października 17, 2016

Kruche ciasteczka herbaciane

   Masło maślane i herbatniki herbaciane ? W sumie to tak, bo i masło i herbata, które to spotkały się w jednym herbatniku.
Aromatycznie, chrupiące, takie och... ach... Na jednym nie poprzestaniecie. Ba nawet jedna filiżanka herbaty może nie wystarczyć. Te ciasteczka chce się chrupać nieustannie i bez końca.

ciasteczka herbaciane




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki herbaty liściastej ( wybrałam Assam Lord Nelson z Lidl )
  • 50 ml wrzącej wody
  • szczypta soli




Wykonanie:
2 łyżki herbaty zalać wrząc wodą, przykryć i odstawić. Gdy herbata ostygnie, odlać mocną esencję.
Pozostałą 1 łyżkę liści herbaty ( suchych ) zblendować na pył.

W miseczce rozmącić żółtka z solą. Odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i pył herbaciany - wymieszać. Dodać pokrojone w drobną kostkę zimne masło - rozetrzeć mąkę z masłem. Następnie dodać jajko oraz esencję herbacianą - zagnieść szybko zwarte ciasto.



Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut.



ciastka herbaciane

herbatniki herbaciane


Smacznego !


1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo