marca 25, 2015

Sałatka brokułowa z żurawiną

  Wiosna, wiosna ... ach to Ty ! Czy Wam też w duszy gra ?
Jeśli tak samo jak ja szukacie pomysłów na lekkie, wiosenne, kolorowe i zdrowe dania, to mam dziś dla Was pyszną sałatkę.
Sałatka jest dość pożywna, także z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją.

sałatka z brokułem

Składniki:
  • nieduży brokuł
  • 2 pomidory ( lub garść pomidorków koktajlowych )
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g sera bałkańskiego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny, np Bakalland
  • 2 łyżki orzechów nerkowca lub niesolonych orzeszków ziemnych
  • rukola ( ilość wedle uznania )

Sos do sałatki:
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich


Wykonanie:
Brokuła podzielić na  różyczki i ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła zahartować, przelewając zimną wodą. Pozostawić na sicie, aż nadmiar wody obcieknie.
Pomidory pokroić w cząstki, cebulę pokroić w cienkie pióra.
Ser bałkański pokroić w kostkę.



Wszystkie składniki sałatki delikatnie połączyć.

Przygotować sos.
Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, miód i zioła przełożyć do niedużego słoiczka. Zamknąć słoik i potrząsać energicznie, aż sos zmieni się w gładką emulsję.
Tuż przed podaniem polać sałatkę brokułową sosem.

sałątka wiosenna

sałatka z bakaliami


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo