lipca 04, 2013

Zupa pomidorowa z mięsno-pieczarkowymi pulpecikami



Zupa pomidorowa

1,5 litra wody
500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry
1 cebula
2 ząbki czosnku
marchewka
1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :)
łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżej
ewentualnie sól i pieprz do smaku


łyżka oliwy lub dobrego oleju do smażenia


Olej rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej - usmażyć.
Czosnek drobno posiekać, dodać do cebuli.

Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka. Zalać woda - gotować 15 - 20 minut.
Dolać sok pomidorowy, dorzucić kostki rosołowe - zagotować.
Przyprawić ziołami.


Pulpeciki mięsno-drobiowe

300-350 g mięsa mielonego
5-7 pieczarek
jajko
2 łyżki kaszy manny
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso połączyć z pieczarkami, jajkiem, kaszą - doprawić do smaku.
Z mięsa formować małe pulpeciki.
Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony.

Zupę podawać z drobnym makaronem i pulpecikami.




Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo