października 09, 2013

Zupa-krem z podgrzybków


Składniki:



800 ml bulionu wołowego
4 średnie ziemniaki
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
350 g podgrzybków świeżych
1,5 łyżki jogurtu greckiego
olej rzepakowy
pieprz, sól
natka pietruszki



Wykonanie:


Cebulę pokroić w kostkę, ząbek czosnku posiekać nie za drobno.
Patelnię rozgrzać, wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Gdy olej się zagrzeje, wsypać cebulę z czosnkiem - podsmażyć.

Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę - dodać do cebuli - smażyć 7-8 minut - mieszając.


Podgrzybki  pokroić w kostkę - dodać do warzyw - smażyć 5-7 minut.

Bulion zagotować, ziemniaki pokroić w kostkę - ugotować w bulionie.

Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut.

Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem.
Przed podanie posypać siekana natką pietruszki.


                                             Smacznego !

 

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie kremowe zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis, nie miałam co ugotować*
    ***************************************************

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo