przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dekorować ciasteczka już ostygnięte.
Ja swoje ciasteczka udekorowałam dodatkowo posypką w postaci śnieżynek.
Pozdrawiam
Anna J.
tak sie to robi
OdpowiedzUsuńno coś pysznego
OdpowiedzUsuń