czerwca 26, 2014

KONKURS z Polsat Food Network - "Posiłek na trawie "

  Moi mili, zapraszam Was do udziału w konkursie organizowanym wspólnie z Polsat Food Network.

 

" Posiłek na trawie, czyli danie na piknik" - to temat konkursu. 

Waszym zadaniem będzie przygotować danie, które  można zabrać na piknik, na wycieczkę - ogólnie w plener.



REGULAMIN KONKURSU:



1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/.

2. Konkurs trwa od 26 czerwca 2014 do  3 lipca 2014 roku do godz. 23.59

3. Fundatorem nagród jest Polsat Food Network.

4. Nagrody wysyła agencja PR Shicommunication, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców.

5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na danie piknikowe. Zdjęcia obrazujące danie wysyłać należy na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikować na fan pagu kolorowo-torcikowo
Jedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia.

 6. Nagrody są trzy:

* za 1 miejsce - Lunch Box
* za 2 miejsce - torba termiczna
* za 3 miejsce - koc piknikowy

7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu.  Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 5 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu.
Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com

8. Wzięcie udziału w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.


... to ja już czekam na piknikowe smakowitości od Was. Weekend ma być ciepły, co zachęca do piknikowania ;)

*******************************************************************************


WYNIKI !    WYNIKI !     WYNIKI ! 


 Kochani wybaczcie opóźnienie, ale w weekend uczestniczyłam w Finałach Bloger Chefa oraz Pikniku Kulinarnym w Jachrance - relacja wkrótce.

A teraz pora ogłosić wyniki konkursu. wybór jak zwykle nie był łatwy...

I tak: 

I miejsce - "Stecca" autorstwa Anny Marii

II miejsce - "Drożdżowe mieszane widelcem" autorstwa Angeliki

III miejsce - "Sałatka z młodym bobem i boczkiem" autorstwa Sandry Derko


GRATULUJĘ ! ... i czekam na Wasze adresy ( kolorowotorcikowo@gmail.com )

A Wszystkim uczestników bardzo dziękuję za udział, za świetne przepisy i zaglądania i korzystania z przepisów.



 

60 komentarzy:

  1. Tartaletki ze szparagami i kabanosami

    Składniki (8 szt.):

    opakowanie ciasta francuskiego
    2-3 kabanosy
    4 szparagi
    opakowanie serka kanapkowego
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    przyprawy: chilli, pieprz, sól, bazylia, oregano, tymianek


    Wykonanie:

    Ciasto francuskie podzielić na 8 kwadratów (mogą też być mniejsze, wtedy wyjdzie więcej porcji).

    Szparagi ugotować na parze, każdy podzielić na 3-4 kawałki, podobnie pokroić kabanosy.

    Serek wymieszać z przyprawami i jogurtem. Na każdym kwadracie ułożyć porcję serka, kabanosy i szparagi.

    Tartaletki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 st.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywne placuszki z szynką

    Składniki:

    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki mleka
    sól, pieprz
    chili, bazylia, oregano
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 puszki kukurydzy
    6 plastrów szynki
    1/2 pęczka szczypiorku
    10 dag startego żółtego sera
    1 jajko


    Wykonanie:

    Mąkę, mleko i jajko połączyć za pomocą trzepaczki. Dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i szynkę, posiekany szczypiorek i żółty ser. Doprawić do smaku przyprawami i ziołami.

    Na rozgrzanej patelni umieszczać porcje przygotowanego ciasta starając się uformować placuszki. Smażyć na złoto z obu stron.

    Podawać z dipami lub bez niczego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Paluchy z aromatyczną oliwą :-)

    Składniki:

    - 2 gotowe płaty do pizzy ( kupione w Polo - takie w lodówce jak ciasto francuskie )
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - świeża bazylia i oregano
    - suszony majeranek, tymianek
    - kminek do posypania
    - rozbełtane jajko do posmarowania

    Oliwa aromatyczna do maczania:

    - oliwa z oliwek - 1 szklanka
    - sezam biały - 3 łyżki i czarny - 1 łyżka
    - pół łyżeczki oleju sezamowego ( nie dajemy go dużo bo jest bardzo aromatyczny w smaku )


    Wykonanie:

    Oliwa aromatyczna do maczania - do słoiczka wlewamy oliwę i olej sezamowy - możemy na początku dać mniej niż pół łyżeczki i ewentualnie potem dodać do smaku. Połowę sezamu białego prażymy na suchej patelni na złoty kolor i dodajemy z pozostałym do oliwy, Mieszamy i przelewamy do miseczki.

    Paluchy - gotowe płaty do pizzy rozwijamy. Jedną połowę płatu smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy świeżą posiekaną bazylią i oregano. Składamy na pół. Nożem okrągłym jak do pizzy kroimy na paski a potem jeszcze na pół. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.

    Drugą połowę płatu posypujemy ziołami - suszonym tymiankiem, majerankiem, świeżą bazylią
    i składamy na pół, kroimy jak poprzedni, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Każdy kawałek nakłuwamy widelcem na całej długości, aby za bardzo nie wyrosły.

    Przekładamy na papierze (z opakowania) na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 minut do zarumienienia.

    Gotowe paluchy studzimy i jeszcze kroimy (podczas pieczenia się troszkę skleją ze sobą) i podajemy z oliwą ( maczamy paluchy w oliwie z sezamem ).

    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Roladki z ciasta francuskiego :-)

    Składniki:

    - opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    - paczka kabanosów drobiowych
    - pęczek szparagów
    - pół papryki żółtej


    Wykonanie:

    Do garnka z wrzącą wodą wsypujemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, wstawiamy szparagi pionowo
    (odcinamy twarde końcówki) i gotujemy 3-5 minut.
    Płat ciasta rozkładamy i dzielimy na części - u mnie 9 kawałków, na każdy kładziemy szparagi, pokrojoną w słupki paprykę i kabanosy, zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20 minut.

    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polędwiczki z grilla podawane na plackach z cukinii

    Składniki:
    1 kg cukinii
    100g sera feta
    pęczek koperku
    150g bułki tartej lub kaszy manny
    sól, pieprz, mąka
    polędwica wieprzowa certyfikowana znakiem QAFP
    boczek
    olej rydzowy
    pieprz

    Polędwiczki podsmażamy na oleju rydzowym, doprawiamy suszoną śliwką.
    Owijamy boczkiem i w tej postaci grillujemy. Czekamy aż mięsko się
    zarumieni i nabierze jednolitej konsystencji z boczkiem.

    Placuszki: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić,
    odstawić na 2-3 godziny, aż puści wodę. Ser feta zetrzeć na tej samej
    tarce, koperek posiekać. Wycisnąć i odsączyć cukinię, a następnie
    połączyć z serem, koperkiem i bułką tartą lub kaszą manną.
    Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą masę i formować małe płaskie
    placuszki, ok. 4 -5 cm średnicy. Obtoczyć w mące i delikatnie ułożyć
    na foli aluminiowej.Piec na grillu aż będą złoto - brązowe.

    Na placuszki nałożyć polędwiczki, wzbogacić dodatkami i gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tortille z kurczakiem:

    2 szkl.mąki pszennej
    0,5 łyżeczki soli
    1szkl.baardzo gorącej wody
    3 łyżki smalcu

    Dodatki:
    ser feta
    cebula
    piers z kurczaka
    pomidor
    sałata

    Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Smalec rozpuścić w gorącej wodzie. Wymieszać z mąką, wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny. Ciasto podzielić na około 12 części. Rozwałkować na cienkie placki. Rozgrzać suchą patelnię. Smażyć placki po około pół minuty z każdej strony. Mięso doprawić i usmażyć, warzywa i ser pokroić. Ponadziewać placki. Można je podgrillować, albo zjeść od razu.:) Na piknik pokroić w mniejsze kawałeczki:) smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o dosłanie zdjęcia, szczegóły w regulaminie

      Usuń
  7. Moja propozycja to:

    "Zawijane koreczki z tortilli"

    Składniki:
    - 1 op. gotowych tortilli
    - kilka plasterków szynki
    - kilka plasterków żółtego sera
    - listki sałaty lodowej lub zwykłej
    - majonez

    Sposób przygotowania:
    1. Każdą tortillę smarujemy cienko majonezem, następnie kładziemy listki sałaty, ponownie smarujemy majonezem, później plasterki szynki i sera.
    2. Całość zawijamy w rulonik, odcinamy końcówki (by wyrównać koreczki), przekłówamy wykałaczkami, co ok. 5 cm. i kroimy między nimi na kawałki. Gotowe układamy na talerzu, idealnie sprawdzają się jako przekąski podczas imprez, czy letnich pikników.

    OdpowiedzUsuń
  8. "Kotlety ziemniaczane w waflu"

    Składniki:
    - 600g ziemniaków
    - 1 opakowanie wafli
    - 4 parówki
    - 1 łyżka masła
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - sól i pieprz
    - olej do smażenia


    Sposób przygotowania:
    1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy masło, posiekaną pietruszkę, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy.
    2. Gorącą ziemniaczaną masę rozsmarowujemy na waflach. Na środku układamy po jednej parówce. Należy chwilę odczekać, by wafle zmiękły, poczym zawijamy roladki i odstawiamy do stygnięcia. Następnie każdą roladkę kroimy w grube plastry.
    3. Plastry smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, wtedy powstaną chrupkie kotleciki. Można podać z ketchupem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Składniki:
    - opakowanie Halibuta
    - 8 bułek do hamburgerów
    - 2 pomidorki
    - 2 ogórki
    - kilka liści sałaty
    - sól, pieprz, świeżo wyciśnięty sok z cytryny
    - majonez, ketchup
    - masło do smażenia lub grillowania

    Halibuta filetujemy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, świeżym pieprzem i polewamy sokiem z cytryny, zostawiamy na chwilkę. Potem grillujemy na maśle w folii, lub smażymy na maśle. To delikatna ryba, szybko jest gotowa. Bułki hamburgerowe (lub inne ulubione) przekrajamy na pół, smarujemy majonezem, ketchupem, układamy sałatę, plasterki ogórka, pomidorka halibuta oczywiście. Bułeczki pakujemy w papierowe torebeczki, wkładamy do torby piknikowej lub kosza i ruszamy zjeść je na łonie natury. SMAKUJĄ KAŻDEMU!
    Agnieszka arbuzik@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis na egzotyczną sałatkę - ideala na pikni:
    ulubione owoce tj. truskawki, kiwi, pomarańcze, winogorna, mango, maliny itp. mujemy i kroimy w dorbne kawałki, mieszamy ze sobą i polewamy kieliszkiem (bądż wiejcej - wg gustu) szampanem - odstawiamy na conajmniej 40 minut do lodówki :) Szybko i smacznie :) idelana na lato :)

    Urszula Pilak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o dosłanie zdjęcia, szczegóły w regulaminie

      Usuń
  11. Sałatka z młodym bobem i boczkiem:
    Składniki:
    - 1 kg bobu
    - ok 1 kg ziemniaków młodych
    - 2 małe młode cebulki
    - 30 dag boczku wędzonego
    - olej ok 2 łyżki- do podsmażenia ziemniaków
    - przyprawy: sól, pieprz, koperek świeży lub suszony, 2 ząbki czosnku, papryka słodka, sól czosnkowa, tymianek

    Sposób przygotowania:
    Ziemniaczki strugamy lub obieramy, następnie gotujemy w osolonej wodzie tak by były lekko miękkie ale nie ugotowane. Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 7-10 minut, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy go z łupin. Boczek kroimy w kostkę lub cienkie paski i podsmażamy, pod koniec dodajemy cebule, którą wcześniej kroimy w krążki, chwilkę podsmażamy i dodajemy obrany bób oraz rozgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku. W międzyczasie na drugiej dużej patelni podsmażamy ostudzone i pokrojone w krążki ziemniaki. Doprawiamy koperkiem, papryką, czosnkiem, pieprzem i solą do smaku. Kiedy ziemniaczki będą rumiane łączymy je z bobem, boczkiem i cebulką, Smażymy ok 2 minuty i gotowe. Danie smakuje pysznie na ciepło, ale można je również przygotować jako sałatkę na grilla czy zabrać w pojemniczku na piknik :) Typowe smaki lata :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piknik ma być przyjemnością dla wszystkich, nie musi się wiązać z długimi godzinami spędzonymi w dusznej kuchni.

    STONOGA KIEŁBASKOWO GRILLOWA
    Na grillu lub patelni grillowej usmaż kiełbaski, tyle, ile osób będzie na pikniku. Każdą następnie przetnij wzdłuż i na plasterki. Zabierz ze sobą na piknik (np. w pudełeczku). Na miejscu na talerzykach (choćby papierowych) ułóż plasterki każdej z kiełbasek jeden za drugim, by tworzyły linię o kształcie litery S. Będą przypominały stonogę lub gąsieniczkę, szczególnie, jeśli dorysujesz im ketchupem nóżki ! Gwarantuję, że każdy lubi kiełbaski z grilla, są nieodłączną częścią pikników i BBQ. Dodatkowo tak zabawny wygląd sprawi, że piknik stanie się świetną zabawą i nawet niejadek skusi się choćby na kawałek gąsieniczki. Uwielbiam ją jeść przy użyciu pałeczek, bo wtedy czuję się iście orientalnie :D No i odpada problem krojenia, które jest trudne na trawie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cz może być coś słodkiego? OCZYWIŚCIE! Nawet to punkt obowiązkowy każdego udanego pikniku. Proponuję coś co nie zależnie od pleneru smakuje całej rodzinie.
    Razowa tarta z kremem jagodowo-waniliowym
    225 g mąki pszennej razowej
    50g cukru pudru (najlepiej nierafinowanego aby było zdrowiej, ale zwykły też może być)
    150 g masła 82% tłuszczu
    szczypta soli.

    Wszystkie składniki miksujemy. Formujemy płaską kulę. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Formę do tarty smarujemy masłem. Gotowe ciasto wałkujemy na stolnicy na cienki placek i przenosimy delikatnie na formę, wyrównujemy boki, nakłuwamy widelcem. Można włożyć do lodówki na kilka minut ale nie est to konieczne. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut (aż tarta będzie wyraźnie chrupka i rumiana.

    1,5 szklanki mleka (aby było bardziej waniliowe można użyć sojowego waniliowego)
    1 łyżka masła
    3,5 łyżki cukru waniliowego
    pół laski wanilii
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    2 żółtka
    (ew. wersja dla leniwych 2 opakowania budyniu rozrobione na gęsto (zredukować ilość zalecanego mleka przez producenta)
    jagody
    szklankę mleka gotujemy z cukrem i masłem i wanilią. W pozostałej ilości rozrabiamy mąkę i żółtka. Gdy mleko się zagotuje zdjąć z palnika i cał czas mieszając wolnym strumieniem wlewać mleko z jajkami i mąką. Znów położyć na gaz i gotować cały czas mieszając. Gdy wszystko zgęstnieje dodajemy jagody i mieszamy. Lekko przestudzony krem wykładamy na zimną tartę. Wkładamy do lodówki na ok godzinkę.

    OdpowiedzUsuń

  14. Kokosowe ciacho


    Składniki

    ok. 2kg kwaśnych jabłek


    Ciasto
    2 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    4 jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ szkl. oliwy


    Kruszonka
    100g wiórek kokosowych
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    ¾ kostki margaryny


    Przygotowanie

    Ciasto
    Do miski wsypać wszystkie składniki można użyć miksera lub wymieszać wszystko razem ręcznie.

    Kruszonka
    Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać resztę składników, zagnieść kruszonkę. Jeśli jest za tłusta dodać mąki.


    Wylać ciasto na blachę, na cieście ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Powinno być ich dużo 2-3 warstwy. Na wierzch posypać kruszonką.
    Piec ok 60 min. w 180oC

    Ciacho jest bardzo orzeźwiające dzięki kwaśnym jabłkom, jest zwarte i nie kruszy się co ważne na pikniku - nie potrzeba talerzyków. Kroimy w kostki, zawijamy w pergamin, pakujemy do koszyka i w drogę. ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. MOSAIC kanapki
    Składniki:. Rzodkiewki - 2 szt., ser śmietany - 20 g wędzonego łososia - 200 g chleba żytniego - 2 kromki, 1 pęczek koperku, - ogórek świeży - 1 szt.
    Przygotowanie:
    Przygotować wszystko na kanapkę, jeśli niedostępne, rozprzestrzenianie twarogiem, a następnie przygotować się. Wykorzystanie pakietu 226 g serka śmietankowego otoczenia-ry. 3 stol.l dodać sok z cytryny, 1 stol.l szczypiorek.szczypta soli. Dobrze wymieszać.Smarować chleb masłem rozprzestrzenianiu cienko..Ovoschi wyciąć nożem lub specjalne krajalnice roślinnych. Leżała rozłożona na mozaice. Umieścić w lodówce w ciągu 15 minut.
    Wyciąć trójkąty i podawać. Smacznego))

    OdpowiedzUsuń
  16. Kotleciki z indyka z koperkowym sosem jogurtowym

    ½ kg filetu z indyka (możemy zastąpić filetem z kurczaka)
    2 jajka
    3 łyżki majonezu kieleckiego
    1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
    7 plasterków ulubionego żółtego sera pokrojonego w drobne paseczki
    1 łyżeczka curry
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ do ¾ szklanki mąki

    Sos koperkowy
    Duży jogurt naturalny
    Pęczek koperku
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz do smaku

    Filet kroimy w drobną kostkę wrzucamy do miski. Dodajemy do niego curry i mieszamy, tak aby mięso pokryło się w całości przyprawą. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, ser żółty, wbijamy jajka, dodajemy majonez, sól, pieprz i proszek do pieczenia - wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą dosypujemy mąkę w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany zwykle ¾ szklanki w zupełności wystarczy. Odstawiamy na 5 minut, w tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy.

    Do jogurtu dodajemy posiekany drobno koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy lekko sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

    Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu mniej więcej po 4 minuty z każdej strony, wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć nadmiar tłuszczu.
    Kotleciki podajemy z sosem koperkowym lub dowolnym ulubionym Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  17. Piknikujemy latem prawie co sobotę, wolimy tą formę od ciągłego grilllowania, które wymaga od nas dużo uwagi. Wybierając się na piknik wszystko mamy przygotowane wcześniej i możemy odpoczywać i delektować się przygotowanymi smakołykami. Oto przepis na ulubione danie piknikowe moich przyjaciół:)
    Tarta z kurczakiem i serkiem mascarpone
    Na ciasto potrzebujemy
    Szklanki mąki
    ¼ kostki masła
    Szczyptę soli
    1 żółtko

    Na farsz potrzebujemy
    2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę
    2 duże cebule pokrojone w pół plasterki
    2 średnie marchewki pokrojone w plasterki
    1 garść mrożonego zielonego groszku
    250 gramów serka mascarpone
    1 żółtko
    3 łyżki śmietany 18 %
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka tymianku
    Sól, pieprz

    Ciasto
    Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (na tarty). Spód nakłuwamy widelcem po czym wkładamy go na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, tak aby nasze ciasto się zarumieniło.

    W międzyczasie na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy wsypujemy kurkumę tymianek chwilę przesmażamy i dodajemy pokrojonego kurczaka. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy cebulę, marchewkę i groszek – całość smażymy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Serek mascarpone mieszamy z żółtkiem i śmietaną na gładką masę, doprawiamy masę serową solą i pieprzem.
    Na podpieczony spód nakładamy farsz mięsno-warzywny a na wierzch równomiernie rozsmarowujemy masę serową. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach.

    OdpowiedzUsuń
  18. FOCACCIA Z OLIWKAMI, CZERWONĄ CEBULĄ, ROZMARYNEM I SOLĄ MORSKĄ

    20g świeżych drożdży
    300 ml ciepłej wody
    500 g mąki
    2 łyżeczki soli
    oliwa z oliwek
    1 czerwona cebula
    3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
    garść czarnych oliwek
    rozmaryn
    Drożdże rozkruszyć w misce, dodać 120 ml ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 2 łyżeczkami soli oraz 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce i połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Można także wyrabiać mikserem.
    Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Ja podzieliłam ciasto na dwie równe części. Jedną rozwałkowałam na kształt koła i przełożyłam do tortownicy o średnicy 22 cm, drugą podzieliłam na 6 równych części i przełożyłam do mini-keksówek o wymiarach 10,5 x 6 cm . Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny.
    Cebulę i oliwki pokroić na cieniutki plasterki. Ciasto posmarować oliwą, posypać solą morską, powtykać listki rozmarynu i nałożyć plasterki cebuli i oliwek. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 220°C. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek. Można także przekroić na pół, wysmarować oliwą, obłożyć np. mozarellą, szynką, pomidorami, bazylią, złożyć i opiekać na grillu - powstanie pyszna, chrupiąca kanapka panini. Smacznego!
    kucharnia@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. STECCA

    /na 4 podłużne chlebki/
    3 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 łyżeczki cukru
    1/4 łyżeczki drożdży instant
    1,5 szklanki wody

    Dodatkowo
    oliwa do smarowania
    oliwki
    pomidorki cherry
    czosnek
    zioła i sól morska do posypania

    Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i mieszać do momentu aż się rozpuszczą. Dodać mąkę, sół i cukier i przy pomocy drewnianej łyżki (lub ręką) wymieszać tak, aby składniki się dobrze połączyły i utworzyły lepkie ciasto - ok. 30 sekund. Nie zagniatać! Miskę nakryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin, aż ciasto podwoi objętość, a na powierzchni pojawią się bąbelki ( u mnie wyrastało prawie 20 godzin).
    Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i złożyć 2-3 razy, a następnie delikatnie nadać mu kształt płaskiej kuli. Posmarować z wierzchu odrobiną oliwy i posypać 1/4 łyżeczki soli. Przełożyć na ściereczkę obsypaną obficie mąką. Wierzch ciasta również delikatnie oprószyć mąką i nakryć ścierką.
    Odłożyć ponownie do wyrastania na 1-2 godzin. Ciasto jest gotowe kiedy niemal podwoi objętość, a po dotknięciu palcem pozostaje w nim wgłębienie. W przeciwnym wypadku poczekać jeszcze ok. 15 minut.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 260 stopni . Blachę do pieczenia natłuścić oliwą.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Każdą delikatnie rozciągnąć tak, aby powstał płaski chlebek o długości zbliżonej do wielkości formy. Posmarować z wierzchu oliwą z oliwek, nałożyć wybrane dodatki, posypać ziołami i solą morską.

    Piec ok. 15 minut, do momentu aż skórka ładnie się zrumieni.

    kucharnia@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Pierożki mini Calzone

    Składniki na ok 20 sztuk

    Ciasto:

    45 dag mąki pszennej
    1 opakowanie suszonych drożdży
    2 łyżki oleju
    250 ml ciepłego mleka
    łyżeczka soli
    można dodać ulubione zioła
    Farsz:
    25 dag pieczarke
    2 papryki
    3 duże czerwone cebule (mogą być białe)
    1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (można zamarynować np.w jogurcie)
    1 szklanki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
    pulpa pomidorowa/koncentrat/ostatecznie ketchup ;-)
    sól, pieprz
    ulubione zioła - u mnie bazylia i ogromna ilość tymianku ;-)

    Do dzieła!!!

    Składniki na ciasto mieszamy i dobrze zagniatamy - aż ciasto będzie gładki - odstawiamy przykryte ściereczka na ok 1,5 godziny. Następnie wałkujemy jak najcieniej (ok 2mm) i wykrawamy z ciasta koła o średnicy ok 20 cm (ja wycinałam przykładając miseczkę ;-))
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie dodajemy do niej pokrojone w talarki pieczarki - chwile smażymy. Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich usmażonego kurczaka - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego ser żółty - dokładnie mieszamy.
    Każdy kawałek ciasta smarujemy pulpą pomidorową i układamy na nim ok 1,5 łyżki farszu - dokładnie sklejamy - smarowałam brzegi ciasta woda aby dobrze się skleiły.
    Nasze pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni do zarumienienia - pierożki nie wyrastają więc można je układać w 2 cm odstępach.
    Idealnie smakują na ciepło podane z sosem czosnkowym.

    dorota.soroka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Chleb nadziewany pastą szpinakową

    + mały bochenek chleba
    + 3 garści świeżych liści szpinaku
    + 2 ząbki czosnku
    + mała cebula
    + 2 opakowania twarożku naturalnego
    + oliwa

    Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy do miękkości drobno posiekaną cebulkę, dodajemy przetarty przez praskę czosnek - smażymy, dodajemy umyty szpinak - smażymy aż będzie miękki i będzie delikatnie się rozpadał. Gotowy szpinak dokładnie mieszamy z twarożkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Odkrajemy górną część bochenka - odkładamy - wydrążamy środek chleba. Gotową chlebową skorupkę napełniamy gotową pastą szpinakową i przykrywamy odłożoną piętką.
    Jest to idealne danie na piknik gdyż nie wymaga użycia żadnych sztućców itp. odrywamy kawałki chleba i na nie nabieramy sobie pastę!

    Smacznego!!!

    dorota.soroka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Pieczone placuszki ziemniaczane ze szpinakiem

    Składniki - na spód ziemniaczany:
    - 6 małych ziemniaków,
    - 1 cebula - średniej wielkości,
    - 1 małe jajko,
    - 2-3 łyżki mąki pszennej,
    - sól, pieprz.
    Składniki - na 'farsz':
    - ok. 300 g szpinaku (świeżego/mrożonego),
    - 1 mała cebula,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 1 łyżeczka oleju/smalcu/masła,
    - sól, pieprz,
    - 1 łyżeczka serka topionego,
    - dodatkowo: ser żółty do posypania.

    Ziemniaki obieramy, cebulę podobnie. Warzywa ścieramy na tarce do ziemniaków (jak na placki ziemniaczane). Do masy dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy. Wszystko mieszamy. Masę umieszczamy w foremkach (ja użyłam silikonowych w kształcie kwiatków - płaskich). Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę tłuszczu. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zrumienią, dodajemy szpinak. Podsmażamy do momentu, aż będzie miękki. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy serek. Czekamy aż się rozpuści.
    Gdy placuszki w piekarniku zaczną się rumienić, otwieramy piekarnik, na każdym układamy solidną łyżkę szpinaku oraz posypujemy serem startym na tarce z małymi oczkami. Piekarnik zamykamy, pieczemy kilka minut - do momentu aż ser się rozpuści. Studzimy, a następnie zabieramy na piknik! Smacznego :)

    marikac1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Jadąc z mężem na piknik, często jemy przyrządzone w domku faszerowane cukinie lub bakłażany( w zależności, które warzywo wcześniej pojawi się w warzywniaku). Najczęściej jednak wybieramy cukinie, bo je uwielbiamy:) A więc:
    Potrzebne składniki to:
    - 3 cukinie (najlepiej te nieduże,bo są smaczne, słodkie i mają mało pestek, a to przydaje się gdy chcemy je wydrążyć)
    - około 0,5 kg mięsa mielonego ( ja osobiście polecam mielone z indyka)
    - 2 dojrzałe pomidory(polecam malinowe)
    - 300 g żółtego sera w kostce ( polecam gouda albo ementaler, bo doskonale się zapiekają)
    - 3 średnie ogórki kiszone ( najlepiej własnej roboty, bo są najsmaczniejsze)
    - ketchup, sól, pieprz, odrobina bazylii, oregano

    Sposób przyrządzenia:
    Cukinie obieramy ze skórki, przecinamy nożem na dwie połówki, małą łyżeczką wydrążamy pestki, w sposób by cukinie przypominały kształtem małe łódeczki. Dokładnie myjemy cukinie pod bieżącą ciepłą wodą. odkładamy na 15 min do lodówki, zawinięte w ręcznik papierowy by się odsączyły i z lekka wysuszyły.
    Następnie przygotujemy farsz, a więc smażymy na oliwie mięso mielone, doprawione wcześniej wymienionymi wyżej przyprawami. Gdy mięso jest już gotowe, parzymy w gorącej wodzie pomidory i obieramy ze skórki, kroimy w plastry, również w plastry kroimy ogórki kiszone,następnie ścieramy na tartce z dużymi oczkami żółty ser.
    Gdy wszystko mamy już przygotowane zaczynamy faszerować cukinie. A więc po wyciągnięciu ich z lodówki nakładamy w te wydrążone łódki cukinii po kolei mięso mielone, pokrojone plastry pomidorów i ogórków, posypujemy obficie startym żółtym serem. Następnie wkładamy do piekarnika na blasze nastawionego na 180 stopni, można włączyć termoobieg albo funkcję grill, w zależności, która opcję kto posiada i w ten sposób zapiekamy ok.30 min, zaglądając czujnym okiem czy się nie przypalają :) Na koniec po wyjęciu smarujemy ketchupem,ostrożnie przekładamy do naczynia najlepiej żaroodpornego i nakrywamy folią aluminiową. Możemy już udać się na piknik:) życzę smacznego:)
    PS. Jeśli, ktoś ma tzw naczynie termo, które dłużej trzyma ciepło, to można te cukinie w nim przewieść:)
    Ja jeszcze takiego nie posiadam, bo jak to w młodym małżeństwie człowiek cały czas na dorobku :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  26. DROŻDŻOWE MIESZANE WIDELCEM

    Składniki:
    Ciasto:

    3 żółtka
    2 całe jajka
    1 szklanka cukru
    10 dag margaryny
    1 niecała kostka drożdży
    1 i 1/2 szklanki mleka
    mąka ( niecały kilogram)
    Margarynę roztapiamy i studzimy.
    Do garnuszka wlewamy 1, 5 szklanki mleka, wrzucamy pokruszone drożdże i rozpuszczamy, jednak nie możemy dopuścić do takiej sytuacji, aby mleko się zagotowało. Nie czekamy na wyrośnięcie zaczynu, jak w tradycyjnym cieście drożdżowym.
    Szykujemy dużą miskę. Dajemy do niej żółtka i jajka i roztrzepujemy widelcem, do uzyskania koglu - moglu. Dodajemy cukier dalej wszystko mieszamy widelcem. Następnie dodajemy po trochu mąki, wszystko podlewamy drożdżami rozpuszczonymi w mleku. W międzyczasie wlewamy margarynę. Mieszamy widelcem, ale gdy już będzie gęste to mieszamy ręką.
    Ciasto wykładamy na blachę 36 x 24 cm posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą

    Kruszonka:
    150 g mąki
    100 g cukru
    80 g masła
    1 łyżka cukru wanilinowego
    Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i zagniatamy kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.

    Dodatkowo:
    1 i 1/2 - 2 szklanki dowolnych owoców: jagody, truskawki, rabarbar, maliny, wiśnie, jabłka
    Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy owoce, możemy je lekko obtoczyć w mące, posypujemy kruszonką.
    Pieczemy w 180 st.C. przez około 40 - 50 minut. Należy sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło. Kroimy, jak jest już ostudzone.

    OdpowiedzUsuń
  27. WAFLE KOKOSOWO - CZEKOLADOWE
    Składniki:

    4 sztuki wafla

    Masa kokosowa:
    1 kostka margaryny
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    100 g wiórek kokosowych
    1 szklanka mleka w proszku

    Masa kakaowa:
    3/4 szklanki śmietany 18%
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    2 łyżki kakao

    Wszystkie składniki na masę kokosową z wyjątkiem mleka w proszku należy zagotować, a następnie ostudzić.Po ostudzeniu masy wymieszać z mlekiem w proszku.
    Wszystkie składniki na masę kakaową należy zagotować, lekko przestudzić.Letnią masą smarować wafle. Masa ta wychodzi dość rzadka, ale wszystko później ładnie stężeje.
    Smarujemy wafla wg schematu: WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL-MASA KOKOSOWA-WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL. Wafla lekko dociskamy np.książka przez około 15 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia mas. Należy jednak pamiętać, aby po około 15 - 20 minutach należy obrócić wafla i tak powtórzyć 2 - 3 razy.

    OdpowiedzUsuń
  28. Piknik to prawdziwa wyprawa i przygoda, dlatego lubię przygotowywać na niego szybkie i pyszne przekąski. Jako bazę polecam scones - pyszne bułeczki, które robi się w ekspresowym tempie.

    Scones – ekspresowe bułeczki śniadaniowe
    300 ml mąki pszennej
    100 ml mąki żytniej
    4 łyżki cukru brązowego /drobnego/
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 kostki zimnego masła
    2 jaja
    150 ml kremówki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej /opcjonalnie/
    dodatkowo:
    jajko rozrobione z łyżką mleka /do posmarowania/
    mak i sól gruboziarnista /do posypania/
    Piekarnik rozgrzewam do 200-210 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Mąki przesiewam i łączę z cukrem, solą, gałką i proszkiem do pieczenia. Szybko siekam chłodne masło na małe kawałki i łączę z sypkimi produktami. Przekładam mieszankę do misy malaksera i pulsacyjnie łączę składniki do powstania masy przypominającej kruszonkę.
    W drugiej misie rozbijam 2 jaja, rozkłócam je, dodaję kremówkę i ekstrakt waniliowy. Przelewam masę do mącznej kruszonki i mieszam do połączenia składników.
    Blat posypuję mąką i rozwałkowuję ciasto na grubość około 1,5 cm. Ostrym nożem tnę rozwałkowane ciasto na trójkąty, romby, trapezy. Układam je na blasze z zachowaniem odstępów. Rozkłócam jajko z mlekiem i smaruję każdą bułeczkę. Posypuję makiem i gruboziarnistą solą. Piekę 15-20 minut – do zezłocenia. Studzę. Jem jeszcze ciepłe lub wystudzone. Przechowuję w szczelnym pojemniku.
    Najbardziej lubię z masłem, miodem i szczypiorem albo z kwaśną śmietaną i świeżymi owocami albo domową konfiturą.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ostre muffiny pizzowe z kabanosem i suszonymi pomidorami

    Składniki (na 12 muffinek):
    -1,5 szklanki mąki pszennej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka cukru
    -2 płaskie łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    -1/4 łyżeczku pieprzu cayenne
    -2 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej (lub ziół prowansalskich)
    -1 jajko
    -1/3 szklanki oleju
    -1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    -60 g kabanosów z chili
    -70 g odsączonych z oliwy pomidorów suszonych
    -100 g sera żółtego (70 g do środka + 30 g na wierzch)

    1. Kabanosy pokroić na małke kawałki, a pomidory w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tartce.
    2.Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać jajko, olej, śmietanę i wymieszać. Ciasto będzie dość gęste, więc dalej można zagniatać ręką. Wmieszać kabanosy, pomidory i 70 g sera żółtego.
    3. Foremkę wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą/ kaszą manną. Ciasto rozłożyć na 12 muffinek. Piec przez 20 minut w temperaturze 180ºC, posypać resztą sera i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut.

    Są mięciutkie i aromatyczne. Kabanosy i suszone pomidory sprawiają, że mimo braku soli w cieście, są wystarczająco słone. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na drugi dzień zachowują swoją miękkość.

    OdpowiedzUsuń
  30. To ja zaraz wrzucam na FanPage - dobrze, że mi przypomniałaś wpisem na FB :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Kababulki (kabanoski w towarzystwie cebulki)

    Składniki (na 9 niedużych kababulek):

    CIASTO:
    2 cebule
    olej do smażenia
    15 g drożdzy świeżych
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1/4 szklanki ciepłej wody
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki miękkiego masła

    WIERZCH:
    90 g kabanosów Tarczyński Exclusive o smaku chili
    4 cebule
    olej do smażenia
    sól
    starty ser żółty lub mak

    1.Cebulkę na ciasto pokroić i udusić na oleju z dodatkiem szczypty soli. Następnie zmiksować w blenderze lub zmielić. Jeśli będzie problem przy miksowaniu blenderem, można dodać na tym etapie wodę, by było łatwiej.
    2.Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże „ruszą”.
    3.Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, zmiksowaną cebulkę, wodę, sól, mąkę i masło. Wyrobić ciasto ręką. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    4.Przygotować wierzch. Cebulkę przekroić na pół, a następnie jeszcze raz na pół i posiekać. Powinny powstać kawałki w kształcie 1/4 okręgu czy obręczy. Udusić na oleju ze szczyptą soli. Kabanosy pokroić na małe kawałki.
    5.Blaszki z piekarnika posypać mąką. Z ciasta formować nieduże placki tak, by zmieściło się 6 na jednej blaszce, zachowując odstępy ok. 3-4 cm.
    6.Nadzienie rozłożyć równomiernie na wszystkie kababulki w kolejności: cebulka, kabanosy, ser lub mak.
    7.Piec ok. 25-30 minut w piekarniku ustawionym na dwie grzałki w temperaturze 170º.

    Kababulki to eksperyment, który bardzo przypadł do gustu mojej rodzinie. Nazwa powstała spontanicznie, ze zbitki słów „kabanos” i „cebulka”. Są sycące, lekko ostre i mocno cebulowe. Ciasto cebulowe przypomina w smaku cebulowe paluszki :) Jest bardzo mięciutkie. Z serem żółtym są bardziej wyraziste, za to z makiem przypominają cebularze z dodatkiem kabanosów. Obie wersje znikają tak samo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Składniki:
    - 2 duże ziemniaki
    - 1 duża cebula
    - 1 czerwona papryka
    - 1 duży pomidor
    - 1 marchewka
    - 2 piersi z kurczaka
    - opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
    - sól, pieprz, ziarenka smaku

    1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka.
    2. Piersi z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i dorzucamy do warzyw.
    3. Zalewamy wszystko wodą tak aby składniki były delikatnie zakryte.
    4. Dodajemy sól, pieprz i/lub ziarenka smaku/vegetę
    5. Wstawiamy na gaz pod przykryciem i gotujemy około 20 minut, następnie odkrywamy garnek i (co jakiś czas mieszając) gotujemy na małym ogniu aż do odparowania wody. (Warzywa i mięso powinny mieć konsystencję papki)
    6. Zostawiamy do ostygnięcia i ewentualnie doprawiamy.
    7. Ciasto francuskie wycinamy w prostokąty i nadziewamy farszem (dokładnie sklejamy wszystkie brzegi)
    8. Robimy nakłucia widelcem.
    9. "Paszteciki" rozkładamy na blasze i wstawiamy do piekarnika ( temp. według opisu na opakowaniu ciasta francuskiego)
    10. Pieczemy do momentu aż ciasto się zrumieni.
    11. Gotowe "paszteciki" wkładamy pojedynczo do papierowych woreczków śniadaniowych, w ten sposób pozostaną bardziej chrupkie.

    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o podpisanie zgłoszenia i wysłanie zdjęcia potrawy

      Usuń
    2. Cóż... zdjęcia nie posiadam. Nie doczytałam w regulaminie, że jest obowiązkowe. Tak więc nie podpisuję się, a z przepisu może ktoś skorzysta :)

      Usuń
  33. Piknikowe ślimaczki hawajskie

    300g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    40g masła
    120ml mleka
    ketchup napoli
    4 plastry szynki konserwowej
    2 plastry ananasa z puszki
    100g sera cheddar

    Mąkę, proszek do pieczenia i masło zagniatamy na „mokry piasek”. Dodajemy mleko i ugniatamy ciasto, które następnie przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 5mm. Jedną stronę smarujemy ketchupem z dodatkiem ziół prowansalskich z pozostawieniem wolnych 2cm dłuższego brzegu. Na ketchupie rozkładamy równomiernie szynkę i ananas pokrojone w drobną kostkę oraz starty żółty ser. Ciasto rolujemy kończąc na wolnym brzegu. Za pomocą ostrego noża odkrawamy około 1cm kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st (termoobieg). Ślimaczki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Basia pani_misiowa@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Piknikowa tortilla z kurczakiem w rozmarynie i świeżymi warzywami

    1 tortilla pszenna
    1 pierś z kurczaka
    1 garść rukoli
    5 pomidorków truskawkowych (koktajlowych)
    2 łyżki kiełków z rzodkiewki
    2 łyżki startej mozzarelli
    marynata:
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka sosu sojowego
    papryka
    pieprz
    kurkuma
    kozieratka suszona
    czosnek granulowany
    kolendra suszona
    1 gałązka świeżego rozmarynu

    Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami i maczamy w oleju wymieszanym z sosem sojowym. Wkładamy do szklanego naczynia z pokrojoną na kawałki gałązką rozmarynu i marynujemy kilka godzin. Następnie kurczaka smażymy bez dodatkowego tłuszczu na złoty kolor. Gotowego kurczaka kroimy w poprzek na plasterki. Na połowie tortilli układamy rukolę, na niej plasterki kurczaka i pomidorki truskawkowe. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec posypujemy startą żółtą mozzarellą oraz kiełkami rzodkiewki. Tortillę składamy na pół i zapiekamy w tosterze grillowym.

    Basia pani_misiowa@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków i kabanosów

    50 dag młodych ziemniaków
    6 kabanosów
    oliwa - 2 łyżki
    4 jajka
    majonez - 2 łyżki
    jogurtu naturalnego - 1 łyżka
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    koperek
    Ziemniaki dokładnie wyszorować (nie obierać), osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą, równą kostkę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki skropić oliwą, posolić i dokładnie wymieszać aby były równomiernie nimi pokryte. Wykładamy je na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na około 40-45 min. Powinny być ładnie zrumienione. Wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia. Kabanosy kroimy w 4 cm kawałki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Majonez, jogurt, czosnek łączymy ze sobą, sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W pojemniczku układamy nasze ziemniaki, kabanosy oraz jajka, całość polewamy przygotowanym sosem a na górze dajemy kilka gałązek koperku.

    cattie1507@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  36. Sałatka makaronowa z kabanosami
    Makaron penne
    6 kabanosów
    3-4 pomidory
    Słoiczek czarnych oliwek
    Świeża bazylia
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    Makaron ugotujemy al dente, odcedzamy. Umyte pomidory kroimy w kostkę. Oliwki odsączamy w zalewy i kroimy na pół, kabanosy w kawałki około 3 cm. a czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek (uważamy żeby się nie spalił), następnie dodajemy pomidory i smażymy ok. 3 min. Następnie dorzucamy oliwki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W pojemniczku układamy makaron, kabanosy, pomidory z oliwkami a na górę dajemy kilka listków świeżej bazylii.

    cattie1507@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  37. Tuńczyk z warzywami w tortilli (zdjęcie przesłałam mailem)

    Składniki:
    5 placków tortilli
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1/2 puszki kukurydzy
    5 liści sałaty lodowej
    1 mała papryka czerwona
    1/2 pęczku szczypiorku
    2 łyżeczki majonezu

    Placki tortilli z jednej strony posmarować cieniutko majonezem. Nałożyć na nie umyte i osuszone liście sałaty (porwanej lub nie). Tuńczyka odcedzić z zalewy, rozłożyć równo na wszystkich plackach. okrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę porozkładać na tortillach. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Tortille zawinąć tak, aby były zamknięte z każdej strony. Każdą zawinąć w papier śniadaniowy i przewiązać ozdobnym sznureczkiem.
    szalonapatelnia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  38. FILO-SAKIEWKI Z CZEREŚNIAMI I MIGDAŁAMI

    ciasto filo (można kupić gotowe; ja zrobiłam sama, ale jak przystało na pierwszy raz, albo wykonanie albo przepis wymaga delikatnego dopracowania)
    ok. 300g czereśni
    3 łyżki płatków migdałowych
    cukier puder
    cynamon
    łyżka masła

    Najpierw przygotowujemy farsz: czereśnie drylujemy, wrzucamy do miseczki, dodajemy migdały, ok. łyżkę cukru pudru i łyżeczkę cynamonu. Wszystko mieszamy.
    W rondelku topimy masło i cieniutko smarujemy nim pojedynczy płat ciasta. Kroimy ciasto na kwadraty o bokach ok. 6 x 6cm. 4 kwadraty układamy jeden na drugim, kierując rogi w różnych kierunkach tak, aby powstało coś na kształt gwiazdki. Na środku kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy ze sobą rogi "gwiazdki" tworząc efektowną sakiewkę. Czynność powtarzamy dla każdego płatu. Sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż się zrumienią. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
    pozytyfka@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  39. A ja proponuję placuszki bananowo-owsiane:
    1 banan
    1 szklanka mieszanki płatków owsianych, jęczmiennych, zarodków pszennych, otrębów owsianych
    1 łyżeczka siemienia lnianego
    1 jajko
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na papierze do pieczenia ułożyć placuszki i piec ok .15 min. w 200st.
    Kiedy ostygną posmarować kremowym serkiem naturalnym i udekorować owocami sezonowymi.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Gdy usłyszałam o pikniku, od razu na myśl przyszedł mi pyszny zawijaniec w cieście francuskim. Oprócz swoich smakowitych właściwości jest to niesamowicie wielka bomba witaminowa, a gdy go zjemy - poczujemy przypływ energii niczym Gumisie w bajce po soku z gumi-jagód lub Papaj po porcji szpinaku :)
    Przepis jest banalnie prosty, lecz smak niebanalny:
    Składniki:
    2 filety z labraksa
    1 filet z łososia
    porcja ciasta francuskiego
    400 gram mrożonego szpinaku
    300 gram sera feta
    cebula
    czosnek
    50 gram maku
    1 żółtko
    sól
    pieprz
    świeżo wyciśnięty sok z cytryny
    oliwa


    Przygotowanie:
    Krok 1:
    Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę, a gdy się zarumieni dodajemy porcję szpinaku i zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy około 7 minut.
    Krok 2:
    Rozwałkowujemy ciasto francuskie na kształt kwadratu. Na jego środku nakładamy warstwę szpinaku. Kolejną warstwę będzie stanowić ser feta, którą nakrywamy filetem z łososia, a na sam wierzch kładziemy filet z labraksa. Filety skrapiamy odrobiną cytryny.
    Krok 3:
    Na pozostałej części ciasta nacinamy ukośne paski, które następnie będziemy przeplatać na naszych warstwach, tworząc warkoczyk. Nadajemy w ten sposób zawijańcowi kształt ryby. Jeden koniec ciasta traktujemy jako buźkę, drugi zaś jako ogon, który nacinamy w paski. Oko tworzymy z oliwki.
    Krok 4:
    Naszego zawijańca smarujemy ubitym żółtkiem jaja i delikatnie posypujemy makiem.
    Krok 5:
    Układamy naszą potrawę na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, aż nasz zawijaniec nabierze rumieńców.

    Smacznego!!

    OdpowiedzUsuń
  41. ZIELONE SKARBY
    CZYLI MUFFINY SZPINAKOWE

    Składniki:

    450 g szpinaku świeżego
    250 g cukru pudru (może być Trzcinowy Diamant, fajnie się komponuje)
    3 jajka
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    300 ml śmietany kremowej 30%
    2 śmietan-fixy
    2 łyżki cukru pudru

    garść truskawek

    Przygotowanie:

    Szpinak myję i odsączam, a następnie blenduję dokładnie na zieloniutką miazgę.
    Wbijam do miski jaja, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę. Powoli dolewam olej i nadal miksuję. Do masy - wciąż ubijając - dosypuję na zmianę obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję szpinak i mieszam delikatnie drewnianą łyżką.

    Ciasto piekę w papilotkach (wypełniam je do ok. 3/4 wysokości): temperatura powinna wynosić 180 stopni Celsjusza, a czas pieczenia to ok. 20 minut (do suchego patyczka).
    Studzę ciastka (z wierzchu są raczej złote niż zielone, ale to... pozory). ;)

    W tym czasie ubijam śmietanę na sztywno, pod koniec miksowania dodając śmietan-fixy i cukier.

    Z muffinów odcinam wierzch i kruszę go na drobinki. Wykładam każde ciastko kremem i ozdabiam okruchami oraz owocami. Można też z odciętych "kapelusików" wyciąć różne ozdoby.

    Takie ciastka idealnie nadają się na piknik (można je też zrobić bez kremu - też są pyszne) - już sam ich kolor przywodzi na myśl zabawy na zielonej i pachnącej pięknie łące! :)

    Smacznego!

    P.S. Foto w mailu od: anulawawrzyniak@gmail.com :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Piknikowe szaszłyki rybne

    4 szt fileta z pstrąga
    przyprawa do ryb
    sok z cytryny
    pomidory
    cebula czerwona i biała
    avocado
    sól
    pieprz
    sos sojowy

    Ryby przyprawiamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Po tym czasie każdą zawijamy na patyczek od szaszłyka oraz owijamy folia aluminiową. Kładziemy na grilla i pieczemy ok 15-20 minut. Ja zrobilam dziurki w folii żeby rybka szybciej doszła i zrobiła się soczysta.
    Pomidory kroimy w różne wielkości,dodajemy avocado. Cebulę podsmażyć i dodacć resztę. Przyprawiamy do smaku.Ja dodałam trochę sosu sojowego tak dla próby. Wyszło pyszne i dobrze komponowało z rybą

    OdpowiedzUsuń
  43. Makaron okrągły
    Kurczak
    Parmezan/ ser pleśniowy
    Pesto
    Rukola,szpinak
    Oliwa
    Pomidorki koktajlowe


    Kurczaka doprawić wg uznania,pokroić i usmażyć. Makaron ugotować ok 11-12min. Pomidorki pokroić na dwie lub 4 części. Rukolę i szpinak wymieszać,skropic oliwą,dodać pozostałe składniki.Doprawić do smaku,posypać parmezanem lub można dodać ser pleśniowy. Smakuje również wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  44. Kochani wybaczcie, regulamin mowil, ze wyniki oglosze do 2 dni.... Juz wiem, ze nie dam rady, jutro raniutko wyjezdzam. Wyniki oglosze w poniedzialek przed poludniem. Wybaczcie.

    OdpowiedzUsuń
  45. Sałatka warstwowa z jajkiem

    Składniki:
    jajko, kukurydza, kapusta pekińska, papryka, pomidorki, ogórek zielony, zioła prowansalskie, olej (pekińska polewana oliwą zgorzknieje), kapka octu balsamicznego.

    Składniki pokroić, układać najpierw, kapustę, jajko, następnie resztę warzyw, skropić octem, podawać z sosem: jogurt naturalny, czosnek, zioła prowansalskie



    Rolada szpinakowa z łososiem

    Pyszna rolada szpinakowo - łososiowa w otoczeniu serka chrzanowego

    Ciasto:
    4 jaja
    1 paczka szpinaku - ugotować i zmielić malakserem
    szczypta soli
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    5 łyzek mąki pszennej

    masa: serek z dodatkiem chrzanu 1 opakowanie
    15 dkg łososia

    Wykonanie
    białka oddziel od żółtek, ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj szpinak, żółtka i proszek do pieczenia oraz mąkę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, piecz 15 minut.
    Blachę wysmaruj i łyżką rozprowadź równo masę, upiecz. Kiedy się upiecze, odczekaj 5 minut i posmaruj serem z chrzanem, a na to dodaj łososia i zwiń w roladkę

    Dominika Z.

    OdpowiedzUsuń
  46. Kanapeczki na dobre rozpoczęcie dnia
    Przepis chyba wszyscy znają :-) Mogę jedynie dodać, że należy je jeść powoli, dobrze gryźć (szybciej sie strawią) i delektować się chwilą oraz smakiem, bo to w jedzeniu jest najważniejsze :-)

    do kanapeczek pyszna sałateczka:

    Chrupiąca sałatka z sosem łososiowym
    Paprykę, awokado, seler naciowy, pomidor pokroić w drobne kawałki, cebulę w piórka, kapustę pekińską porwać, warzywa połączyć, polać nieco olejem rzepakowym, oraz sosem łososiowym (jogurt i wędzonego łososia zmiksować blenderem, dodać zioła prowansalskie).

    Ignacy Zdziech

    OdpowiedzUsuń
  47. Pasta na kanapki z białej fasoli
    Urozmaicenie nudnych kanapek na co dzień

    Fasolę z puszki odsączyć (ewentualnie twardą fasolę gotować do miękkości), dodać ugotowane jajko (w innym razie pasta będzie miała nieciekawą konsystencję), zmiksować blenderem, doprawić czosnkiem, chilli, solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na grzankach

    a do tego

    Warzywna sałateczka z jabłkiem w roli głównej

    Przygotowanie sałatki jest bardzo proste, należy połączyć warzywa, takie jak: ugotowana na parze, posiekana włoszczyzna (marchew, pietruszka), brokuły, papryka, koperek, dużo koperku, cebula, starte jabłko, składniki dobrze wymieszać i polać sosem: łyżka majonezu, jogurt naturalny, sok z cytryny, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz.

    Jolka Z.

    OdpowiedzUsuń
  48. Pyszne rybne kotleciki
    500g fileta z białej ryby
    2 jajka
    1-2 łyżki mąki kukurydzianej do obtoczenia
    4 łyżeczki czerwonej pasty curry domowej roboty lub 3 łyżeczki gotowej
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    1/4 szklanki kolendry drobno posiekanej
    1/4 szklanki cebuli drobno posiekanej
    3 sztuki oliwek
    Olej do smażenia
    Słodki sos chili

    Jedno jajko ugotować, drugie zostawić do obtoczenia, przed pieczeniem. Składniki połączyć, doprawić i piec na dobrze rozpalonym grillu. Smacznego

    Rafał B.

    OdpowiedzUsuń
  49. Marchewkowa rozkosz z ciasta filo

    Składniki:
    2 i 2/3 szklanki mąki
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    zielone oliwki, marchew, pietruszka
    Mąkę i sól przesyp do miski. Stopniowo dodawaj wodę, mieszając składniki na jednolita masę. Na wnętrzach dłoni rozetrzyj trochę oleju i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiaj do czasu, aż otrzymasz gładką, kulę i zużyjesz cały olej. Następnie ciasto przełóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 2 godziny. Po dwóch godzinach podziel ciasto na cztery części. Każdą rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką kukurydzianą na grubość pół centymetra. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Stół przykryj gładkim bawełnianym materiałem. Delikatnie nałóż pierwszy kawałek ciasta. Dłonie włóż pod płat ciasta. Delikatnie naciągaj ciasto grzbietami dłoni na wszystkie strony. Czynność powtarzaj, aż ciasto będzie cienkie. Ciasto można teraz ponacinać na kawałki i nakładać na nie ugotowaną na parzę włoszczyznę oraz plasterek zielonej oliwki


    Koperty warzywne w cieście francuskim

    Na ok 1 kg ciasta:

    40 dag mąki pszennej zwykłej (można rozdzielić na: 150 g mąki krupczatki, 250 g mąki tortowej)
    40 dag masła
    jajko, brokuł, kukurydza, marchewka
    łyżeczka soli, zioła prowansalskie
    200 ml wody

    Sól rozpuścić w wodzie. Zagnieść ciasto z mąki, jajka i wody. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce 30 minut. Rozwałkować masło przez mokre płótno w prostokąt i schładzać w lodówce do chwili aż będzie miało taką konsystencję jak schłodzone ciasto podstawowe. Wyłożyć na stolnicę ciasto podstawowe i rozwałkować. W środku grubszy, przy brzegach cieńszy. Na środku placka położyć „ciasto maślane” i przykryć je ciastem podstawowym, składając placek w kopertę. Ciasto rozwałkować na prostokąt, zachowując jeden kierunek wałkowania (od siebie na przód). Rozwałkowany placek złożyć na trzy części i oziębić w lodówce min. 60 minut. Oziębione ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt, złożyć i oziębić tak jak poprzednio, po czym znowu rozwałkować. Czynność tą trzeba powtórzyć co najmniej cztery razy. Do środka włożyć ulubione ugotowane warzywa (ja dałam brokuła, kukurydzę i marchew, zioła prowansalskie, ścisnąć brzegi aby nic nie wypadło podczas pieczenia. Ciasto piec w temp. 220-240°C na ok 10-12 minut.

    domisiadomisia1984

    OdpowiedzUsuń
  50. Sałatka z kaparami i sosem chilli
    Fajna sałateczka, dla lubiących coś pochrupać ze smakiem

    Czerwona fasola z ryżem i brokułami, kapusta pekińska, pomidory, kapary, papryka żółta - składniki ułożyć warstwowo, skropić sokiem cytrynowym, zmieszanym z odrobiną miodu oraz sosem chilli.


    Pasta na kanapki z awokado


    3 Jajka ugotować, zetrzeć na tarce (lub ugnieść widelcem), dodać do nich starte awokado, 3 sprasowane ząbki czosnku, starty żółty ser, kilka sztuk orzechów (laskowe i włoskie) zmiksować malakserem, bądź rozdrobnić w moździerzu. Do tego dorzucić 3łyżki majonezu (ja wolę wersję light, dodaję jogurt naturalny, choć awokado do małokalorycznych produktów nie należy), pieprz, sól, ok łyżeczkę soku z cytryny. Składniki połączyć. Smacznego

    jannik90

    OdpowiedzUsuń
  51. są już gdzieś wyniki? :-)

    OdpowiedzUsuń
  52. Wyniki sa juz w poscie konkursowym.

    OdpowiedzUsuń
  53. Dziękuję!:)
    Mail już wysłany. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  54. Ja również dziękuję;-)
    Mejla wysłałam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo