Zjeść kwiatka ? Owszem - zjeść !
Fiołki wonne, jedne z jadalnych kwiatów, mogą stać się wspaniałą dekoracją waszych wypieków. Wystarczy jedynie garść kwiatów, białko jaja i cukier kryształ oraz sporo cierpliwości i wolnego czasu.
Jeśli akurat jesteście w nastroju do przemyśleń lub najzwyczajniej w świecie - nudzi się Wam, to jest to dobry moment by przystąpić do działania.
Zbierając kwiaty, zrywajcie je tylko w miejscach dozwolonych ( wszelkie parki raczej odpadają ), a także z dala od ulic.
Nie podaję ścisłych proporcji, gdyż nie ma takiej potrzeby. Wszystko zależy od ilości kwiatów, a te nie dla każdego są do zdobycia w ilości "wiadereczka" ;)
Do przygotowania fiołków w cukrze potrzebne są :
- fiołki - same kwiaty, bez łodyżek
- białko jaja kurzego ( na początek 1, w razie potrzeby weźmiecie kolejne )
- cukier kryształ
- sok z cytryny - 1 łyżeczka / 1 białko
ponadto:
mały pędzelek
papier do pieczenia
Papierem do pieczenia wykładamy blachę.
Do białka dodajemy sok z cytryny i za pomocą widelca lekko roztrzepujemy.
Cukier, na początek około 1/2 szklanki wysypujemy na talerzyk lub małą tackę.
A teraz mozolną pracę czas zacząć !
Każdy kwiat pokrywamy przy pomocy pędzelka białkiem. Smarujemy każdy płatek, uważając by ich nie posklejać.
Posmarowany białkiem fiołek obsypujemy cukrem i układamy na papierze do pieczenia. Jeśli płatki fiołków się posklejały, delikatnie je rozchylamy.
Tak przygotowane kwiaty suszymy w piekarniku w temperaturze 50 stopni C.
Gotowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu.
Powinny zachować świeżość przez kilka tygodni. Niemniej jednak, nie odstawiajcie ich na długo - wykorzystajcie do dekoracji, np Wielkanocnych wypieków.
Tym samym sposobem możecie utrwalić w cukrze stokrotki lub inne jadalne kwiaty.
super, akurat sporo fiołków rośnie u mnie w ogródku :)
OdpowiedzUsuńsuper,akurat sporo fiołków rośnie u mnie w ogródku :)
OdpowiedzUsuńte fiołki są niebywale popularne ostatnio!
OdpowiedzUsuń