kwietnia 03, 2014

Chrupiące warzywa w papierze ryżowym

  Dziś propozycja dla tych, co szukają dań lekki i zdrowych. Chrupiące warzywa, zawinięte w papier ryżowy to przekąska szybka i smaczna. Możecie takie ruloniki zabrać ze sobą do pracy, na weekendową wyprawę w plener. Sprawdzi się także jako przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.



Składniki ( na 5 szt. )

100 g fasoli mamuciej
1/2 papryki czerwonej
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
sól
1/4 łyżeczki papryki ostrej ( u mnie KAMIS ) 
olej arachidowy lub inny do smażenia

5 krążków papieru ryżowego

SOS:
1 łyżka czubata mleka kokosowego ( tylko biała część, bez wodnistego płynu )
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego ciemnego




Wykonanie:

Warzywa umyć i osuszyć. Marchew obrać ze skóry.

Warzywa pokroić w cienkie paski długości około 5 cm.

Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju arachidowego. Na rozgrzany wrzucić pokrojoną marchew, smażyć mieszając przez 2 minuty. Dodać paprykę i selera naciowego - smażyć 1 minutę. Na koniec dodać pokrojoną w  paski fasolę - smażyć jeszcze chwilę. 


Warzywa mają pozostać chrupkie !

Na koniec warzywa doprawić solą i ostrą papryką. Odstawić.

Krążki papieru ryżowego namoczyć w ciepłej ( nie gorącej ) wodzie, przez 2-3 sekundy.
Wyjmować zmiękczony papier ryżowy na deskę.
Na brzegu krążka układać porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety.

Do ruloników z warzywami można podać sos.
Mleko kokosowe lekko podgrzać, żeby ułatwić połączenie składników.
Do mleka kokosowego dodać sok z cytryny i sos sojowy - dokładnie wymieszać.




Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo