listopada 25, 2013

"Torty królewskie" - warsztaty z Tomaszem Dekerem

     Jako laureatka konkursu przeprowadzonego na fan pagu Kenwood Polska wzięłam udział w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Tomasza Dekera.
W dniach  16-17 listopada w siedzibie firmy Kenwood Tomasz Deker przeprowadził cykl 4 spotkań:
1. Czekolada ciemna i biała, wytrawna i słodka, gorąca i zimna 
2. Torty królewskie
3. Królestwo Serników

4. Tarty
  
Torty królewskie - to w tych warsztatach dane mi było wziąć udział. 

 
W oczekiwaniu na rozpoczęcie warsztatów czas umiliła mi pyszna kawa serwowana przez Panią Kingę ;)

Poczęstowano nas także pralinkami przygotowanymi przez uczestników warsztatów czekoladowych.

Czekoladki wyglądały bardzo profesjonalnie i było przepyszne.


Gdy uczestnicy byli już w komplecie, nadszedł czas na 
działanie ...




Pracę rozpoczęliśmy od przygotowania biszkoptów czekoladowych, będących bazą do torcików.
Podzieleni na dwie grupy przygotowywaliśmy 2 wersje biszkoptów.



 Na torcik składało się klika warstw:
- biszkopt
- masa pralinowa
- biszkopt 
- krem maracuja
- mus czekoladowy

Całość została oblana glasażem i udekorowana wiórkami z  temperowanej czekolady.

Torcik był wyśmienity... szkoda, że taki malutki ;)



Drugim wypiekiem, jaki robiliśmy, był DAKŁAS.
I tym razem podzielono nas na dwie grupy. Jedna przygotowała dakłas czekoladowy z kremem czekoladowym z whisky, druga ( tu ja ) dakłas biały z kremem z mascarpone z nutką pomarańczy.

Wspólnymi siłami, razem z Ewą, pod czujnym okiem Tomasz Dekera stworzyłyśmy niebiański deser !






Cenne wskazówki, liczne porady otrzymane od prowadzącego warsztaty zostały sumiennie zanotowane. Dzięki  nim, mam nadzieję, w niedługim sama przygotuję wyborne desery i torciki.


 

Swoje wypieki zabraliśmy do domów, by móc podzielić się pysznościami z bliskimi.

 Mimo, iż długa podróż wpłynęła nieco na wygląd deserów, zarówno  mąż, jak i mama byli zachwyceni ... ja również :)





 

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo