Zielone smoothie z młodą pokrzywą

   Wiosna zadomowiła się już na dobre. Drzewa pączkują, a z ziemi wyrastają młode rośliny. Warto więc zgłębić wiedzę na temat jadalnych chwastów. Nierzadko są one źródłem cennych witamin i mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Ale, ale - zasada jest tu podobna jak przy grzybobraniu: "Zbieraj i jedz tylko roślinny, co do których masz 100% pewności" !
Zaczniemy prosto, z rośliną znaną każdemu. Pokrzywa, zmora dzieciństwa, kiedy to koledzy ganiali za nami, strasząc "oparzeniem"...
Dziś rozprawimy się z ową pokrzywą i zmiksujemy ją. Wybierzcie się w "dzikie" rejony, tam gdzie auta nie jeżdżą, rolnicy nie pryskają i zerwijcie porządną garść młodych pokrzyw.
Pokrzywa zawiera dużo żelaza, także anemicy nie gardźcie nią. Poza tym bogata jest w witaminy C, K, B2 oraz łatwo przyswajalne mikroelementy. Korzystnie wpływa na naszą cerę, włosy i paznokcie. Także pijcie na zdrowie !


smoothie z pokrzywą


Składniki:
  • 2 niewielkie owoce kiwi
  • 1 banan
  • duża garść młodych pokrzyw ( listki i łodyżki )
  • 30 ml syropu imbirowego ( u mnie Premium Rosa  )
  • około 150 ml wody mineralnej niegazowanej



Wykonanie:

Kiwi i banana obrać ze skóry, pokroić w kawałki.
Młode pokrzywy bardzo dobrze wypłukać pod bieżącą wodą.

Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować.


Smoothie równie dobrze możecie zmiksować za pomocą blendera ręcznego, umieszczając składniki w wysokim naczyniu.

Tak przygotowany napój pijcie w miarę możliwości od razu. Tylko świeżo przygotowany zawiera najwięcej składników mineralnych.



zielone smoothie

smoothie z pokrzywą

zielony koktajl


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty