Curry z kurczakiem i kalerosse

   Curry to potrawa, bez której nie wyobrażam sobie zimy. Syci i rozgrzewa, roznosząc przy tym zniewalający aromat. Robi się je naprawdę szybko i wbrew pozorom wcale nie wymaga składników, dostępnych tylko i wyłącznie w specjalnych delikatesach.

Curry ma to do siebie, że lubi się zmieniać, a dokładniej to my możemy je dowolnie zmieniać, dodając co raz to inne warzywa. Moje curry przyrządziłam z kurczakiem, fasolą Cannellini oraz z kalerosse. A czym jest kalerosse ? Otóż, kalerosse to nowe warzywo na polskim rynku, stworzone prze Fit&Easy. Jest to krzyżówka jarmużu i brukselki, wyglądem przypominająca małe główki kapusty. W daniu carry sprawdziło się doskonale.

A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kalerosse, odsyłam na stronę kalerosse.pl


curry z fasolą



Składniki:
  • około 600 g filetu z kurczaka
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • mała puszka fasoli Cannellini ( około 200 ml )
  • 1 opakowanie kalerosse
  • 100 ml wody
  • olej do smażenia
  • sól
  • sok z limonki


Wykonanie:

Mięso z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie do patelni z podsmażonym kurczakiem dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek ( cebulę z czosnkiem można też zmiksować w malakserze ). Smażyć razem około 2 minut.

Dodać pastę curry, dobrze rozprowadzić po patelni.



Całość zalać wodą i zagotować.
Następnie dodać kalerosse i fasolę z puszki, wlać mleko kokosowe i gotować 2-3 minuty.

Curry doprawić do smaku solą i sokiem z limonki.

Podawać z ryżem.


pikantne curry

curry z mlekiem kokosowym

curry z kurczakiem


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty