czerwca 16, 2014

Chłodnik z botwinki



Czy to chłodnik, czy może buraczkowy koktajl ?
Nie ważne ! Ważne, że idealnie chłodzi podczas upałów. A te mają powrócić, prawda ? MUSZĄ !


Jak jadacie chłodniki ? Ja zwykle z młodymi ziemniaczkami, ale ten botwinkowy zagryzałam krakersikami - kupionymi - nie robiłam ...












Składniki:

* pęczek botwiny ( około 250 g )
* 500-600 ml kefiru
* ząbek czosnku
* szczypiorek
* koperek
* sól




Wykonanie:

Botwinkę umyć, osuszyć. Małe buraczki odciąć od łodyg, jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki.
Buraczki zawinąć w folię aluminiową i upiec.

Upieczone buraczki ostudzić.

Zimne obrać ze skóry i zmiksować w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego, dodając obrany ząbek czosnku.
Dolać jogurt - wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą.

Szczypior, koperek oraz łodygi i liście botwinki posiekać. 
Chłodnik przelać do wysokich szklanek lub do miseczek - obficie posypać szczypiorek, koperkiem i botwinką.
Podawać od razu.




Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo