marca 22, 2014

Kruche ciasteczka wiosenne

    Dekorujecie ciasteczka ? I nie chodzi mi o pierniczki, bo te to wiadomo ;)
Ja dekoruję jeszcze przy tzw. okazjach. Na pewno niedługo będę dekorowała ciasteczkowe pisanki, kurczaczki i baranki. Tymczasem jednak, przyszła pora na wiosenne motyle.
Motylki posłużą mi także jako dekoracja tortu.




Składniki:

160 g masła
125 g cukru
1 całe jajko
300 g mąki
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki )


ponadto:
cienkie patyczki do szaszłyków

lukier gotowy Dr. Oetker
kolorowe posypki i pisaki Dr. Oetker






Wykonanie:

Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka.

Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia składników.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - wyrabiamy na gładkie ciasto.



Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, chłodzimy w lodówce min. 40 min.

 

Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na grubość około 5 mm. Wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blasze i ostrożnie wbijamy patyczki, osuszone ręcznikiem papierowym z wody.




Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni, około 10-12 minut. 

Upieczone studzimy i dekorujemy według uznania.



Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo