SZASZŁYKI:
1 filet z piersi kurczaka
marynata
Mięso pokroić w kostkę, zalać marynatą. Odstawić do lodówki na min. 40 minut.
MARYNATA:
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżka musztardy
łyżeczka miodu
łyżeczka estragonu
Dokładnie wymieszać.
Zamarynowane mięso nabijać ciasno na patyczki. Smażyć na patelni z każdej strony na rumiano.
Można usmażyć na grillu.
PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU
2 szklanki młodego zielonego groszku - ewentualnie mrożonego jeśli nie macie
0,5 l wody
łyżeczka soli
łyżka masła
łyżka śmietany lub gęstego jogurtu
Groszek ugotować w wodzie z solą, aż zmięknie.
Odcedzić groszek. Zmiksować z masłem i śmietaną. Jeśli purre jest za gęste - dolać odrobinę gotowanej wody.
Smacznego !
Puree z groszku wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńwygladają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMartusiu, chociaż danie prezentuje się niezwykle zachęcająco, ja dla młodego groszku widzę tylko jedną formę konsumpcji. Największą frajdą w dzieciństwie było zrywanie w ogródku tych ,,fasolek" i pozbawiani ich nadmuchanego wnętrza zielonych kuleczek, które pochłaniałam w surowym stanie. Pychotka!
OdpowiedzUsuńli_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
robiłam to samo :)
UsuńAle purre też pycha :D - polecam