października 14, 2016

Tarta ze śliwkami i kremem patissiere

   To już ostatni dzwonek na zrobienie pysznego ciasta ze śliwkami. Nie idźcie dziś na łatwiznę i sięgnijcie po bardziej wymagający przepis. Wymagający, nie zawsze oznacza trudny, ale zawsze oznacza - "coś pysznego".

tarta z kremem patissiere




Składniki:

Ciasto kruche:

  •  150 g zimnego masła 
  • 240 g mąki pszennej
  •  80 g cukru pudru
  •  2 żółtka
  •  1/2 łyżeczki soku z cytryny


Krem patissiere:

  •  3 żółtka w temperaturze pokojowej
  •  0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • około 10-12 śliwek + 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki żelatyny



Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny.
Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm.
Następnie gęsto nakłuć ciasto, nakryć papierem do pieczenia  i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 10-12 minut, aż się zarumieni.

Żółtka utrzeć z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Cały czas ubijając dodać partiami przesianą mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko ze śmietanką. Gorące, wlewać do masy żółtkowej, nie przerywając ubijania. Garnek ponownie ustawić na ogniu i gotować krem, aż zgęstnieje.
Ciepłym ale nie gorącym kremem wypełnić kruchy spód do tarty.

Śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki. Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę wody oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Podgrzewać, aż cukier zamieni się w syrop. Do syropu wrzucić śliwki, smażyć 2-3 minuty, delikatnie mieszając owoce.

Śliwki ułożyć na kremie. Pozostały po duszeniu śliwek syrop raz jeszcze podgrzać, do gorącego dodać żelatynę - rozpuścić. Ostygnięty syrop wylać na śliwki.

Tartę schłodzić.


tarta z budyniem i owocami

tarta z budyniem


Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo