Placuszki przygotowałam na mące pełnoziarnistej i napoju sojowym. Z racji, że placuszki zażyczyła sobie moja 6-ścioletnia córa, użyłam napoju sojowego specjalnie przeznaczonego dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Alpro wprowadziło już jakiś czas temu na rynek napój sojowy wzbogacony w wapń i witaminę D.
Oczywiście możecie napój sojowy zastąpić chudym mlekiem, nie rezygnujcie jednak z mąki pełnoziarnistej, na rzecz mąki białej. Spróbujcie zdrowszej wersji naleśników...
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 300 ml napoju sojowego Alpro lub chudego mleka
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- mała szczypta soli
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kosteczkę.
Jajka, napój sojowy/mleko, olej, szczyptę soli i mąkę zmiksować na gładkie, jednolite ciasto. Odstawić ciasto na 10 minut. Po tym czasie dodać jabłka i ewentualnie trochę cynamonu do smaku.
Patelnię posmarować olejem i postawić na ogniu. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta naleśnikowego, formują cienki placuszek. Smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiano( około 3 minuty z jednej strony ).
Usmażone placuszki podawać z cukrem pudrem.
Smacznego !
W niektórych krajach Tłusty Czwartek obejmuje jedzenie naleśników lub innych form pączków.
OdpowiedzUsuńtaki deser to ja lubie
OdpowiedzUsuń