lutego 13, 2014

Półfrancuskie ciasteczka - serduszka z jabłkami

   Walentynki tuż, tuż ... Wiem, że nie każdy obchodzi to "święto miłości" ... i rozumie takie osoby w 100%.
Dla Tych jednak co lubią w tym dniu obdarować ukochaną osobę poza MIŁOŚCIĄ, także słodką niespodzianką, najczęściej w symbolicznym kształcie serduszka, mam przepis na ciasteczka.


na walentynki

Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki tortowej
250 g masła/margaryny
1 całe jajko
1 żółtko
1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18% lub więcej


Nadzienie:
3 jabłka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu


Do posypania:
cukier puder




Wykonanie:

Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę, ewentualnie do misy robota.
Zimne masło/margarynę pokroić nożem w kostkę, dodać do mąki. Dodać pozostałe składniki: jajka, śmietanę.
Szybko zagnieć ciasto i uformować kulę. 
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.


W tym czasie przygotować jabłkowe nadzienie do ciasteczek.
Jabłka umyć, obrać ze skóry i pokroić w dość drobną kostkę, około 1x1 cm.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać masło. Na roztopiony tłuszcz wrzucić jabłka, wsypać cukier i cynamon. Smażyć około 5 minut. Jabłka mają zmięknąć, nie muszą się całkowicie rozpaść.
Tak przygotowane jabłkowe nadzienie odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto wyjąć z lodówki, wałkować, podsypując mąką na grubość 0,5 cm. Wycinać foremką do wykrawania ciastek kształty - tu serduszka.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niezbyt dużych odstępach ( ciastka bardzo nie rosną podczas pieczenia ) układać wykrawane serduszka. Na ciasto kłaść 1/3 łyżeczki nadzienia jabłkowego, przykrywać drugim ciastem. Brzegi dokładnie docisnąć widelcem. Tym samym zyskujemy ciekawy element dekoracyjny ciastka.

Ciastka piec w temperaturze 180 stopni C około 15-17 minut.

Kiedy ciasteczka wystygnę, posypać obficie cukrem pudrem.

słodkie walentynki

Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo