Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową

   Rozgrzewamy się w orientalnym stylu. Bo nie tylko rosołem i pomidorowa człowiek żyje...
Zimne dni dają się nam we znaki, a to dopiero początek. Dlatego, oficjalnie otwieram sezon pikantnych, rozgrzewających zup.
Tajska zupa ma wiele wariantów, ale zawsze odnajdujemy w niej podstawowe nuty - słodki, kwaśny i ostry.
Dowolność mamy  przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć tu nie tak do końca, gdyż wybieramy między kurczakiem a krewetkami. Z warzywami możemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego.
Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino.


kokosowa zupa tajska



Składniki:
  • 200 g krewetek mini
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy )
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • biała część kapusty pekińskiej małej
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino )
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka sosu rybnego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • limonka
  • oliwa do smażenia 




Wykonanie:

Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucić krewetki i smażyć około 3 minuty. Usmażone krewetki wyjąć z garnka.

W tym samym garnku podsmażyć na łyżce oliwy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać poszatkowaną kapustę pekińską oraz fasolkę szparagową. Smażyć wszystko razem jeszcze 3 minuty.


Następnie do warzyw dodać pastę curry - wymieszać. Wlać mleko kokosowe oraz bulion - zagotować.

Na koniec dodać do garnka krewetki.

Zupę doprawić do smaku limonką ( sok i skórka ), sosem sojowym oraz rybnym, a także cukrem i ewentualnie sola.

Zupę można podać  makaronem ryżowym.



zupa tajska pikantna

zupa krewetkowa

pikantna zupa tajska

zupa tajska


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty