Chrupki z ciecierzycy ( pieczona ciecierzyca )

   Jest impreza, muszą być chrupki ! Ale nie musi być banalnie i z chipsami ze sklepu. Może tym prazem przygotujecie zdrowszą, domową wersję, a raczej zamiennik niezdrowych, tłustych i nafaszerowanych chemią chrupek ?

Ciecierzyca, produkt o wszelakim zastosowaniu, tym razem przybierze postać chrupiących, paprykowych kuleczek.


Chrupiąca ciecierzyca na pewno nie zastąpi wielbicielom sklepowych chipsów i chrupek ich ulubionej przegryzki, ale z pewnością wciąga tak samo... I chrupiemy, i chrupiemy i chrupiemy ... A właśnie o chrupania nam chodzi, lubimy chrupać, pogryzać, przekąszać.

Pieczonej ciecierzycy możemy nadawać dowolny smak. Ja poszłam w kierunku klasyki i użyłam papryki.


Chrupki z ciecierzycy możemy robić także z:
  • ziołowym pesto
  • tartym parmezanem
  • suszoną cebulką lub czosnkiem
  • mielonym kolorowym pieprzem 


lub na słodko:
  • z miodem
  • z cynamonem
  • przyprawą do piernika 


pieczona ciecierzyca




Składniki:
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy ( lub 2 puszki odsączonej i osuszonej ciecierzycy )
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pikantnej papryki
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli 



Wykonanie:

Jeśli używamy suchej ciecierzycy
Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyć. Następnie olać wodę, wlać świeżą i ugotować ciecierzycę do miękkości. Odsączyć i osuszyć.

Jeśli używamy ciecierzycy z puszki:
Ciecierzycę opłukać na sicie, odsączyć i osuszyć.



Do miseczki wlać olej, wsypać wszystkie rodzaje papryki, dodać sól i całość wymieszać. Dodać ciecierzycę, mieszać aż przyprawy równomiernie pokryją ziarna ciecierzycy.

Ciecierzycę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40 minut. W czasie pieczenia ciecierzycę przemieszać trzy razy.

Upieczoną ciecierzycę podawać na ciepło lub zimno.


pieczona ciecierzyca

paprykowe chrupki z ciecierzycy



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty