Babeczki warto "ubrać" w odświętny strój. Możecie skorzystać z ozdobnych kubeczków do muffin, dostępnych w sklepie PapilArt.
Gotowe babeczki warto odpowiednio udekorować, czekoladowymi lub/i cukrowymi ozdobami.
Takie babeczki na pewno ożywią stół, dodadzą mu charakteru i staną się nie tylko smakołykiem, ale też ozdobą.
Składniki
na muffiny:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*(
szklanka 250 ml )
Składniki
na krem piernikowy:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 5 ciastek korzennych typu speculoos
Wykonanie:
Czekoladę
połamać, przełożyć do miseczki. Dodać olej kokosowy lub masło
i wstawić na 1,5 minuty do mikrofali. Ewentualnie miskę z czekoladą
i olejem/masłem ustawić na garnku z parującą wodą
i pozostawić do rozpuszczenia.
Jajka
ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlać
płynną, ale nie gorącą czekoladę – wymieszać.
Mąkę
połączyć z proszkiem do pieczenia. Do składników płynnych dodać
składniki suche – wymieszać.
Porcje
ciasta nakładać do papilotek lub kubeczków na muffinki, do
wysokości około 2/3.
Piec
w 180 stopniach przez 20 minut.
Upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia.
Serek
mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać pokruszone ciastka –
wymieszać.
Krem
wyciskać przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego na babeczki czekoladowe.
Gotowe babeczki udekorować ozdobami czekoladowymi i cukrowymi.
Smacznego !
Bardzo smakowicie się zapowiada . Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńach ten krem.... sięgam z rozkoszą po dwie :)
OdpowiedzUsuńFajne te babeczki. Jak ktoś nie ma za dużo czasu na pichcenie to takie zawsze się sprawdzą :)
OdpowiedzUsuń