Zupa pomidorowa
1,5 litra wody
500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry
1 cebula
2 ząbki czosnku
marchewka
1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :)
łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżej
ewentualnie sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy lub dobrego oleju do smażenia
Olej rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej - usmażyć.
Czosnek drobno posiekać, dodać do cebuli.
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka. Zalać woda - gotować 15 - 20 minut.
Dolać sok pomidorowy, dorzucić kostki rosołowe - zagotować.
Przyprawić ziołami.
Pulpeciki mięsno-drobiowe
300-350 g mięsa mielonego
5-7 pieczarek
jajko
2 łyżki kaszy manny
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso połączyć z pieczarkami, jajkiem, kaszą - doprawić do smaku.
Z mięsa formować małe pulpeciki.
Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony.
Zupę podawać z drobnym makaronem i pulpecikami.
Smacznego !
konkretna zupka:)
OdpowiedzUsuńapetyczna :)
OdpowiedzUsuń