listopada 30, 2016

Imbirowe ciasto z gruszkami

   Najlepsze ciasta, to te najprostsze. Wymagające tylko zmieszania kilku składników. Bałaganu niewiele, składniki podstawowe, a apetyt na słodkości - zaspokojony.

Proponowane dzisiaj ciasto pachnie imbirem i kusi słodyczą gruszek. Idealnie wpasowuje się w zimową aurę. Rankiem staje się przyjemnością, zjadane przy filiżance kawy, wieczorem zaś, idealnie komponuje się z kubkiem gorącego mleka lub kakao.



ciasto imbirowe




Składniki:
( keksówka 12x30 cm )
  • 250 g mąki tortowej
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 120 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 3 gruszki
  • sok z cytryny




Wykonanie:

Gruszki obrać i pokroi w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, imbirem i cukrem.

Jajka zmiksować z oleje - tylko do połączenia składników. Nie ubijać.

Do składników mokrych wsypać składniki suche - wymieszać.
Na koniec do ciasta dodać kawałki gruszek - delikatnie przemieszać.



Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy, zdjąć papier i pozostawić na kratce do ostygnięcia.

Przed podanie oprószyć cukrem pudrem lub polać białą czekoladą.



ciasto imbirowe

szybkie ciasto z gruszkami

ciasto imbirowe


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo