Naleśnikowe placuszki z jabłkami

   Znudziły Wam się zwykłe naleśniki ? Macie ochotę na szybkie danie na słodko ? To dobrze, bo mam dla Was przepis na pyszne naleśnikowe placuszki z jabłkami.
Placuszki przygotowałam na mące pełnoziarnistej i napoju sojowym. Z racji, że placuszki zażyczyła sobie moja 6-ścioletnia córa, użyłam napoju sojowego specjalnie przeznaczonego dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Alpro wprowadziło już jakiś czas temu na rynek napój sojowy wzbogacony w wapń i witaminę D.
Oczywiście możecie napój sojowy zastąpić chudym mlekiem, nie rezygnujcie jednak z mąki pełnoziarnistej, na rzecz mąki białej. Spróbujcie zdrowszej wersji naleśników...

jabłka w cieście naleśnikowym


Składniki:
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 300 ml napoju sojowego Alpro lub chudego mleka
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • mała szczypta soli

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kosteczkę.
Jajka, napój sojowy/mleko, olej, szczyptę soli i mąkę zmiksować na gładkie, jednolite ciasto. Odstawić ciasto na 10 minut. Po tym czasie dodać jabłka i ewentualnie trochę cynamonu do smaku.



Patelnię posmarować olejem i postawić na ogniu. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta naleśnikowego, formują cienki placuszek. Smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiano( około 3 minuty z jednej strony ).

Usmażone placuszki podawać z cukrem pudrem.


jabłka w cieście naleśnikowym

naleśnikowe placuszki z jabłkami


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty