lutego 15, 2015

Krążki cebulowe

    Ostatnie dni karnawału to idealny moment na przygotowanie cebulowych krążków. Zastąpić mogą one sklepowe, niezdrowe chipsy.
Dla urozmaicenia, krążki cebulowe podawać możecie z sosami - majonezowych, ketchupem czy innym.

krążki cebulowe przekąska


Składniki:
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia - około 1 litra

Wykonanie:
Cebulę pokroić na plastry grubości około 1 centymetra. Każdy plaster rozdzielić na pojedyncze krążki i oprószyć solą.
Krążki cebulowe odstawić na min. 30 minut.

Jajka roztrzepać z mlekiem.
Bułkę tartą połączyć z pieprzem cayenne i szczyptą soli.

W szerokim, niewysokim rondlu rozgrzać olej.
Każdy krążek maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, raz jeszcze maczać w jajku i ponownie panierować w tartej bułce.

Smażyć na rumiano.

Usmażone krążki cebulowe, osuszyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc na papierowym ręczniku.

Podawać na ciepło lub zimno. Ja preferuję na ciepło :)

panierowane krąązki cebulowe
fot. Ulyy - Photography

krążki z cebuli smażone
fot. Ully - Photography



1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo