października 20, 2016

Egzotyczny deser z kaszy manny

       Myślicie, że kasza manna jest nudna ? Że to produkt dla dzieci lub osób na lekkostrawnej diecie ? Kleisty, mazisty, mdły i monotonny ? Obalam mit ! Kasza manna jest PYSZNA i daje całą masę możliwości - od dań słodkich do słonych, lekkich i kalorycznych, dla dzieci  i dorosłych.

Moja dzisiejsza propozycja, czyli egzotyczny deser z kaszy manny powinna znaleźć szereg wielbicieli. W deserze przeplatają się smak kokosa, z limonką i mango. A główną rolę gra kasza manna !




kokosowy deser z kaszy


Składniki:

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml mleka 2% ( może być też mleko roślinne )
  • 5 płaskich łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 limonki
  • 1 owoc mango


Wykonanie:

Mleczko kokosowe oraz mleko wlać do rondla. Dodać 1 łyżkę cukru i skórkę startą z 1/2 limonki. Zagotować. Na gotujące się mleko wsypać, nie przerywając mieszania mleka, kaszę manną. Gotować 1 minutę, po czym odstawić kaszę do zupełnego ostygnięcia.

Kiedy kasza będzie zimna, wlać do niej sok z 1/2 limonki i zmiksować. Następnie ubić śmietankę z 2 łyżeczki cukru pudru. Ubitą śmietanę dodać do kaszy i delikatnie połączyć.



Krem z kaszy manny przekładać do pucharków lub innych niedużych naczynek, do wysokości 3/4.

Owoc mango obrać, oddzielić miąższ od pestki. Mango zmiksować na gładkie pure.
Pure z mango wykładać na krem z kaszy manny.

Deser ozdobić listkami mięty, kawałkami limonki i wiórkami kokosowymi.


kokosowa kasza manna

kasza manna na mleku kokosowym



Smacznego !

4 komentarze:

  1. O tak! Podobnie jak Ty uważam, że manna wcale nie jest nudna :) Smakowo wypada lepiej niż jaglanka, ma też lepszą teksturę. Podobnie ja Ty robię ją bardzo często na różne sposoby, ale z mango jeszcze nie próbowałam ... pora więc na mango!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbia,m i mannę i takie desery:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo