To może sięgniecie po mniej znany produkt, jakim jest quinoa. Quinoa inaczej nazywana komosą ryżową dostarcza pełnowartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. stanowi także doskonałe źródło energii, a to właśnie energii i siły do działania potrzebujemy z rana.
Komosa ryżowa ma wiele zastosowań. Poza śniadaniowymi daniami na ciepło, możemy przygotowywać na jej bazie lub tylko z jej dodatkiem sałatki na zimno lub łączyć z warzywami na ciepło - gotowanymi, pieczonymi, duszonymi.
Składniki:
( 2 porcje )
- 1/2 szklanki nasiona quinoa ( u mnie Naura )
- 1,5 szklanki chudego mleka lub napoju roślinnego ( u mnie napój migdałowy )
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka ciemnego kakao
- orzechy włoskie
- pestki granatu
Wykonanie:
Nasiona quinoa opłukać w zimnej wodzie, odcedzić i przełożyć do garnka.
Zalać mlekiem lub napojem roślinnym.
Dodać cukier trzcinowy i kakao - wymieszać.
Ganek przykryć pokrywą i gotować komosę na małym ogniu około 20 minut.
Ugotowaną quinoę przełożyć do miseczek. Posypać orzechami i pestkami granau.
Do gotowanej quinoa możecie dodać ulubione dodatki, jak bakalie, orzechy czy owoce.
Smacznego !
pysznie wygląda, świetne połączenie składników
OdpowiedzUsuń