listopada 17, 2014

Domowe bezy

  Kruche, rozpływające się w ustach, bez dodatków niewiadomego pochodzenia - domowe bezy ! Najlepsze są te długo, długo, długo suszone w niewysokiej temperaturze. Pamiętam, jak to się je kiedyś suszyło w piecu chlebowym calutką noc. A rano ... chrupało i kruszyło dookoła ;)


Składniki:
* 5 białek
* 1,5 szklanki drobnego cukru


Wykonanie:

 Białka podbić, dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści. 


Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  wyciskać, przy pomocy rękawa cukierniczego, małe bezy.
Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 3,5-4 godziny. Wysuszone bezy pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.


Bezy przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.




Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo