Składniki:
800 ml bulionu wołowego
4 średnie ziemniaki
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
350 g podgrzybków świeżych
1,5 łyżki jogurtu greckiego
olej rzepakowy
pieprz, sól
natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, ząbek czosnku posiekać nie za
drobno.
Patelnię rozgrzać, wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego.
Gdy olej się zagrzeje, wsypać cebulę z czosnkiem - podsmażyć.
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łodygi selera
pokroić w drobną kosteczkę - dodać do cebuli - smażyć 7-8 minut - mieszając.
Podgrzybki pokroić w kostkę - dodać do warzyw - smażyć 5-7
minut.
Bulion zagotować, ziemniaki pokroić w kostkę - ugotować w
bulionie.
Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20
minut.
Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę
zmiksować na krem.
Przed podanie posypać siekana natką pietruszki.
Smacznego !
uwielbiam takie kremowe zupki :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, nie miałam co ugotować*
OdpowiedzUsuń***************************************************