Proponowane dzisiaj ciasto pachnie imbirem i kusi słodyczą gruszek. Idealnie wpasowuje się w zimową aurę. Rankiem staje się przyjemnością, zjadane przy filiżance kawy, wieczorem zaś, idealnie komponuje się z kubkiem gorącego mleka lub kakao.
Składniki:
( keksówka 12x30 cm )
- 250 g mąki tortowej
- 130 g cukru trzcinowego
- 120 ml oleju
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 3 gruszki
- sok z cytryny
Wykonanie:
Gruszki obrać i pokroi w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, imbirem i cukrem.
Jajka zmiksować z oleje - tylko do połączenia składników. Nie ubijać.
Do składników mokrych wsypać składniki suche - wymieszać.
Na koniec do ciasta dodać kawałki gruszek - delikatnie przemieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy, zdjąć papier i pozostawić na kratce do ostygnięcia.
Przed podanie oprószyć cukrem pudrem lub polać białą czekoladą.
Smacznego !
pyszne aromatyczne ciacho! do kawki idealne :)
OdpowiedzUsuń