Jeśli tak samo jak ja szukacie pomysłów na lekkie, wiosenne, kolorowe i zdrowe dania, to mam dziś dla Was pyszną sałatkę.
Sałatka jest dość pożywna, także z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją.
Składniki:
- nieduży brokuł
 - 2 pomidory ( lub garść pomidorków koktajlowych )
 - 1/2 czerwonej cebuli
 - 100 g sera bałkańskiego
 - 2 łyżki suszonej żurawiny, np Bakalland
 - 2 łyżki orzechów nerkowca lub niesolonych orzeszków ziemnych
 - rukola ( ilość wedle uznania )
 
Sos do sałatki:
- sok z 1/2 małej cytryny
 - 3-4 łyżki oliwy z oliwek
 - szczypta soli
 - łyżeczka miodu
 - 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
 
Wykonanie:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła zahartować, przelewając zimną wodą. Pozostawić na sicie, aż nadmiar wody obcieknie.
Pomidory pokroić w cząstki, cebulę pokroić w cienkie pióra.
Ser bałkański pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki delikatnie połączyć.
Przygotować sos.
Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, miód i zioła przełożyć do niedużego słoiczka. Zamknąć słoik i potrząsać energicznie, aż sos zmieni się w gładką emulsję.
Tuż przed podaniem polać sałatkę brokułową sosem.
Smacznego !






zielono i zdrowo:)
OdpowiedzUsuń