lipca 03, 2013

Szaszłyki z kurczaka z purre z zielonego groszku


SZASZŁYKI:

1 filet z piersi kurczaka
marynata

Mięso pokroić w kostkę, zalać marynatą. Odstawić do lodówki na min. 40 minut.

MARYNATA:
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżka musztardy
łyżeczka miodu
łyżeczka estragonu



Dokładnie wymieszać.

Zamarynowane mięso nabijać ciasno na patyczki. Smażyć na patelni z każdej strony na rumiano.
Można usmażyć na grillu.


PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU

2 szklanki młodego zielonego groszku - ewentualnie mrożonego jeśli nie macie
0,5 l wody
łyżeczka soli

łyżka masła

łyżka śmietany lub gęstego jogurtu


Groszek ugotować w wodzie z solą, aż zmięknie.
Odcedzić groszek. Zmiksować z masłem i śmietaną. Jeśli purre jest za gęste - dolać odrobinę gotowanej wody.











































Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Puree z groszku wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Martusiu, chociaż danie prezentuje się niezwykle zachęcająco, ja dla młodego groszku widzę tylko jedną formę konsumpcji. Największą frajdą w dzieciństwie było zrywanie w ogródku tych ,,fasolek" i pozbawiani ich nadmuchanego wnętrza zielonych kuleczek, które pochłaniałam w surowym stanie. Pychotka!
    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam to samo :)
      Ale purre też pycha :D - polecam

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo