Ciecierzyca, produkt o wszelakim zastosowaniu, tym razem przybierze postać chrupiących, paprykowych kuleczek.
Chrupiąca ciecierzyca na pewno nie zastąpi wielbicielom sklepowych chipsów i chrupek ich ulubionej przegryzki, ale z pewnością wciąga tak samo... I chrupiemy, i chrupiemy i chrupiemy ... A właśnie o chrupania nam chodzi, lubimy chrupać, pogryzać, przekąszać.
Pieczonej ciecierzycy możemy nadawać dowolny smak. Ja poszłam w kierunku klasyki i użyłam papryki.
Chrupki z ciecierzycy możemy robić także z:
- ziołowym pesto
- tartym parmezanem
- suszoną cebulką lub czosnkiem
- mielonym kolorowym pieprzem
lub na słodko:
- z miodem
- z cynamonem
- przyprawą do piernika
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy ( lub 2 puszki odsączonej i osuszonej ciecierzycy )
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pikantnej papryki
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Jeśli używamy suchej ciecierzycy
Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyć. Następnie olać wodę, wlać świeżą i ugotować ciecierzycę do miękkości. Odsączyć i osuszyć.
Jeśli używamy ciecierzycy z puszki:
Ciecierzycę opłukać na sicie, odsączyć i osuszyć.
Do miseczki wlać olej, wsypać wszystkie rodzaje papryki, dodać sól i całość wymieszać. Dodać ciecierzycę, mieszać aż przyprawy równomiernie pokryją ziarna ciecierzycy.
Ciecierzycę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40 minut. W czasie pieczenia ciecierzycę przemieszać trzy razy.
Upieczoną ciecierzycę podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz